Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / Tİ305 - TURİZM İŞLETMECİLİĞİ

Kodu: Tİ305 Adı: TURİZM İŞLETMELERİ YÖNETİMİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 3 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı EDA ÖZGÜL KATLAV (edaozgul@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Öğrencinin temel yönetim tanımlarını bilmesi ve yönetim fonksiyonları hakkında bilgi edinmesini sağlamak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Temel Yönetim ve ilgili tanımları(işletme, yönetici, yönetim, organizasyon vb) yapar PÇ-1 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
PÇ-5 Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
PÇ-6 Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-10 İşletme, iktisat, yönetim ve pazarlama alanlarındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
PÇ-11 Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
PÇ-14 Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir.
PÇ-20 Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Karar verme ve yönetim teorilerini açıklayabilir. PÇ-1 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
PÇ-2 Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur
PÇ-5 Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
PÇ-6 Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-7 Sahip olduğu bilgiyi bilinen ve yeni sorunların çözümünde kullanır.
PÇ-11 Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
PÇ-14 Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir.
PÇ-20 Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Güncel yönetim tekniklerini ve yaklaşımlarını tanır. PÇ-1 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
PÇ-2 Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur
PÇ-5 Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
PÇ-6 Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-7 Sahip olduğu bilgiyi bilinen ve yeni sorunların çözümünde kullanır.
PÇ-11 Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
PÇ-13 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
PÇ-14 Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir.
PÇ-20 Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Turizm işletmelerinde yönetim fonksiyonlarını uygulayabilir. PÇ-2 Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur
PÇ-11 Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
PÇ-13 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
PÇ-20 Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Ders genel olarak, temel kavramlar, planlama, organizasyon, yürütme, koordinasyon, kontrol ve güncel yönetim ve organizasyon tekniklerini ve iletişim, liderlik, motivasyon, çatışma yönetimi, toplam kalite yönetimi, dış kaynaklardan yararlanma, değişim mühendisliği gibi özel konuları kapsamaktadır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Temel Kavramlar, Yönetim, Yönetici ve Karar Verme Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası
2 Yönetim Fonksiyonları: Planlama, Örgütleme, Yöneltme ve Kontrol Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası
3 Klasik Yönetim Teorileri Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası
4 Davranışsal (Neo-Klasik) Yönetim Teorileri Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası
5 Modern Yönetim Teorileri: Sistem Yaklaşımı Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası
6 Modern Yönetim Teorileri: Durumsallık Yaklaşımı Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası
7 Çevreye Uyum Yaklaşımları Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası
8 Ara Sınav
9 Yönetimde Modern ve Çağdaş Yaklaşımlar: Toplam Kalite Yönetimi, Temel Yetenek ve Dış Kaynak Kullanımı Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası
10 Yönetimde Modern ve Çağdaş Yaklaşımlar: Kıyaslama, Personel Güçlendirme, Küçülme Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası
11 Yönetimde Modern ve Çağdaş Yaklaşımlar: Stratejik Ortaklıklar, Değişim Mühendisliği, Öğrenen Örgütler Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası
12 Yönetimde Modern ve Güncel Yaklaşımlar: Seri Uygulama ve Sanallık Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası
13 Liderlik ve Liderlik Teorileri Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası
14 Çatışma ve Değişim Yönetimi Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası
15 Yönetimde Güncel Yaklaşımlar: Kaos Yaklaşımı, Postmodern Yaklaşım Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Koçel, T. (2007), İşletme Yöneticiliği, İstanbul: Beta Basım
2 Okumuş, F. ve Umut Avcı (2008), Turizm İşletmelerinde Çağdaş Yönetim Teknikleri, Ankara: Detay Yayıncılık.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Koçel, T. (2007), İşletme Yöneticiliği, İstanbul: Beta Basım Powers, T, and Barrows, C. (2008), Introduction to Management in The Hospitality Industry,9thEd., John Wiley & Sons Inc, Canada Maviş, F., (2006), Otel Yönetimi, Ankara, Detay Yayıncılık.

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 14 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 14 14
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 2 6
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 6 2 12
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90