|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu derste, öğrencilere gıdaların bileşimi ile işlenmesi ve depolanması sırasında gerçekleşen değişimleri, muhafazası, kalite kontrolü, mikrobiyolojisi ve gıda işleme teknolojileri hakkında bilgi kazandırılması amaçlanmıştır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıda kimyası ile ilgili temel kavramları tanımlayabilir |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | İşlenmesi ve depolanması sırasında gıdada gerçekleşen değişimleri açıklayabilir |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Gıdaların kimyasal bileşimi ve genel mikrobiyoloji konularını açıklar |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Gıda güvenliği ve kalite kontrol uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 | Gıda muhafaza yöntemlerini bilir |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-6 | Çeşitli gıdaların üretim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular. PÇ-10 İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli içecekleri kullanır. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Gıdaların Kimyasal Bileşimi, Genel Mikrobiyoloji, Gıda Kalite Kontrolü, Gıda Muhafaza Teknikleri, Çay İşleme Teknolojisi, Tahıl İşleme Teknolojisi, Meyve Sebze İşleme Teknolojisi, Et ve Et Ürünleri İşleme Teknolojisi, Süt ve Süt Ürünleri İşleme Teknolojisi, Bitkisel Yağ Üretim Teknolojisi. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Gıda Bilimi ve Teknolojisine Giriş | Anlatım, tartışma |
2 | Gıdaların Kimyasal Bileşimi | Anlatım, tartışma |
3 | Gıdaların Kimyasal Bileşimi | Anlatım, tartışma |
4 | Genel Mikrobiyoloji | Anlatım, tartışma |
5 | Gıda Kalite Kontrolü | Anlatım, tartışma |
6 | Gıda Muhafaza Teknikleri | Anlatım, tartışma |
7 | Gıda Muhafaza Teknikleri | Anlatım, tartışma |
8 | Ara Sınav | |
9 | Çay İşleme Teknolojisi | Anlatım, tartışma |
10 | Tahıl İşleme Teknolojisi | Anlatım, tartışma |
11 | Meyve Sebze İşleme Teknolojisi | Anlatım, tartışma |
12 | Et ve Et Ürünleri İşleme Teknolojisi | Anlatım, tartışma |
13 | Süt ve Süt Ürünleri İşleme Teknolojisi | Anlatım, tartışma |
14 | Bitkisel Yağ Üretim Teknolojisi, | Anlatım, tartışma |
15 | Konuların Gözden Geçirilmesi | Anlatım, tartışma |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Saydamlı, İ. (2005). Gıda Kimyası. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları. | |
2 | Bulduk, S. (2007). Gıda Teknolojisi. (4. baskı). Ankara: Detay Yayıncılık. | |
3 | Parker, R. (2001). Introduction to Food Science. USA: Delmar Cengage Learning. | |
4 | Campbell-Platt, G. (2009). Food Science and Technology. Wiley-Blackwell Publishing. | |
5 | Fellows, P. J. (2009). Food Processing Technology: Principles and Practice. (3rd Ed.). UK: Woodhead Publishing Ltd. | |
6 | Poyrazoğlu, E.S. (Ed.), 2013. Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, syf:229 . | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Bilgisayar, projeksiyon cihazı, yazı tahtası |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 1 | 6 | 6 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 5 | 10 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 3 | 6 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 2 | 8 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 60 |