Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / TO212 - TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ

Kodu: TO212 Adı: GENEL İŞLETME Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MEHMET ÇONTU (mehmetcontu@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
KAYHAN KARAKAYA,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
İşletmeyi fonksiyonlarına göre tanımak ve işletmenin işleyişini kavramak

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 İşletme kavramını, tarihsel gelişimini, türleri ve sınıflandırılmasını öğrenirler. PÇ-1 Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-3 Turizm ve otel İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 İşletmelerin hukuksal çevresini, işletmenin amaçları ve yönetim fonksiyonlarını öğrenirler. PÇ-2 Turizm ve otel İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
PÇ-3 Turizm ve otel İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Yönetim tarzları, yönetim düşünce ekolleri, motivasyon teori ve tekniklerini öğrenirler. PÇ-1 Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-2 Turizm ve otel İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
PÇ-3 Turizm ve otel İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
İşletmenin temel kavramları, amaçları ve çevreleri ile ilişkileri, işletmelerin sınıflandırılması, işletmelerin kuruluş çalışmaları, büyüklüğü ve kapasitesi, işletme fonksiyonları
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 İşletme ile İlgili Temel Kavramlar Anlatım-soru cevap
2 İşletmelerin Amaçları ve Çevresi Anlatım-soru cevap
3 İşletmelerin Sınıflandırılması Anlatım-soru cevap
4 İşletmelerin Kuruluşu Anlatım-soru cevap
5 İşletmelerin Büyümesi Anlatım-soru cevap
6 İşletmelerin Uluslararasılaşması Anlatım-soru cevap
7 İşletme Kapasitesi ve Kapasite Türleri Anlatım-soru cevap
8 Ara Sınav
9 Yönetim Anlatım-soru cevap
10 Tedarik ve Üretim Fonksiyonu Anlatım-soru cevap
11 Pazarlama Fonksiyonu Anlatım-soru cevap
12 Muhasebe ve Finansman Fonksiyonu Anlatım-soru cevap
13 İnsan Kaynakları Yönetimi Anlatım-soru cevap
14 Araştırma, Geliştirme ve Yenilik Yapma Anlatım-soru cevap
15 İşletmelerde Halkla İlişkiler Anlatım-soru cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Can H., Güney S., 2018, Genel İşletme, Siyasal Kitabevi, Ankara
2 Koçel T., 2012, İşletme Yöneticiliği, Beta Yayınları, İstanbul.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Kitap, yazılı kaynaklar ve internet.

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 5 10
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 2 5 10
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 4 16
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 4 16
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 96