|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | LÜTFİ BUYRUK (buyruk@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Otel yiyecek içecek departmanı yönetimi, kapsamı, yiyecek içecek yönetim fonksiyonları ve önemleri konularında çalışma hayatında ihtiyaç duyulan bilgilere sahip olmak; yönetim becerileri kazanmak. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Yiyecek içecek yönetiminin fonksiyonlarını bilir. |
PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Bir yiyecek-içecek işletmesi veya departmanında yiyecek içecek yönetimi uygulamalarında bulunabilir. |
PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar. PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar. PÇ-19 Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Yiyecek İçecek işletmelerinde bütçeleme ve bütçeleme aşamalarını bilir. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar. PÇ-19 Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Menü planlama sürecini ve yiyecek içecek fiyatlamayı bilir. |
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar. PÇ-19 Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 | Yiyecek içecek kontrol sistemi, üretim kontrolü ve aşamaları ile gelir kontrolünü bilir. |
PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. PÇ-19 Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-6 | Ziyafet kavram ve organizasyonunu bilir. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. PÇ-19 Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Yiyecek içecek yönetimi, kapsamı, yiyecek içecek yönetim fonksiyonları; menü planlama, fiyatlama, mutfak planlaması, yiyecek içecek kontrol sistemi, ziyafet organizasyonu. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Yiyecek İçecek Yönetiminin kapsamı ve önemi | Sözlü anlatım, tartışma |
2 | Yiyecek içecek hizmetlerinin verildiği işletmeler ve özellikleri | Sözlü anlatım, tartışma |
3 | Yiyecek İçecek işletmelerinde bütçeleme | Sözlü anlatım, tartışma |
4 | Bütçeleme aşamaları | Sözlü anlatım, tartışma |
5 | Menü planlaması ve geliştirme | Sözlü anlatım, tartışma |
6 | Yiyecek içecekleri fiyatlama | Sözlü anlatım, tartışma |
7 | Mutfak planlaması | Sözlü anlatım, tartışma |
8 | Ara Sınav | |
9 | Yiyecek içecek kontrol sistemi | Sözlü anlatım, tartışma |
10 | Yiyecek üretim kontrolü ve aşamaları | Sözlü anlatım, tartışma |
11 | Gelir kontrolü | Sözlü anlatım, tartışma |
12 | İçecek maliyet kontrol süreci | Sözlü anlatım, tartışma |
13 | İçecek üretim kontrolü | Sözlü anlatım, tartışma |
14 | Ziyafet organizasyonları | Sözlü anlatım, tartışma |
15 | Sektörden örnek olaylar | Tartışma |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Buyruk,Lütfi, 2009; Yiyecek İçecek Yönetimi Ders Notları, Nevşehir. | |
2 | Aktaş, Ahmet,; 2005; Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, 2. Baskı, Antalya. | |
3 | Denizer,Dündar,2005; Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara. | |
4 | Davis,B., Lockwood, A., Alcott, P., Pantelidis, I.S. (2008), Food And Beverage Management, Fourth Edition, Elsevier, Slovenia. | |
5 | Karamustafa, Kurtuluş (2018) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Bilgisayar, Projeksiyon |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 10 | 20 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 10 | 20 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 5 | 2 | 10 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 2 | 10 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |