Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM206 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM206 Adı: GIDA GÜVENLİĞİ VE HİJYEN Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda zehirlenmelerini önlemek ve gıda güvenliğini sağlamak için gıdaların satın alınmasından servisine kadar geçen süredeki kural ve ilkelerin öğretilmesi.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Yiyecek içecek işletmelerinde gıda güvenliği ve personel hijyeninin önemini kavrar. PÇ-4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular.
PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Gıda kontaminasyonuna neden olan faktörleri kavrar. PÇ-4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular.
PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
PÇ-14 Mesleki etik standartları bilir ve uygular.
PÇ-21 Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği yönetim sistemleri hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular.
PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
PÇ-14 Mesleki etik standartları bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Gıda kaynaklı hastalıkları tanımlayabilir. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
PÇ-14 Mesleki etik standartları bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Hijyen, sanitasyon, gıda kontaminasyonu, gıda güvenliği, , personel hijyeni, gıda kaynaklı hastalıklar
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 - Hijyen ve sanitasyon Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 - Gıda güvenliği ile ilgili temel kavramlar, - Dünya ve Türkiye'de gıda güvenliğinin genel durumu Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 - Gıda güvenliği ile ilgili çalışan uzman komitelerin tanıtımı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 - Gıda kaynaklı hastalıklar(enfeksiyon, intoksikasyon ve toksiko-enfeksiyonlar) Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 - Gıda güvenliğinde riskler (Biyolojik, Fiziksel, Kimyasal riskler) Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Biyolojik riskler - Bakteriler (Aeromonas spp., Bacillus spp, Campylobacter spp., Clostridium spp., Escherichia coli, Listeria monucytogenes, Salmonella spp., Shigella spp, Staphylococcus aureus) Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Bakterilerin çoğalmasını etkileyen faktörler - Sıcaklık -Oksijen -pH -Su aktivitesi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 - Virüsler - Parazitler - Prionlar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 - Algler - Küfler - Mayalar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Kimyasal Riskler -Tarım ilaçları -Kimyasal Gübre kalıntıları -Veteriner ilaçları -Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) -Ağır metaller -Dioksinler -Ambalaj maddelerinden geçişler (Migrasyon) -Deterjan ve dezenfektan kalıntıları -Gıda katkı maddeleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 -Gıda maddeleri ve mikroorganizma ilişkisi - Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 -Gıda işletmelerinde gıda güvenliği ve hijyen sağlama olanakları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Gıda işletmelerinde temizlik, dezenfeksiyon,hijyen ve sanitasyon uygulamaları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Gıda güvenliği yönetim sistemleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin, 2017. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders Kitabı, Projeksiyon, Bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 10 20
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 10 2 20
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 2 10
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 2 10
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90