Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / TO217 - TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ

Kodu: TO217 Adı: BARDA SERVİS Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı SERKAN ZARO (serkanzaro@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
DURMUŞ ALİ AYDEMİR, SEVİNÇ ALKAN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
barda servis yöntemlerini ve kurallarını öğretme

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 bar servisleri hakkında bilgi sahibi olur ve uygular PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 İçecekleri tanır PÇ-1 Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir.
PÇ-8 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Barda kullanılan malzemeleri öğrenebilir PÇ-1 Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir.
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
PÇ-11 Astları ve üstleriyle etkili ve sağlıklı iletişim kurar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 İçecek ve içki kavramlarını kavrama ve barlar hakkında genel bilgiye sahip olur. PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
PÇ-10 İletişim gücü yüksektir ve ekip çalışmasına uyum sağlar.
PÇ-11 Astları ve üstleriyle etkili ve sağlıklı iletişim kurar.
PÇ-12 İş yoğunluğu, stres ve baskı altında çalışabilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-18 Üstlerine karşı saygılıdır ve onlardan aldığı görevleri eksiksiz yerine getirerek, kriz anlarında kendi çözümünü kendisi üretir.
PÇ-19 Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar.
PÇ-20 Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder.
PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Barın tanımı ve bar çeşitlerini, bar personelini ve görevlerini kavrar. PÇ-1 Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir.
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-8 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır.
PÇ-13 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bar servisleri hakkında genel bilgiler. Ülkemizde uygulanan bar servisleri hakkında bilgiler. Avrupa ülkelerindeki bar servisleri hakkında bilgiler. Amerika kıtasındaki bar servisleri hakkında bilgiler. Uzakdoğu ülkelerindeki bar servisleri hakkında bilgiler. Kapadokya belgesinde uygulanan bar servis yöntemleri hakkında bilgiler. Konaklama işletmelerinde bar servisleri. Eğlence merkezlerinde uygulanan temel bar servisleri. Yiyecek ve içecek işletmelerinde uygulanan bar servisleri. Bar servislerinde başarılı olmak için uyulması gerekli kurallar. Bar personelleri ve görevleri. Bar personeli ve müşterilerle ilişkileri. Barda iş dağılımı.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 bar servisleri hakkında genel bilgi konu anlatımı
2 ülkemizde uygulanan bar servisleri hakkında bilgi konu anlatımı
3 avrupa ülkelerindeki bar servisleri hakkında bilgi konu anlatımı
4 amerikadaki bar servisleri hakkında bilgi konu anlatımı
5 uzakdoğu ülkelerindeki bar servisleri hakkında bilgi konu anlatımı
6 kapadokya bölgesinde uygulanan bar servis yöntemleri hakkında bilgi konu anlatımı
7 konaklama işletmelerinde bar servisleri hakkında bilgi konu anlatımı
8 Ara Sınav
9 eğlence merkezlerinde uygulanan temel bar servisleri hakkında bilgi konu anlatımı
10 yiyecek ve içecek işletmelerinde uygulanan bar servisleri hakkında bilgi konu anlatımı
11 bar servislerinde başarılı olmak için uyulması gerekli kurallar konu anlatımı
12 bar personelleri ve görevleri hakkında bilgi konu anlatımı
13 bar personeli ve müşterilerle ilişkileri hakkında bilgi konu anlatımı
14 barda iş dağılımı hakkında bilgi konu anlatımı
15 genel tekrar konu anlatımı
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 BAR SERVİS YÖNTEMLERİ MEHMET SARIIŞIK
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
kitablar ve notlar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 9 18
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 9 18
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 3 9
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 5 15
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90