|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 4 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Öğrencilere gıda mevzuatı hakkında temel bilgileri vermek. Gıda mevzuatı temel ilkelerii, Tüketici hakları, Uluslararası ve ulusal standartlar, Codex Alimentarius Komisyonu, Türkiye'de gıda mevzuatı ve gıda kontrolü, ISO-9000 ve Türk Standardları Enstitüsü hakkında bilgiler vermek |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Türk Gıda Mevzuatı ile ilgili temel kavramları bilir. |
PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Avrupa Birliği gıda mevzuatı hakkında bilgi sahibi olur. |
PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Birleşmiş Milletler Codex Alimentarius Komisyonu gıda standartları hakkında bilgi sahibi olur. |
PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Ulusal ve uluslararası gıda mevzuatları, HACCP, ISO 22000, BRC | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Gıda Mevzuatının Gerekliliği ve Kalite | Anlatım, soru-cevap |
2 | Gıda Mevzuatı ve Gıda Kalitesi İlişkisi | Anlatım, soru-cevap |
3 | Ulusal ve Uluslararası Gıda Mevzuatı | Anlatım, soru-cevap |
4 | Ulusal ve Uluslararası Gıda Mevzuatı | Anlatım, soru-cevap |
5 | Gıda Mevzuatı ve Hazırlanma Gerekçeleri | Anlatım, soru-cevap |
6 | Gıda Mevzuatının Temel Prensipleri | Anlatım, soru-cevap |
7 | Türk Gıda Kanunu | Anlatım, soru-cevap |
8 | Ara Sınav | |
9 | Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği | Anlatım, soru-cevap |
10 | Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik | Anlatım, soru-cevap |
11 | Gıda Ürünleri Kodeksleri | Anlatım, soru-cevap |
12 | Gıda Ambalaj ve Etiketlemeyle İlgili Düzenlemeler | Anlatım, soru-cevap |
13 | Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi: Uygulanması, İzlenmesi, Dokümantasyon | Anlatım, soru-cevap |
14 | BRC | Anlatım, soru-cevap |
15 | ISO 22000 | Anlatım, soru-cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Anon., 2003. Türk Gıda Mevzuatı, Globus Dünya Basımevi, İstanbul | |
2 | Boutrif, E. 2003, The new role of Codex Alimentarius in the context of WTO/SPS agreement, Food Control, 14:81-88. | |
3 | Sağlam F.Ö. 1999. Türk Gıda Mevzuatı,ÇEV-SAĞ Yayınları, Ankara | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 4 | 5 | 20 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 10 | 2 | 20 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 5 | 2 | 10 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 2 | 10 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |