Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
DÖÇ-1 |
Mutfakta kullanılan araç-gereçleri tanır. |
PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
|
Laboratuvar Sınavı |
DÖÇ-2 |
Meyve, sebze, et, balık, kümes ve av hayvanları için kesme tekniklerini bilir ve uygular. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
|
Laboratuvar Sınavı |
DÖÇ-3 |
Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. |
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
|
Laboratuvar Sınavı |
DÖÇ-4 |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
|
Laboratuvar Sınavı |
DÖÇ-5 |
Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. |
PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
|
Laboratuvar Sınavı |
DÖÇ-6 |
Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. |
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
|
Laboratuvar Sınavı |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği |
Mutfak araç-gereçleri, kesme teknikleri, mutfakta kullanılan el aletleri, uygulamalı pişirme yöntemleri. |
Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Mutfağa giriş ve Mutfakta uyulması gereken kurallar |
Anlatım |
2 |
Mutfağa giriş ve Mutfakta uyulması gereken kurallar |
Anlatım |
3 |
Fond ve Çorbaların hazırlanması |
Uygulama |
4 |
Meyve ve sebzeler için kesme teknikleri |
Uygulama |
5 |
Et ve kümes hayvanları için kesme teknikleri |
Uygulama |
6 |
Balık ve kabuklu deniz ürünleri için kesme teknikleri |
Uygulama |
7 |
Ölçme, karıştırma ve fırınlama teknikleri için el aletleri |
Uygulama |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
Uygulamalı pişirme yöntemleri: Ağartma |
Uygulama |
10 |
Uygulamalı pişirme yöntemleri: Haşlama, hafif haşlama |
Uygulama |
11 |
Uygulamalı pişirme yöntemleri: Izgara |
Uygulama |
12 |
Uygulamalı pişirme yöntemleri: Buharda pişirme |
Uygulama |
13 |
Uygulamalı pişirme yöntemleri: Kızartma |
Uygulama |
14 |
Uygulamalı pişirme yöntemleri: Tavada pişirme |
Uygulama |
15 |
Uygulamalı pişirme yöntemleri: Fırında pişirme (Etler ve hamur işleri) |
Uygulama |
16 |
Final Sınavı |
|
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
1 |
The Culinary Institute of America (2007). In the Hands of a Chef: The Professional Chef's Guide to Essential Kitchen Tools. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc. |
2 |
The Culinary Institute of America (2006). The Professional Chef. (8th ed.), New Jersey: John Wiley & Sons, Inc. |
3 |
Şahingöz Akar, S., Süren T. (2020). Mutfak Uygulamaları, Detay Yayıncılık. |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
Labaratuar malzemeleri ve ders kitapları |