Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
DÖÇ-1 |
Maliyet kontrolünün önemini açıklayabilir. |
PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 |
Maliyet kontrol yöntemlerini uygulayabilir. |
PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 |
Maliyet kontrolü ile ilgili analizler yapabilir. |
PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 |
Yiyecek içecek işletmelerinde fiyatlama ve fiyatlama yaklaşımlarının planlanmasını açıklayabilir. |
PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar.
|
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği |
Maliyet kontrolünün tanımı, kapsamı, önemi, amacı ve temel kavramlar, yiyecek, içecek ve işgücü maliyet kontrol süreçleri, fiyatlama yaklaşımları, maliyet ve satışların analizi, maliyetlerin dağıtımı, maliyet-kara geçiş analizleri. |
Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Maliyet kontrolünün tanımı, kapsamı, önemi, amacı ve temel kavramlar |
Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. |
2 |
Yiyecek maliyet kontrol süreci: Satın alma kontrolü |
Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. |
3 |
Yiyecek maliyet kontrol süreci:tesellüm kontrolü |
Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. |
4 |
Yiyecek maliyet kontrol süreci:Depolama ve dağıtım kontrolü |
Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. |
5 |
Yiyecek maliyet kontrol süreci:Üretim kontrolü |
Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. |
6 |
Yiyecek maliyet kontrol süreci: Gelir kontrolü |
Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. |
7 |
İçecek maliyet kontrol süreci: Satın alma, depolama ve dağıtım kontrolü |
Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
İçecek maliyet kontrol süreci: İçecek üretim kontrolü |
Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. |
10 |
İçecek maliyet kontrol süreci: Gelir kontrolü |
Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. |
11 |
İşgücü maliyet kontrolü |
Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. |
12 |
Yiyecek içecek işletmelerinde fiyatlama ve fiyatlama yaklaşımlarının planlanması |
Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. |
13 |
Yiyecek içecek maliyet kontrol yöntemleri |
Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. |
14 |
Maliyet ve satışların analizi |
Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. |
15 |
Maliyetlerin dağıtımı ve maliyet-kara geçiş analizleri |
Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. |
16 |
Final Sınavı |
|
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
1 |
Yaşar Yılmaz, Konaklama İşletmelerinde Yiyecek&İçecek Maliyet Kontrolü, maliyet ve satışların analizi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2010. |
2 |
Ahmet Aktaş, Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya, 2001. |
3 |
Haşim Aras, Konaklama İşletmelerinde Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrolü, T.C. Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Müdürlüğü, Ankara, 1993. |
4 |
Alparslan Usal ve Osman Avşar Kurgun, Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Detay Yayıncılık, Ankara, Ekim 2003. |
5 |
Mehmet Sarıışık (2017) Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü, Detay yayıncılık, Ankara |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
Projeksiyon, bilgisayar |