|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | İŞLETME | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | GÖKNUR ERSARI (gersari@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
ŞEVKİ ÖZGENER, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu ders öğrencilerin kendi başlarına girişimsel risk üstlenmeleri, hali hazırdaki bir işletmeyi satın alarak işletmeleri ve franchising (imtiyaz sözleşmeleri) yoluyla girişimciliğe özendirilmeleri ile büyük ve küçük şirketler arasındaki farklılıkların önemini kavramalarını amaçlamaktadır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Girişimcilik yönünde motivasyon kazanabilme |
PÇ-1 Bu bölümü başarı ile bitiren öğrenciler:
(1) İşletmeciliğin temel kavramları, işletmenin temel fonksiyonları, işletme biliminin tarihsel gelişimi, diğer bilim dallarıyla olan ilişkileri, işletmeler ve çevreleri, işletmenin amaçları, fizibilite etütleri, işletme işlevleri, firmalar arası işbirlikleri ve girişimcilik konularında ileri düzeyde bilgiye sahiptir ve bu konularda yönetsel kararları alır ve uygular.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Franchising, bir işletmeyi satın alma ve kendi başına iş kurmayı açıklayabilir |
PÇ-5 Organizasyonlardaki insan ve insan davranışı ile algı, tutum ve kişilik gibi konuların yanı sıra son yıllarda örgütsel davranış alanında ortaya çıkan yeni kavram teknik ve uygulamalara ilişkin ileri düzeyde akademik bilgi ve birikime sahip olur. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Girişimcilikle ilgili yeni kavram ve uygulamaları tanımlayabilir. |
PÇ-18 Disiplin içi ve disiplinler arası takımlarla çalışma; yenilik ve değişime açık, girişimci yaşam boyu öğrenme davranışı kazanma; liderlik özelliklerine ve diğer alanlardaki yöneticilerle ve uzmanlarla eleştirel ve analitik iletişim kurabilme yeterliliğine ve becerisine sahip olur. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Aile şirketlerini tanımlayabilir. |
PÇ-1 Bu bölümü başarı ile bitiren öğrenciler:
(1) İşletmeciliğin temel kavramları, işletmenin temel fonksiyonları, işletme biliminin tarihsel gelişimi, diğer bilim dallarıyla olan ilişkileri, işletmeler ve çevreleri, işletmenin amaçları, fizibilite etütleri, işletme işlevleri, firmalar arası işbirlikleri ve girişimcilik konularında ileri düzeyde bilgiye sahiptir ve bu konularda yönetsel kararları alır ve uygular.
|
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Bu ders girişimciliğin tanımı ve önemi, girişimcilerin özelliklerini, girişimciliği teşvik eden ekonomik ve sosyal faktörleri, Kadın girişimcileri, Yeni Girişimcilik alanları, İnkübatörler, Bilgi teknolojileri ve girişimcilik, KOBİ’lerin genel karakteristiklerini, küçük İşletmeleri bekleyen fırsatlar ve operasyonel sorunlar, KOBİ’lerdeki ilişkilerin doğası ve ekonomiye katkıları, aile sahipli küçük işletmelerin karakteristikleri ve aile sahipli firmalara özgü sorunlar, kurumsallaşma, fizibilite etüdü, yasal konular, bir iş planının hazırlanması, fon kaynakları ve bilgi ekonomisini kapsar. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Girişimciliğin Tarihsel Gelişimi | sözlü anlatım |
2 | Dünyada ve Türkiye’de Kobiler ve Kobilerin Üstünlük ve Zayıflıkları | sözlü anlatım |
3 | Dünyada ve Türkiye’de Kobiler ve Kobilerin Üstünlük ve Zayıflıkları | sözlü anlatım |
4 | Girişimcilik ve Girişimci Kavramları | sözlü anlatım |
5 | Yeni Bir İş Kurma ve Mevcut Bir İşletmeyi Satın Alma | öğrenci sunumları |
6 | Franchising (İmtiyaz Hakkı) | öğrenci sunumları |
7 | İç Girişimcilik | öğrenci sunumları |
8 | Ara Sınav | |
9 | Girişimcilik Kültürü | öğrenci sunumları |
10 | Kadın Girişimciliği | öğrenci sunumları |
11 | İş Planı Hazırlama | öğrenci sunumları |
12 | Girişimcilik, Aile Şirketleri ve Kurumsallaşma | öğrenci sunumları |
13 | Risk Sermayesi | öğrenci sunumları |
14 | Girişimcilik ve Yenilik Yönetimi | öğrenci sunumları |
15 | Girişimcilik ve Yenilik Yönetimi | öğrenci sunumları |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Güney, S. (2008), Girişimcilik, 3. Baskı, Siyasal Kitabevi, Ankara | |
2 | Kaya, A, (2007), Girişimcilik ve KOBİ Yönetimi, 2. Baski, Egitim Yayinevi, Konya | |
3 | Erdogan, B.Z. (2011), Girişimcilik ve KOBİler, 2. Baski, Ekin Basim Yayin Dagitim, Bursa. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ders kitabı, Yazı Tahtası, Projeksiyon cihazı |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 6 | 3 | 18 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 6 | 4 | 24 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 8 | 2 | 16 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 9 | 2 | 18 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 120 |