Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM108 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM108 Adı: GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 2
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu derste, öğrencilere gıdaların bileşimi ile işlenmesi ve depolanması sırasında gerçekleşen değişimleri, muhafazası, kalite kontrolü, mikrobiyolojisi ve gıda işleme teknolojileri hakkında bilgi kazandırılması amaçlanmıştır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda kimyası ile ilgili temel kavramları tanımlayabilir PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 İşlenmesi ve depolanması sırasında gıdada gerçekleşen değişimleri açıklayabilir PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Gıdaların kimyasal bileşimi ve genel mikrobiyoloji konularını açıklar PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Gıda güvenliği ve kalite kontrol uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Gıda muhafaza yöntemlerini bilir PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-6 Çeşitli gıdaların üretim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
PÇ-10 İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli içecekleri kullanır.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıdaların Kimyasal Bileşimi, Genel Mikrobiyoloji, Gıda Kalite Kontrolü, Gıda Muhafaza Teknikleri, Çay İşleme Teknolojisi, Tahıl İşleme Teknolojisi, Meyve Sebze İşleme Teknolojisi, Et ve Et Ürünleri İşleme Teknolojisi, Süt ve Süt Ürünleri İşleme Teknolojisi, Bitkisel Yağ Üretim Teknolojisi.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda Bilimi ve Teknolojisine Giriş Anlatım, tartışma
2 Gıdaların Kimyasal Bileşimi Anlatım, tartışma
3 Gıdaların Kimyasal Bileşimi Anlatım, tartışma
4 Genel Mikrobiyoloji Anlatım, tartışma
5 Gıda Kalite Kontrolü Anlatım, tartışma
6 Gıda Muhafaza Teknikleri Anlatım, tartışma
7 Gıda Muhafaza Teknikleri Anlatım, tartışma
8 Ara Sınav
9 Çay İşleme Teknolojisi Anlatım, tartışma
10 Tahıl İşleme Teknolojisi Anlatım, tartışma
11 Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Anlatım, tartışma
12 Et ve Et Ürünleri İşleme Teknolojisi Anlatım, tartışma
13 Süt ve Süt Ürünleri İşleme Teknolojisi Anlatım, tartışma
14 Bitkisel Yağ Üretim Teknolojisi, Anlatım, tartışma
15 Konuların Gözden Geçirilmesi Anlatım, tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Saydamlı, İ. (2005). Gıda Kimyası. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları.
2 Bulduk, S. (2007). Gıda Teknolojisi. (4. baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.
3 Parker, R. (2001). Introduction to Food Science. USA: Delmar Cengage Learning.
4 Campbell-Platt, G. (2009). Food Science and Technology. Wiley-Blackwell Publishing.
5 Fellows, P. J. (2009). Food Processing Technology: Principles and Practice. (3rd Ed.). UK: Woodhead Publishing Ltd.
6 Poyrazoğlu, E.S. (Ed.), 2013. Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, syf:229 .
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Bilgisayar, projeksiyon cihazı, yazı tahtası

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 6 6
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 5 10
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 3 6
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 2 8
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 60