Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN- EDEBİYAT FAKÜLTESİ / BIY 330 - BİYOLOJİ

Kodu: BIY 330 Adı: GIDA MİKROBİYOLOJİSİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 3 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü BİYOLOJİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı ERDOĞAN ÇİÇEK (erdogancicek@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar, bozulmayı etkileyen faktörler, gıda zehirlenmesi kaynaklarının ve patogen mikroorganizmaların öğrenilmesi

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıdalarda enfeksiyon yapan mikroorganizmaları bilir PÇ-1 Biyoloji programları ile ilgili temel kavramları tanımlar
PÇ-2 Biyoloji alanında edindikleri bilgilerini diğer disiplinlere uyarlar ve aktarır
PÇ-3 Sosyal yönleri, iletişim becerileri, yaratıcılık ve girişimcilikleri, biyolojik analiz özellikleri gelişmiş olup, ekip çalışmalarına yatkındırlar
PÇ-4 Biyoloji ve ilgili alanlarda biyolojik problemleri tanımlama, modelleme ve çözme becerisine sahiptir
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Gıda patojenlerini tanır PÇ-6 Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir, güncel teknolojik gelişmelere paralel sorunları tanımlar, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir
PÇ-12 Alanı ile ilgili sahip olduğu insan sağlığı ve çevre bilinci konularındaki bilgi birikimini toplum yararına kullanır
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Gıda hijyeni ve kontrolü öneminin öğrenilmesi PÇ-6 Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir, güncel teknolojik gelişmelere paralel sorunları tanımlar, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir
PÇ-12 Alanı ile ilgili sahip olduğu insan sağlığı ve çevre bilinci konularındaki bilgi birikimini toplum yararına kullanır
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıdalarda önemli mikroorganizmalar, Mikrobiyal bulaşma kaynakları, Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar, Gıda muhafaza İlkeleri, Fermentasyonda rol oynayan mikroorganizmalar
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıdalarda önemli mikroorganizmalar
2 Mikrobiyal bulaşma kaynakları
3 Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler
4 Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar
5 Gıda muhafaza İlkeleri
6 Et ve et ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikroorganizmalar,
7 Süt ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikroorganizmalar
8 Ara Sınav
9 Yumurta ve yumurta ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikroorganizmalar
10 Meyve –sebze ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikroorganizmalar
11 Konserve gıdalarda bozulmalar
12 Hububat ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar
13 Fermente alkollü içeçeklerde mikrobiyolojik bozulmalar
14 Fermentasyonda rol oynayan mikroorganizmalar
15 Fermente gıdalar
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Frazier, W.C. and D. C. Westhoff1 988 . Food Microbiology. McGraw-Hill Book Comp., New York. Özçelik, S. 1998. Gıda mikrobiyolojisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Atabey/İsparta

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 13 13
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 6 18
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 9 27
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 90