Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM209 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM209 Adı: YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROLÜ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı EMİNE KALE (ekale@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Yiyecek içecek işletmelerinde maliyet kontrolünün nasıl uygulanacağının öğretilmesi.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Maliyet kontrolünün önemini açıklayabilir. PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar.
PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Maliyet kontrol yöntemlerini uygulayabilir. PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar.
PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Maliyet kontrolü ile ilgili analizler yapabilir. PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar.
PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Yiyecek içecek işletmelerinde fiyatlama ve fiyatlama yaklaşımlarının planlanmasını açıklayabilir. PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Maliyet kontrolünün tanımı, kapsamı, önemi, amacı ve temel kavramlar, yiyecek, içecek ve işgücü maliyet kontrol süreçleri, fiyatlama yaklaşımları, maliyet ve satışların analizi, maliyetlerin dağıtımı, maliyet-kara geçiş analizleri.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Maliyet kontrolünün tanımı, kapsamı, önemi, amacı ve temel kavramlar Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası.
2 Yiyecek maliyet kontrol süreci: Satın alma kontrolü Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası.
3 Yiyecek maliyet kontrol süreci:tesellüm kontrolü Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası.
4 Yiyecek maliyet kontrol süreci:Depolama ve dağıtım kontrolü Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası.
5 Yiyecek maliyet kontrol süreci:Üretim kontrolü Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası.
6 Yiyecek maliyet kontrol süreci: Gelir kontrolü Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası.
7 İçecek maliyet kontrol süreci: Satın alma, depolama ve dağıtım kontrolü Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası.
8 Ara Sınav
9 İçecek maliyet kontrol süreci: İçecek üretim kontrolü Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası.
10 İçecek maliyet kontrol süreci: Gelir kontrolü Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası.
11 İşgücü maliyet kontrolü Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası.
12 Yiyecek içecek işletmelerinde fiyatlama ve fiyatlama yaklaşımlarının planlanması Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası.
13 Yiyecek içecek maliyet kontrol yöntemleri Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası.
14 Maliyet ve satışların analizi Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası.
15 Maliyetlerin dağıtımı ve maliyet-kara geçiş analizleri Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası.
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Yaşar Yılmaz, Konaklama İşletmelerinde Yiyecek&İçecek Maliyet Kontrolü, maliyet ve satışların analizi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2010.
2 Ahmet Aktaş, Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya, 2001.
3 Haşim Aras, Konaklama İşletmelerinde Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrolü, T.C. Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Müdürlüğü, Ankara, 1993.
4 Alparslan Usal ve Osman Avşar Kurgun, Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Detay Yayıncılık, Ankara, Ekim 2003.
5 Mehmet Sarıışık (2017) Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü, Detay yayıncılık, Ankara
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Projeksiyon, bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 14 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 7 14
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 3 9
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 3 9
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90