Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / Tİ203 - TURİZM İŞLETMECİLİĞİ

Kodu: Tİ203 Adı: YİYECEK İÇECEK SERVİSİ Teorik+Uygulama: 3+1 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı ŞULE ARDIÇ YETİŞ (ardicsule@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Yiyecek-içecek servisi ile ilgili temel bilgileri vermek ve servis konusunda çalışma hayatında gerekli olacak becerileri kazandırmak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Yiyecek içecek servisi konusundaki teknik bilgileri kavrar. PÇ-2 Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur
PÇ-6 Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-16 Hizmet alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Yiyecek içecek servisi becerilerine sahip olur ve uygulayabilir. PÇ-15 Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme turizm işletmeciliğinin gerektirdiği şekilde özen gösterir.
PÇ-16 Hizmet alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
PÇ-20 Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Servis personeli ve görevlerini kavrar. PÇ-11 Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
PÇ-13 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
PÇ-20 Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Barın tanımı ve bar çeşitlerini, bar personelini ve görevlerini kavrar. PÇ-2 Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur
PÇ-11 Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
PÇ-20 Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Servis kavramı ve servisin önemi, servis personeli, servis araç-gereçleri, servise hazırlık, servisle ilgili kurallar, servis teknikleri, bar ve içki servisi
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Servisin tanımı, önemi ve servis yerleri Sözlü anlatım, tartışma
2 Servis personeli ve görevleri Sözlü anlatım, tartışma
3 Serviste kullanılan araç-gereç ve malzemeler Sözlü anlatım, tartışma
4 Servise hazırlık (Mise en place) Sözlü anlatım, tartışma, uygulama
5 Servis usulleri Sözlü anlatım, tartışma, uygulama
6 Konuğa servis ve servisle ilgili kurallar Sözlü anlatım, tartışma, uygulama
7 Kahvaltı servisi Sözlü anlatım, tartışma, uygulama
8 Ara Sınav
9 Oda servisi Sözlü anlatım, tartışma, uygulama
10 Bazı özel yemeklerin servisi Sözlü anlatım, tartışma, uygulama
11 Barın tanımı, bar çeşitleri Sözlü anlatım, tartışma
12 Bar personeli ve görevleri Sözlü anlatım, tartışma
13 Bar araç-gereçleri Sözlü anlatım, tartışma
14 İçecek çeşitleri Sözlü anlatım, tartışma
15 Şaraplar ve kokteyller, şarap servisi Sözlü anlatım, tartışma, uygulama
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Buyruk,Lütfi, 2011; Yiyecek İçecek Servisi Ders Notları, Nevşehir.
2 Yörükoğlu,İlknur; M.Altuğ Yörükoğlu; 2007; Konaklama-Ağırlama İşletmelerinde Servis Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
3 Sökmen, Alptekin, 2008; Servis Tekniği ve Uygulamaları, Detay Yayıncılık, Ankara.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Bilgisayar, Projeksiyon

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 20
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi 15 8 20
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 10 20
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 10 20
       c) Performans Ödevi 8 1 8
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 3 6
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 4 8
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 120