|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 3 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | KİMYA | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | DİLEK NARTOP (dileknartop@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Gıdaların içerdiği biyomolekülleri, gıdaların bozulması sırasında biyomoleküllerin uğradığı değşimleri, yiyecek ve içme sanayiindeki yeni gelişmeleri bilgilendirmeyi hedeflemektedir |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Karbonhidratlar, vitaminler ve enzimler hakkında bilgi sahibi olabilir |
PÇ- |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Biyoteknoloji, mikroorganizmalar ve onların metabolizmaları, hücre kültürleri, fermentasyon teknikleri, biyoteknolojide temel uygulamalar, mikrobiyal büyüme ve bioproduct oluşum kinetiği, fermentasyonlar, biyoteknoloji uygulamaları için genel bir giriş | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Suyun kimyasal ve fiziksel özellikleri | Anlatım |
2 | Suların Temizlenmesi | Anlatım |
3 | Karbonhidratların özellikleri ve sınıflandırılması | Anlatım |
4 | Önemli Karbonhidratlar ve Kullanımı | Anlatım |
5 | Unlu mamüller, Karbonhidrat metabolizması | Anlatım |
6 | Proteinlerin Özellikleri | Anlatım |
7 | Hayvansal ve bitkisel proteinler, Proteinlerin Organizmadaki Fonksiyonları | Anlatım |
8 | Ara Sınav | |
9 | Yağların Sınıflandırılması, Yağların Kimyasal Bileşimi | Anlatım |
10 | Yağların fiziksel ve kimyasal özellikleri | Anlatım |
11 | Yağlarda bozulma, Yağların Üretim teknikleri | Anlatım |
12 | Vitaminlerin özellikleri ve sınıflandırılması | Anlatım |
13 | Vitamin gereksinimi artıran durumlar, Mineral maddeler | Anlatım |
14 | Enzimlerin sınıflandırılması, Gıda sanayisinde enzim kullanımı | Anlatım |
15 | Pigmentler-renk maddeleri | Anlatım |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Gıda Kimyası M. Tayar and R. Çıbık Dora yayıncılık Bursa 2011 | |
2 | Gıda Kimyası M. Demirci İstanbul 2010 | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
projeksiyon |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 13 | 39 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 10 | 1 | 10 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 11 | 1 | 11 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |