Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN- EDEBİYAT FAKÜLTESİ / BIY 464 - BİYOLOJİ

Kodu: BIY 464 Adı: ENDÜSTİYEL MİKROBİYOLOJİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 4 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü BİYOLOJİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı SEVİL SUNGUR (sevilsungur@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Mikroorganizmaların fermantasyon sonucu sentezledikleri ürünler ve uygulama alanları hakkında bilgi vermek

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Mikroorganizmaların endüstride kullanımlarını bilir PÇ-1 Biyoloji programları ile ilgili temel kavramları tanımlar
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Endüstriyel mikroorganizmaların ürettikleri ürünleri bilir PÇ-5 Bilim, teknoloji ve çağdaş konular hakkındaki gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Endüstri-Mikroorganizma ilişkisi Endüstri-Mikroorganizma ilişkisi Endüstride yaygın olarak kullanılan mikroorganizmalar Endüstride yaygın olarak kullanılan mikroorganizmalar Endüstride kullanılan mikroorganizmaların ürettikleri ürünler Endüstride kullanılan mikroorganizmaların ürettikleri ürünler Fermantasyon teknolojisinde kullanılan organizmalar Fermantasyon teknolojisinde kullanılan organizmalar Fermantasyon teknolojisinde kullanılan organizmaların ürettikleri ürünler Fermantasyon teknolojisinde kullanılan organizmaların ürettikleri ürünler Fermente ürünler Fermente ürünler. Fermantasyon çeşitleri Fermantasyon çeşitleri
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Endüstriyel mikrobiyolojiye giriş ve tarihçesi Sözlü Anlatım, tartışma
2 Mikrobiyal büyüme ve beslenme Sözlü Anlatım, tartışma
3 Mikrobiyal metabolizma ürünleri Sözlü Anlatım, tartışma
4 Endüstriyel mikroorganizmalar Sözlü Anlatım, tartışma
5 Fermentasyon ortam formülasyonu ve fermantör tipleri Sözlü Anlatım, tartışma
6 Fermentasyon teknolojisi, fermentasyon ürünlerinin ekstraksiyonu Sözlü Anlatım, tartışma
7 Ürün geliştirme, regülasyon ve güvenlik Sözlü Anlatım, tartışma
8 Ara Sınav
9 Endüstriyel Ürünler: Gıda ve İçecekler Sözlü Anlatım, tartışma, makale okuma ve tartışma
10 Endüstriyel Ürünler: Sağlık alanında kullanılan Sözlü Anlatım, tartışma, makale okuma ve tartışma
11 Endüstriyel Ürünler: Rekombinant ürün üretimi ve basamakları Sözlü Anlatım, tartışma, makale okuma ve tartışma
12 Endüstriyel Ürünler: Mikrobiyal Biyokütle üretimi Sözlü Anlatım, tartışma, makale okuma ve tartışma
13 Endüstriyel Ürünler: Gıda katkı maddeleri Sözlü Anlatım, tartışma, makale okuma ve tartışma
14 Mikrobiyal biyokütle üretimi ve Atık su işlenmesi Sözlü Anlatım, tartışma, makale okuma ve tartışma
15 Mikrobiyal İnsektisitler Sözlü Anlatım, tartışma, makale okuma ve tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Vuyst de L., Vandamme, J. E., 1994, Bacteriocins of Lactic Acid Bacteria Microbiology, Genetics and Applications Kılıç,S., 2001,Süt Endüstrisinde Laktik Asit Bakterileri E. Ü. Ziraat fakültesi yayınları No: 542

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 1 13 13
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 6 18
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 9 27
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 90