Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MESLEK YÜKSEKOKULU / TIY223 - TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ

Kodu: TIY223 Adı: YİYECEK İÇECEK SERVİSİ 2 Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FURKAN SOYSALDI (furkansoysaldi@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
BURCU GÜLSEVİL BELBER,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersle öğrencilere, uluslar arası servis metotlarını uygulamak, kahvaltı servisi yapmak/yaptırmak, sosları servise hazırlatmak, yemek gruplarının servisini yaptırmak, vip konuklarla ilgilenme yeterliliği kazandıracaktır

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Uluslararası servis metotlarını uygulayabilir PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir.
PÇ-12 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Kahvaltı servisi yapabilir PÇ-12 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-3 Sosları servise hazırlayabilir. PÇ-12 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-4 Yemek gruplarının servisini yapabilir. PÇ-12 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
beslenme, menü planlama, servis yapma, vip konuklara servis yapma
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Kahvaltı servis metotlarını belirlemek/uygulamak anlatım, uygulama
2 Bardaki servis metotlarını belirlemek/uygulamak anlatım, uygulama
3 Kahvaltı kuveri hazırlamak anlatım, uygulama
4 Kahvaltı çeşitlerinin servisini yapmak anlatım, uygulama
5 sos hazırlamak anlatım, uygulama
6 sos servisi yapmak anlatım, uygulama
7 Hamur işlerinin servisini yapmak anlatım, uygulama
8 Ara Sınav
9 Ana yemeklerin servisini yapmak anlatım, uygulama
10 Tatlıların/meyvelerin servisini yapmak anlatım, uygulama
11 peynirlerin servisini yapmak anlatım, uygulama
12 konukları karşılamak anlatım, uygulama
13 memnuniyet kontrolü yapmak anlatım
14 servis akışını kontrol etmek anlatım
15 vip konuklarla ilgilenmek anlatım
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Sökmen, A. ( 2003) Yiyecek ve İçecek Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık
2 Türksoy, A. (1997) Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Turhan Kitapevi
3 Aktaş, A. ( 2001)Yiyecek ve İçecek Yönetimi. Antalya: Livane Matbaası
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
yiyecek içecek laboratuarı, cd, projeksiyon, kitap

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 2 4
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 2 4
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 12 1 12
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 4 20
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 4 20
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90