Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN- EDEBİYAT FAKÜLTESİ / KİM 275 - KİMYA

Kodu: KİM 275 Adı: GIDA KİMYASI Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü KİMYA
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BAHAR TUBA FINDIK (btfindik@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıdaların içerdiği biyomolekülleri, gıdaların bozulması sırasında biyomoleküllerin uğradığı değşimleri, yiyecek ve içme sanayiindeki yeni gelişmeleri bilgilendirmeyi hedeflemektedir

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Karbonhidratlar, vitaminler ve enzimler hakkında bilgi sahibi olabilir PÇ-1 Kimya alanında temel teori, kanun ve terimleri kavrar ve sahip olduğu bilgileri kimya bilimi ile ilgili uygulama alanlarında kullanabilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Gıdaların bileşimini oluşturan temel elemanları tanımlayabilir. PÇ-5 Farklı disiplinleri birleştirerek disiplinler arası bağlantıları kurma becerisine sahip olur.
PÇ-15 Sağlık, çevre, ilaç, tekstil, gıda vb. endüstriyel alanlarda uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözer.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Gıda maddelerinin yapısında bulunan suyun önemini ve diğer gıda bileşenleri ile olan ilişkisini tanımlayabilir PÇ-13 Kimya ve ilgili alanlardaki yaygın olarak kullanılan çağdaş teknikleri kavrayıp, bu tekniklerin uygulanması için gerekli olan modern cihazları kullanabilme becerisine sahip olur.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Biyoteknoloji, mikroorganizmalar ve onların metabolizmaları, hücre kültürleri, fermentasyon teknikleri, biyoteknolojide temel uygulamalar, mikrobiyal büyüme ve bioproduct oluşum kinetiği, fermentasyonlar, biyoteknoloji uygulamaları için genel bir giriş
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Suyun kimyasal ve fiziksel özellikleri Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma
2 Suların Temizlenmesi Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma
3 Karbonhidratların özellikleri ve sınıflandırılması Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma
4 Önemli Karbonhidratlar ve Kullanımı Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma
5 Unlu mamüller, Karbonhidrat metabolizması Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma
6 Proteinlerin Özellikleri Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma
7 Hayvansal ve bitkisel proteinler, Proteinlerin Organizmadaki Fonksiyonları Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma
8 Ara Sınav
9 Yağların Sınıflandırılması, Yağların Kimyasal Bileşimi Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma
10 Yağların fiziksel ve kimyasal özellikleri Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma
11 Yağlarda bozulma, Yağların Üretim teknikleri Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma
12 Vitaminlerin özellikleri ve sınıflandırılması Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma
13 Vitamin gereksinimi artıran durumlar, Mineral maddeler Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma
14 Enzimlerin sınıflandırılması, Gıda sanayisinde enzim kullanımı Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma
15 Pigmentler-renk maddeleri Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Gıda Kimyası M. Tayar and R. Çıbık Dora yayıncılık Bursa 2011
2 Gıda Kimyası M. Demirci İstanbul 2010
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
projeksiyon

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 7 14
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 6 4 24
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 6 4 24
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 120