Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM107 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM107 Adı: BESLENME İLKELERİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 2
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilere; beslenme ile ilgili tanımlar, besin ögeleri ve bunların özellikleri, vücuttaki görevleri, yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan sorunları öğretmektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Beslenmenin temel ilkelerini ve sağlıkla ilişkisini kavrar. PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Yetişkin bir bireyin günlük enerji ihtiyacını hesaplayabilir. PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Yemeklerin kalorisini hesaplayabilir. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
PÇ-4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Hatalı beslenmeden kaynaklanan sorunları ve hastalıkları kavrar. PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
PÇ-10 İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli içecekleri kullanır.
PÇ-20 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Temel beslenme ilkeleri, besin gruplarının fonksiyonları, sağlıklı ve dengeli beslenme, günlük enerji ihtiyacının hesaplanması, beslenme yetersizliğinden kaynaklanan sorunlar ve hastalıklar
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Beslenme ile ilgili kavramlar Anlatım
2 Besin Öğeleri-1 Proteinler Anlatım
3 Besin Öğeleri-2 Yağlar Anlatım
4 Besin Öğeleri-3 Karbonhidratlar Anlatım
5 Besin Öğeleri-4 Vitaminler Anlatım
6 Besin Öğeleri-5 Mineral ve su Anlatım
7 Türkiye’de en fazla görülen beslenme hataları anlatım
8 Ara Sınav
9 Çağımızdaki beslenme hataları, çeşitli gruplara ait birbirinin yerini alabilecek yiyecekler. Anlatım
10 Pişirme yöntemleri ve pişme esnasında başlıca besin değeri kayıpları Anlatım
11 Çiğ ya da pişmiş sebzeler, meyveler, etler, yumurtalar, süt, yağlar Anlatım
12 Mutfakta yağ kullanımı Anlatım
13 Yemek kalorisi hesaplama Anlatım
14 Başlıca gıdaların ortalama besin içerikleri Anlatım
15 Yemek öğünlerinin düzensizliği Anlatım
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Baysal, A. (2009). Beslenme.(12. Baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık.
2 Bulduk, S. (2005). Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık.
3 Whitney, E. & Rolfes, S. R. (2007). Understanding Nutrition. (11th ed.). USA: Wadsworth Publishing.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Bilgisayar, Projeksiyon, Ders Kitabı

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 5 5
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 2 6
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 1 2
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 1 3
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 46