|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 4 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | HEMŞİRELİK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | RAHŞAN KOLUTEK (rahsan.kolutek@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
RAHŞAN KOLUTEK, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Öğrencilerin Sağlığın geliştirilmesi yaklaşımı ile, turizm alanları, işletmeleri ve yolculukta sağlığa ilişkin risk faktörlerini saptayabilme, risk faktörleri arasında ilişki kurabilme ve sağlık için sakıncalı durumların ortadan kaldırılmasına yönelik hemşirelik hizmetleri sürecini uygulayabilme becerisi kazanmalarını sağlar. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Turizm hizmetlerinin verildiği çevreyi belli başlı özellikleri ile tanımlayabilir |
PÇ-1 PÇ. 1. Doğumdan ölüme kadar, sağlıktan hastalığa değişen durumlarda, bakım verirken kazanmış olduğu bilgi, beceri ve tutumu profesyonel mesleki ölçütler doğrultusunda kullanabilme. |
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
DÖÇ-2 | Turizm hizmetlerinin verildiği işletmelerde sağlığa ilişkin risk faktörlerini açıklayabilir |
PÇ-8 PÇ. 8. Toplumsal sorumluluk bilinciyle, toplumun kalkınmasına katkı sağlayacak etkinlikler düzenleyip karar verme süreçlerinde yer alabilme. PÇ-12 PÇ. 12. Birey/aile/toplumun sağlığını korumak, geliştirmek ve sağlığını yeniden kazanmasına yardım etmede, gerekli hemşirelik hizmetlerini koordine edebilme. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Yolculuğa bağlı sağlık sorunlarının ulusal ve uluslar arası epidemiyolojik bulgularını değerlendirebilir |
PÇ-2 PÇ. 2. Bilimsel temellere dayalı olarak, sağlık sorunlarının çözümü ve mesleki gelişme için araştırma yapabilme ve yayınlayabilme. PÇ-13 PÇ. 13. Birey/aile/toplumun sağlığını koruma, geliştirme ve sağlığını yeniden kazanmasına yardım etmede, eleştirel düşünme ve problem çözme becerisini kullanabilme. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Yolculuğa bağlı sağlık sorunlarının çözüm yollarını uygulayabilir |
PÇ-13 PÇ. 13. Birey/aile/toplumun sağlığını koruma, geliştirme ve sağlığını yeniden kazanmasına yardım etmede, eleştirel düşünme ve problem çözme becerisini kullanabilme. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 | Ulusal ve uluslar arası yolculara konaklayacakları yerlerin özelliklerine ve sağlık durumuna ilişkin danışmanlık yapabilir |
PÇ-9 PÇ. 9. Bireyin, ailenin ve toplumun sağlık bakım girişimlerine yönelik eğitim ve danışmanlık verebilme. |
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Turist Sağlığı ve hemşireliğin rolü | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Programın açıklanması Tanışma, Dersin nasıl işleneceği ve sınavların nasıl yapılacağının açıklanması, Derse giriş | Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
2 | Sağlık Turizmi Nedir Sağlık Turizminin Faydaları Ve Olumsuz Yönleri Sağlık Turizminin Temel Sebepleri | Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
3 | Turizm Tarihi Sağlık Turizminin Gelişimi Ve Nedenleri Dünyada Sağlık Turizmi Ve Gelişimi | Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
4 | Sağlık Turizmi Açısından Türkiye’nin Durumu Tanımlar : Sağlık Turizmi, Turistin Sağlığı, Turizm Sağlığı | Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
5 | Riskli turist grupları, Yurt dışına gidecek turistlerle ilgili alınması gereken önlemler, Hacla ilgili alınması gereken önlemler | Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
6 | *Sağlık Turizmi Çeşitleri Medikal Turizm | Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
7 | *Termal Turizm (1. Kaplıca Turizmi, 2. Spa-Wellness) Termal ve tıbbi tedavi sunan sağlık turizmi işletmeleri | Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | |
9 | Kaplıca hekimliği ve kaplıca tedavileri, Sağlık için egzersiz ve katılımla ortaya çıkan sorunlar Su altı turizmi ile ilgili sağlık sorunları | Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
10 | *Yaşlı Ve Engelli Turizmi | Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
11 | *İçme Kullanma Suyu Denetimi Sosyal Tesislerden Kaynaklanan Atık Suların Bertarafı ve Arıtım Sistemleri | Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
12 | *Yüzme Havuzu Hijyeni | Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
13 | *Su Ve Besinlerle Bulaşan Hastalıkların Kontrolü Lejyonella Konusunda Yapılan Çalışmalar | Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
14 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen * Hijyenin Önemi ve Amacı *Turistik durumlarda hijyen, *Turizm çalışanlarının kişisel hijyen eğitimi *Toplu Beslenme Hizmetleri ve Sanitasyon *Besin Kirliliğine Yol Açan ve Besin Güvenliğin Bozan Etmenler * Bakterilerin Bulunduğu Yerler * Besinlerin Bulaşma Yolları * Besin Zehirlenmeleri * Besin Hijyeni * Mutfak Hijyeni * Toplu Beslenme Yapılan Yerlerde HACCP Uygulamaları * Toplu Beslenme Sistemi İle İlgili Mevzuat | Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
15 | *Turistik Bölgelerle İlgili Sağlık Sorunları Turistlerle İlgili Sağlık Sorunları Turist Sağlığı İle İlgili Olarak Alınması Gereken Önlemler *Turizm Sektöründe Çalışanların Sağlığı | Anlatma Yöntemi, Soru-Cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Rızaoğlu B., Turizm Davranışı.Detay kitap ve yayıncılık.Ankara, 2003 | |
2 | Tuncer A (1982) Toplum Sağlığında İnfeksiyon Hastalıkları ve Korunma, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara. | |
3 | Ünlü İ (1992) Epidemiyolojiye Giriş ve İnfeksiyon Hastalıkları, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları No:563, Eskişehir | |
4 | Tabak F,Viral Enfeksiyonlar,Enfeksiyon Hastalıkları,İstanbul medikal yayıncılık,2009,279-301 | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
bilgisayar, projeksiyon, ders notları |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | 2 | 2 | |
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 12 | 24 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 12 | 24 |
c) Performans Ödevi | 2 | 1 | 2 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 4 | 1 | 4 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 6 | 1 | 6 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |