Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN- EDEBİYAT FAKÜLTESİ / KİM 317 - KİMYA

Kodu: KİM 317 Adı: GIDA KİMYASI Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 3 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü KİMYA
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı DİLEK NARTOP (dileknartop@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıdaların içerdiği biyomolekülleri, gıdaların bozulması sırasında biyomoleküllerin uğradığı değşimleri, yiyecek ve içme sanayiindeki yeni gelişmeleri bilgilendirmeyi hedeflemektedir

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Karbonhidratlar, vitaminler ve enzimler hakkında bilgi sahibi olabilir PÇ-
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Biyoteknoloji, mikroorganizmalar ve onların metabolizmaları, hücre kültürleri, fermentasyon teknikleri, biyoteknolojide temel uygulamalar, mikrobiyal büyüme ve bioproduct oluşum kinetiği, fermentasyonlar, biyoteknoloji uygulamaları için genel bir giriş
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Suyun kimyasal ve fiziksel özellikleri Anlatım
2 Suların Temizlenmesi Anlatım
3 Karbonhidratların özellikleri ve sınıflandırılması Anlatım
4 Önemli Karbonhidratlar ve Kullanımı Anlatım
5 Unlu mamüller, Karbonhidrat metabolizması Anlatım
6 Proteinlerin Özellikleri Anlatım
7 Hayvansal ve bitkisel proteinler, Proteinlerin Organizmadaki Fonksiyonları Anlatım
8 Ara Sınav
9 Yağların Sınıflandırılması, Yağların Kimyasal Bileşimi Anlatım
10 Yağların fiziksel ve kimyasal özellikleri Anlatım
11 Yağlarda bozulma, Yağların Üretim teknikleri Anlatım
12 Vitaminlerin özellikleri ve sınıflandırılması Anlatım
13 Vitamin gereksinimi artıran durumlar, Mineral maddeler Anlatım
14 Enzimlerin sınıflandırılması, Gıda sanayisinde enzim kullanımı Anlatım
15 Pigmentler-renk maddeleri Anlatım
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Gıda Kimyası M. Tayar and R. Çıbık Dora yayıncılık Bursa 2011
2 Gıda Kimyası M. Demirci İstanbul 2010
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
projeksiyon

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 13 39
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 10 1 10
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 11 1 11
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90