Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN- EDEBİYAT FAKÜLTESİ / BIY 424 - BİYOLOJİ

Kodu: BIY 424 Adı: BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 4 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü BİYOLOJİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı ERDOĞAN ÇİÇEK (erdogancicek@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
ERDOĞAN ÇİÇEK,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Balık yetiştiriciliğinin öneminin kavranması, Dünya ve Türkiye'deki su ürünleri yetiştiriciliğinin ve kültürü yapılan balık türlerinin bugünkü durumunun değerlendirilmesi.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 PÇ-1 Biyoloji programları ile ilgili temel kavramları tanımlar
PÇ-4 Biyoloji ve ilgili alanlarda biyolojik problemleri tanımlama, modelleme ve çözme becerisine sahiptir
PÇ-7 Biyoloji alanındaki mevcut uygulamalar için gerekli çağdaş teknikleri ve teçhizat kullanabilme becerisine sahiptir
PÇ-8 Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapar, sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir
PÇ-9 Bireysel çalışma, inisiyatif kullanma ve bağımsız karar verebilme yeteneğine sahip olarak fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilme becerisine sahiptir
PÇ-10 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir
PÇ-11 Ulusal ve Uluslararası çağdaş sorunları izler
PÇ-12 Alanı ile ilgili sahip olduğu insan sağlığı ve çevre bilinci konularındaki bilgi birikimini toplum yararına kullanır
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
1 Kültür balıkçılığının tarihçesi 2 Alabalık yetiştiriciliği 3 Sazan yetiştiriciliği 4 Alabalık ve sazanlarda görülen hastalıklar 5 Deniz ürünleri yetiştiriciliğinin tarihçesi 6 Çipura yetiştiriciliği 7 Levrek yetiştiriciliği 8 Ara sınav 9 Kefal yetiştiriciliği 10 Yassı balıkların yetiştiriciliği 11 Dil, kalkan ve pisi balığı yetiştiriciliği 12 Kafes balıkçılığı 13 Kafes balıkçılığı yapılan önemli balık türleri 14 Kafes balıkçılığının çevre üzerine etkisi 15 Önemli kafes balıkları 16 Dönem Sonu Sınavı
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Kültür balıkçılığının tarihçesi sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap
2 Alabalık yetiştiriciliği sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap
3 Sazan yetiştiriciliği sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap
4 Alabalık ve sazanlarda görülen hastalıklar sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap
5 Deniz ürünleri yetiştiriciliğinin tarihçesi sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap
6 Çipura yetiştiriciliği sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap
7 Levrek yetiştiriciliği sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap
8 Ara Sınav
9 Kefal yetiştiriciliği sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap
10 Yassı balıkların yetiştiriciliği sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap
11 Dil, kalkan ve pisi balığı yetiştiriciliği sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap
12 Kafes balıkçılığı sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap
13 Kafes balıkçılığı yapılan önemli balık türleri sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap
14 Kafes balıkçılığının çevre üzerine etkisi sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap
15 Önemli kafes balıkları sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Emre, Y., Kürüm, V. (1998). Havuzlarda ve Kafeslerde Alabalık Yetiştiriciliği.
2 Alpbaz, A. (1994). Deniz Balıkları Yetiştiriciliği
3 Sarıhan, E., Tekelioğlu, N. (2006). Su Ürünleri Yetiştiriciliği
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Emre, Y., Kürüm, V. (1998). Havuzlarda ve Kafeslerde Alabalık Yetiştiriciliği. Alpbaz, A. (1994). Deniz Balıkları Yetiştiriciliği Sarıhan, E., Tekelioğlu, N. (2006). Su Ürünleri Yetiştiriciliği

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum 10 1 10
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 50 50

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 7 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 6 12
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 1 7 7
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 1 7 7
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 7 14
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 84