|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | KAYHAN KARAKAYA (kayhankarakaya@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Kat Hizmetleri bölümünün verilen hizmetlerin misafirler ve konaklama işletmeleri açısından işleyişinin ve öneminin kavranması. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Kat Hizmetleri Departmanı ile ilgili genel kavramları bilir |
PÇ-1 Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Kat hizmetleri personelinin görevlerini bilir |
PÇ-2 Turizm ve otel İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-16 Kat hizmetleri yönetimi, oda ve genel alan temizliği, çamaşırhane yönetimi, temizlik ürünlerinin kullanımı ve denetimini bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Kat hizmetlerinde kullanılan malzemeleri bilir |
PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir. PÇ-16 Kat hizmetleri yönetimi, oda ve genel alan temizliği, çamaşırhane yönetimi, temizlik ürünlerinin kullanımı ve denetimini bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Kat hizmetleri peronelinin davranış kurallarını bilir |
PÇ-10 İletişim gücü yüksektir ve ekip çalışmasına uyum sağlar. PÇ-11 Astları ve üstleriyle etkili ve sağlıklı iletişim kurar. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Kat hizmetleri departmanının tanımı ve organizasyon yapısı, kat hizmetleri departmanında planlama, bilgi akışı, kontrol, bütçeleme, temizlik, hijyen, dekorasyon ve güvenlik konuları ile birlikte çamaşırhane yönetimi konularını içermektedir. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Kat Hizmetlerinin Tanımı ve Önemi Kat Hizmetleri Departmanının Sorumluluk Alanları Kat Hizmetleri Departmanının Otel Organizasyonu İçindeki Yeri Kat Hizmetleri Organizasyon Yapısı Kat Hizmetleri Departmanı Çalışanlarının Ortak Özellikleri Kat Hizmetleri Personelinin Dikkat Etmesi Gereken Davranışlar | Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası |
2 | Personel Bulma Personel Seçme İşe Başlatma ve Oryantasyon Motivasyon Eğitim Eğitim Programı Hazırlama Aşamaları | Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası |
3 | İş Programları Envanter Planlaması İş Tanımları Performans ve Verimlilik Standartları | Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası |
4 | Departmanlar Arası Bilgi Akışı Departman İçi Bilgi Akışı Bilgisayar Ortamında Bilgi Akışı | Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası |
5 | İş Kontrolü Materyal Kontrolü Performans Kontrolü | Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası |
6 | Oda Maliyet Kontrolü Kat Hizmetleri Departmanında Oda Maliyet Unsurları Stok Kontrolü | Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası |
7 | Kat Hizmetleri Departman Bütçesinin Hazırlanması Kat Hizmetleri Departman Bütçesindeki Masraf Kalemleri Kat Hizmetleri Departman Bütçesinde Gelirler Kat Hizmetleri Departman Bütçesinin Kontrolü | Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası |
8 | Ara Sınav | |
9 | Müşteri Odalarında Kullanılan Eşyalar Temizlik Araçları Temizlik Malzemeleri | Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası |
10 | Temizlik Türleri Çeşitli Yüzeylerin Temizliği Müşteri Odalarının Temizlenmesi Önemli (V.I.P) Müşteri Odası Özürlü Müşteri Odası Cilalama Duvar Temizliği Haşerelerle Mücadele | Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası |
11 | Dekorasyonun Tanımı Dekorasyonu Etkileyen Faktörler Otel Odalarının Dekorasyonunda Dikkat Edilecek Konular Çiçek Tanzimi Çiçek Bakımı Kişisel Hijyen Su Hijyeni Müşteri ve Personel Kullanım Alanlarında Hijyen | Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası |
12 | Kat Hizmetlerinde İş Kazaları ve Kaza Nedenleri Müşteri Eşyalarının Korunması Oda Anahtar/Kart Sistemi Otel Eşyalarının Korunması Hediye Eşya Kabulü Yangın | Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası |
13 | Çamaşırhane Bölümleri Çamaşır Yıkama Sayısı Çamaşır Envanteri Çamaşırhane Verimliliği Makinelerin Yük Analizi Yıkama Suyu Çamaşır Deterjanları Kumaş Dokusu Çamaşırhane İşlemleri Çamaşırhane İşlemlerinin Kontratla Yürütülmesi Çamaşırhane Hizmetleri Kalitesi | Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası |
14 | Uygulama | Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası |
15 | Uygulama | Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi Beyin Fırtınası |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Kozak,M, Akoğlan,Kat Hizmetleri Yönetimi, Detay Yay, 2008, Ankara | |
2 | KAT HİZMETLERİ YÖNETİMİ - ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
3 | ODALAR BÖLÜMÜ YÖNETİMİ - ANADOLU ÜNİVERSİTESİ | |
4 | OTEL İŞLETMELERİNDE KONAKLAMA YÖNETİMİ - ANADOLU ÜNİVERSİTESİ | |
5 | Seymen, O. A., Erdem, B., & Gül, M. K. (2011). Konaklama işletmelerinde çağdaş kat hizmetleri yönetimi:(örnek kat hizmetleri otomasyon modül). Detay yayınları. | |
6 | Sezgin, O. M. (2000). Konaklama İşletmelerinde Kat Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Gazi Kitapevi. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Kitap vb. yazılı kaynaklar, internet, ve oda malzemeleri. |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 10 | 30 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 10 | 30 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 5 | 2 | 10 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 2 | 10 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 110 |