Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM211 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM211 Adı: MUTFAK HİZMETLERİ YÖNETİMİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı LÜTFİ BUYRUK (buyruk@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
SERKAN ZARO,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Mutfakta planlama, örgütleme, üretim, maliyet kontrol, gıda güvenliği ve hijyen, iş sağlığı ve güvenliği süreçleri hakkında bilgi ve beceriler kazandırmak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Mutfak yönetimi ile ilgili temel kavramları, ilke ve teorileri bilir. PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-19 Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Gıda güvenliği yönetim sistemleri hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
PÇ-4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Yiyecek döngüsünde meydana gelebilecek olası problemleri bilir ve bunlara çözüm önerileri geliştirir. PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
PÇ-19 Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Mutfak yönetiminde verimlilik hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Mutfak kavramı ve mutfağın tarihsel gelişimi, mutfağın yönetim ve organizasyonu, mutfak planlaması, mutfak ekipmanları, mutfakta üretim ve maliyet kontrol süreci, gıda güvenliği ve hijyen, iş sağlığı ve güvenliği, mutfakta kullanılan otomasyon sistemleri.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Mutfak kavramı ve mutfağın tarihçesi. Sözlü anlatım, tartışma
2 Eski çağlarda yemek pişirme ve beslenme. Ticari mutfakların gelişimi. Sözlü anlatım, tartışma
3 Mutfak hizmetlerinin sunulduğu işletmeler. Sözlü anlatım, tartışma
4 Mutfak çeşitleri ve özellikleri Sözlü anlatım, tartışma
5 Mutfağın yönetim ve organizasyonu Sözlü anlatım, tartışma
6 Mutfak Planlaması Sözlü anlatım, tartışma
7 Mutfakta temel bölümler Sözlü anlatım, tartışma
8 Ara Sınav
9 Mutfakta kullanılan ekipmanlar Sözlü anlatım, tartışma
10 Ekipmanları satın alma, temizlik ve bakımları Sözlü anlatım, tartışma
11 Mutfakta üretim süreci Sözlü anlatım, tartışma
12 Mutfakta maliyet kontrol süreci Sözlü anlatım, tartışma
13 Mutfakta gıda güvenliği ve hijyen Sözlü anlatım, tartışma
14 Mutfakta iş sağlığı ve güvenliği Sözlü anlatım, tartışma
15 Mutfakta kullanılan otomasyon sistemleri Sözlü anlatım, tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Buyruk, L. (2021), Konaklama ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Mutfak Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
2 A Aktaş, B Özdemir - (2007). Otel işletmelerinde mutfak yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
3 Türkan, C. (2009). Mutfak Hizmetleri Yönetimi. (3. Baskı). Cemal Türkan Yayınları
4 Gökdemir, A. (2009). Mutfak Hizmetleri Yönetimi. (3. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Bilgisayar, Projeksiyon

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 10 10
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 3 9
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 3 12
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 3 15
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90