| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
| DÖÇ-1 |
Karbonhidratlar, vitaminler ve enzimler hakkında bilgi sahibi olabilir |
PÇ-1 Kimya alanında temel teori, kanun ve terimleri kavrar.
|
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-2 |
Gıdaların bileşimini oluşturan temel elemanları tanımlayabilir. |
PÇ-5 Farklı disiplinleri birleştirerek disiplinler arası bağlantıları kurma becerisine sahip olur. PÇ-15 Sağlık, çevre, ilaç, tekstil, gıda vb. endüstriyel alanlarda uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözer.
|
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-3 |
Gıda maddelerinin yapısında bulunan suyun önemini ve diğer gıda bileşenleri ile olan ilişkisini tanımlayabilir |
PÇ-13 Kimya ve ilgili alanlardaki teknikleri kavrayıp, bu teknikleri uygulayabilme becerisine sahip olur.
|
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
| Dersin İçeriği |
| Biyoteknoloji, mikroorganizmalar ve onların metabolizmaları, hücre kültürleri, fermentasyon teknikleri, biyoteknolojide temel uygulamalar, mikrobiyal büyüme ve bioproduct oluşum kinetiği, fermentasyonlar, biyoteknoloji uygulamaları için genel bir giriş |
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
| Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
| 1 |
Suyun kimyasal ve fiziksel özellikleri |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
| 2 |
Suların Temizlenmesi |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
| 3 |
Karbonhidratların özellikleri ve sınıflandırılması |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
| 4 |
Önemli Karbonhidratlar ve Kullanımı |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
| 5 |
Unlu mamüller, Karbonhidrat metabolizması |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
| 6 |
Proteinlerin Özellikleri |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
| 7 |
Hayvansal ve bitkisel proteinler, Proteinlerin Organizmadaki Fonksiyonları |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
| 8 |
Ara Sınav |
|
| 9 |
Yağların Sınıflandırılması, Yağların Kimyasal Bileşimi |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
| 10 |
Yağların fiziksel ve kimyasal özellikleri |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
| 11 |
Yağlarda bozulma, Yağların Üretim teknikleri |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
| 12 |
Vitaminlerin özellikleri ve sınıflandırılması |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
| 13 |
Vitamin gereksinimi artıran durumlar, Mineral maddeler |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
| 14 |
Enzimlerin sınıflandırılması, Gıda sanayisinde enzim kullanımı |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
| 15 |
Pigmentler-renk maddeleri |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
| 16 |
Final Sınavı |
|
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
| 1 |
Tayar M.and Çıbık R. (2011) Gıda Kimyası. Dora yayıncılık, Bursa. |
| 2 |
Demirci M. (2010) Gıda Kimyası. İstanbul. |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
| projeksiyon |