Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MESLEK YÜKSEKOKULU / TSY111 - TURİZM VE SEYAHAT HİZMETLERİ

Kodu: TSY111 Adı: GENEL İŞLETME Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü TURİZM VE SEYAHAT HİZMETLERİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FURKAN SOYSALDI (furkansoysaldi@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
şletme ve işletmecilikle ilgili temel kavramları tanıtmak, işletme bilimini ve işletmeyi genel ve bütüncül bir bakış açısı ile tanımlamak.İşletme fonksiyonlarını genel olarak tanımlamak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Bir işletmenin temel kuram ve kavramlarının neler olduğunu ve birbiriyle olan ilişkilerini ifade edebilir PÇ-3 Turizm ve Seyahat İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
PÇ-20 Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Öğrenciler, işletmelerin kuruluşuna ilişkin yapıyı analiz edebilir. PÇ-8 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Basit işletme problemlerinin nedenlerini ortaya koyabilir. Temel işletmecilik yaklaşım ve yöntemleri yardımıyla basit problemleri çözebilir. PÇ-8 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
PÇ-19 Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 İşletmelerin işleyişine ilişkin yapıyı analiz edebilir PÇ-8 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
PÇ-21 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
letme ve işletmecilik ile ilgili temel bilgiler, İşletme kuruluş işlemleri, İşletme fonksiyonları
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 İşletme ve işletmecilik kavramları anlatım - tartışma
2 İşletmenin amaç ve sorumlulukları anlatım - tartışma
3 İşletmelerin sınıflandırılması anlatım - tartışma
4 İşletmelerin Büyümesi anlatım - tartışma
5 İşletmeler arası anlaşmalar ve birlikler anlatım - tartışma
6 Kuruluş yeri ve seçimi anlatım - tartışma
7 Kapasite, İşletmenin Maliyetleri, İşletmenin Gelirleri, İşletmenin Performansı anlatım - tartışma
8 Ara Sınav
9 Temel işletme fonksiyonları anlatım - tartışma
10 İşletme yönetim fonksiyonları anlatım - tartışma
11 Üretim fonksiyonu, Pazarlama fonksiyonu anlatım - tartışma
12 Finansal Sistem ve Finansman Fonksiyonu anlatım - tartışma
13 İşletmelerin Diğer fonksiyonları anlatım - tartışma
14 Çok Uluslu işletmeler anlatım - tartışma
15 İş Ahlakı ve toplumsal Sorumluluk anlatım - tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Şimşek, Şerif, Andan Çelik, Genel İşletme, Eğitim- Akademi Yayınları, Konya, 2008.
2 Karalar, Rıdvan vd, Genel İşletme, Açık Öğretim Fakültesi Yayınları, Eskişehir, 2006.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
projeksiyon, tahta, ders kitabı, yardımcı kaynaklar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 14 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 14 14
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 1 4
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 7 2 14
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90