|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Gıda zehirlenmelerini önlemek ve gıda güvenliğini sağlamak için gıdaların satın alınmasından servisine kadar geçen süredeki kural ve ilkelerin öğretilmesi. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Yiyecek içecek işletmelerinde gıda güvenliği ve personel hijyeninin önemini kavrar. |
PÇ-4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular. PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Gıda kontaminasyonuna neden olan faktörleri kavrar. |
PÇ-4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular. PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. PÇ-14 Mesleki etik standartları bilir ve uygular. PÇ-21 Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği yönetim sistemleri hakkında bilgi sahibi olur. |
PÇ-4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular. PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. PÇ-14 Mesleki etik standartları bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Gıda kaynaklı hastalıkları tanımlayabilir. |
PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. PÇ-14 Mesleki etik standartları bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Hijyen, sanitasyon, gıda kontaminasyonu, gıda güvenliği, , personel hijyeni, gıda kaynaklı hastalıklar | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | - Hijyen ve sanitasyon | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | - Gıda güvenliği ile ilgili temel kavramlar, - Dünya ve Türkiye'de gıda güvenliğinin genel durumu | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | - Gıda güvenliği ile ilgili çalışan uzman komitelerin tanıtımı | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | - Gıda kaynaklı hastalıklar(enfeksiyon, intoksikasyon ve toksiko-enfeksiyonlar) | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | - Gıda güvenliğinde riskler (Biyolojik, Fiziksel, Kimyasal riskler) | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Biyolojik riskler - Bakteriler (Aeromonas spp., Bacillus spp, Campylobacter spp., Clostridium spp., Escherichia coli, Listeria monucytogenes, Salmonella spp., Shigella spp, Staphylococcus aureus) | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Bakterilerin çoğalmasını etkileyen faktörler - Sıcaklık -Oksijen -pH -Su aktivitesi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | - Virüsler - Parazitler - Prionlar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | - Algler - Küfler - Mayalar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Kimyasal Riskler -Tarım ilaçları -Kimyasal Gübre kalıntıları -Veteriner ilaçları -Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) -Ağır metaller -Dioksinler -Ambalaj maddelerinden geçişler (Migrasyon) -Deterjan ve dezenfektan kalıntıları -Gıda katkı maddeleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | -Gıda maddeleri ve mikroorganizma ilişkisi - | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | -Gıda işletmelerinde gıda güvenliği ve hijyen sağlama olanakları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Gıda işletmelerinde temizlik, dezenfeksiyon,hijyen ve sanitasyon uygulamaları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Gıda güvenliği yönetim sistemleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin, 2017. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ders Kitabı, Projeksiyon, Bilgisayar |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 10 | 20 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 10 | 2 | 20 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 5 | 2 | 10 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 2 | 10 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |