Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

AVANOS GÜZEL SANATLAR MESLEK YÜKSEKOKULU / ORT 242 - ORGANİK TARIM

Kodu: ORT 242 Adı: ORGANİK FİDE VE FİDAN YETİŞTİRİCİLİĞİ Teorik+Uygulama: 3+1 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü ORGANİK TARIM
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MEHMET SUAT BİRECİKLİGİL (suatbirecikligil@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
AYBEY İMAMOĞLU,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Ülkemiz bahçe bitkileri yetiştiriciliğinde son derece önemli bir yer tutan ve birçok bahçe bitkisi ürününün gelişiminde kilit rol oynayan fidancılık ve fidecilik konuları ile ülkemizin fide ve fidan üretimindeki durumu, karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri ve geleceği konusunda bilinç ve genel bir bakış açısı oluşturmak

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Bahçe Bitkilerine konu olan bağcılık, meyvecilik ve sebzecilikte fidan ve fide yetiştiriciliğinde kullanılmakta olan teknikler hakkında bilgi sahibi olabilir PÇ-6 Organik tarımda üretim aşamasındaki ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Fide ve fidan yetiştiriciliği için gerekli olan materyalleri ve tesisleri bilebilir PÇ-7 Alanı ile ilgili modern tarım tekniklerini takip eder ve pratiğe aktarır.
PÇ-8 Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahiptir.
PÇ-9 Organik Tarım Programı ile ilgili pratik uygulamalarda kullanılacak gerekli ekipmanı kullanma yeteneği sergiler.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Ülkemizin fide ve fidan üretimindeki durumu, darboğazları ve çıkış yolları hakkında bilgi sahibi olabilir PÇ-15 Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-16 Alanı ile ilgili bir çalışmayı gerçekleştirmede ve uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmede sorumluluk alır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Fidanlık tesis edilirken dikkat edilmesi gerekli olan hususlarını öğrenebilir PÇ-14 Edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir.
PÇ-22 Alanında verileri toplar ve sonuçlarını uygulamaya aktarır.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Fide ve fidan yetiştirmede kullanılan tüm yöntem ve teknikler, meyve ve asma fidanı üretimi teknikleri
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 FİDE YETİŞTİRME TEKNİĞİ Fide Üretiminin Önemi Fide Yetiştirme Ortamları ve Özellikleri Organik ortamlar İnorganik ortamlar Sentetik ortamlar Yetiştirme ortamı hazırlığı Ortam karışımları Ortamları sterilizasyonu sunum
2 Topraklı Tarıma Yönelik Fide Yetiştirme Teknikleri Yastıklar Masura ve tavalar Saksı sistemleri Çok gözlü tepsiler sunum
3 Topraksız Tarıma Yönelik Fide Yetiştirme Teknikleri Fide üretim işletmelerinin tesisi Aşılı fide uygulamaları Doku kültürüyle fide üretimi BGD uygulamaları Şaşırtma ve dikim sunum
4 Ülkemizde Sebze Fidesi Üretiminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Yolları sunum
5 FİDAN ÜRETİM TEKNİĞİ Fidan Üretiminde Kaynak Bitki (Klon) Seleksiyonunun Önemi Ülkemizde Fidan Üretim Organizasyonu Fidan Üretiminde Sertifikasyon sunum
6 Fidan Üretiminde Doku Kültüründen Yararlanılması Fidan Üretim İşletmelerinin Tesisi Fidan Üretim Yapıları, Ortamları ve Kapları sunum
7 ASMA FİDANI ÜRETİMİ Anaç Kullanımı Aşılı Asma Fidanı Üretimi Açık köklü fidan üretimi Kaplı fidan üretimi sunum
8 Ara Sınav
9 Aşısız Asma Fidanı Üretimi Amerikan asma fidanı üretimi Yerli asma fidanı üretimi Ülkemizde Asma Fidanı Üretiminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri sunum
10 MEYVE FİDANI ÜRETİMİ Anaç Kullanımı ve Aşı Uyuşmazlığı Çöğür (tohum) anaçları Klon anaçları sunum
11 Aşılı Meyve Fidanı Üretimi Çöğür anaçları üzerine aşılı meyve fidanı üretimi Klon anaçları üzerine aşılı meyve fidanı üretimi sunum
12 Aşısız Meyve Fidanı Üretimi Çeliklerin doğrudan köklendirilmesi Daldırma Dip sürgünü vb yöntemler sunum
13 Kaplı Meyve Fidanı Üretimi Aşısız kaplı fidan üretimi Aşılı kaplı fidan üretimi sunum
14 Ülkemizde Meyve Fidanı Üretiminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri sunum
15 Genel değerlendirme sunum
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Hartman, H.T., Kaster, D.E. 1974. Bahçe Bitkileri Yetiştirme Tekniği. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. No: 79, Adana.
2 Özel Ders Notları
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders Kitapları, Bilgisayar, Yardımcı ders kitapları

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 12 24
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 7 14
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 1 6 6
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 1 6 6
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 1 7 7
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 1 5 5
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 120