Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM203 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM203 Adı: MUTFAK UYGULAMALARI I Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı DURMUŞ ALİ AYDEMİR (durmusaliaydemir@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
DURMUŞ ALİ AYDEMİR,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Mutfakta kullanılan araç-gereçlerin, kesim tekniklerinin ve genel pişirme yöntemlerinin uygulamalı olarak öğretimi.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Mutfakta kullanılan araç-gereçleri tanır. PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-2 Meyve, sebze, et, balık, kümes ve av hayvanları için kesme tekniklerini bilir ve uygular. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-3 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-4 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
Laboratuvar Sınavı
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Mutfak araç-gereçleri, kesme teknikleri, mutfakta kullanılan el aletleri, uygulamalı pişirme yöntemleri.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Mutfağa giriş ve Mutfakta uyulması gereken kurallar Anlatım
2 Mutfağa giriş ve Mutfakta uyulması gereken kurallar Anlatım
3 Fond ve Çorbaların hazırlanması Uygulama
4 Meyve ve sebzeler için kesme teknikleri Uygulama
5 Et ve kümes hayvanları için kesme teknikleri Uygulama
6 Balık ve kabuklu deniz ürünleri için kesme teknikleri Uygulama
7 Ölçme, karıştırma ve fırınlama teknikleri için el aletleri Uygulama
8 Ara Sınav
9 Uygulamalı pişirme yöntemleri: Ağartma Uygulama
10 Uygulamalı pişirme yöntemleri: Haşlama, hafif haşlama Uygulama
11 Uygulamalı pişirme yöntemleri: Izgara Uygulama
12 Uygulamalı pişirme yöntemleri: Buharda pişirme Uygulama
13 Uygulamalı pişirme yöntemleri: Kızartma Uygulama
14 Uygulamalı pişirme yöntemleri: Tavada pişirme Uygulama
15 Uygulamalı pişirme yöntemleri: Fırında pişirme (Etler ve hamur işleri) Uygulama
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 The Culinary Institute of America (2007). In the Hands of a Chef: The Professional Chef's Guide to Essential Kitchen Tools. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.
2 The Culinary Institute of America (2006). The Professional Chef. (8th ed.), New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.
3 Şahingöz Akar, S., Süren T. (2020). Mutfak Uygulamaları, Detay Yayıncılık.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Labaratuar malzemeleri ve ders kitapları

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 12 36
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 4 12
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 120