Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
DÖÇ-1 |
Karbonhidratlar, vitaminler ve enzimler hakkında bilgi sahibi olabilir |
PÇ-1 Kimya alanında temel teori, kanun ve terimleri kavrar ve sahip olduğu bilgileri kimya bilimi ile ilgili uygulama alanlarında kullanabilir.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 |
Gıdaların bileşimini oluşturan temel elemanları tanımlayabilir. |
PÇ-5 Farklı disiplinleri birleştirerek disiplinler arası bağlantıları kurma becerisine sahip olur. PÇ-15 Sağlık, çevre, ilaç, tekstil, gıda vb. endüstriyel alanlarda uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözer.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 |
Gıda maddelerinin yapısında bulunan suyun önemini ve diğer gıda bileşenleri ile olan ilişkisini tanımlayabilir |
PÇ-13 Kimya ve ilgili alanlardaki yaygın olarak kullanılan çağdaş teknikleri kavrayıp, bu tekniklerin uygulanması için gerekli olan modern cihazları kullanabilme becerisine sahip olur.
|
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği |
Biyoteknoloji, mikroorganizmalar ve onların metabolizmaları, hücre kültürleri, fermentasyon teknikleri, biyoteknolojide temel uygulamalar, mikrobiyal büyüme ve bioproduct oluşum kinetiği, fermentasyonlar, biyoteknoloji uygulamaları için genel bir giriş |
Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Suyun kimyasal ve fiziksel özellikleri |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
2 |
Suların Temizlenmesi |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
3 |
Karbonhidratların özellikleri ve sınıflandırılması |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
4 |
Önemli Karbonhidratlar ve Kullanımı |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
5 |
Unlu mamüller, Karbonhidrat metabolizması |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
6 |
Proteinlerin Özellikleri |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
7 |
Hayvansal ve bitkisel proteinler, Proteinlerin Organizmadaki Fonksiyonları |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
Yağların Sınıflandırılması, Yağların Kimyasal Bileşimi |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
10 |
Yağların fiziksel ve kimyasal özellikleri |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
11 |
Yağlarda bozulma, Yağların Üretim teknikleri |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
12 |
Vitaminlerin özellikleri ve sınıflandırılması |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
13 |
Vitamin gereksinimi artıran durumlar, Mineral maddeler |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
14 |
Enzimlerin sınıflandırılması, Gıda sanayisinde enzim kullanımı |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
15 |
Pigmentler-renk maddeleri |
Sözlü anlatım, Soru-Cevap, Araştırma |
16 |
Final Sınavı |
|
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
1 |
Gıda Kimyası M. Tayar and R. Çıbık Dora yayıncılık Bursa 2011 |
2 |
Gıda Kimyası M. Demirci İstanbul 2010 |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
projeksiyon |