Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM409 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM409 Adı: ULUSAL VE ULUSLARARASI GIDA MEVZUATI Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 4 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Öğrencilere gıda mevzuatı hakkında temel bilgileri vermek. Gıda mevzuatı temel ilkelerii, Tüketici hakları, Uluslararası ve ulusal standartlar, Codex Alimentarius Komisyonu, Türkiye'de gıda mevzuatı ve gıda kontrolü, ISO-9000 ve Türk Standardları Enstitüsü hakkında bilgiler vermek

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Türk Gıda Mevzuatı ile ilgili temel kavramları bilir. PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Avrupa Birliği gıda mevzuatı hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Birleşmiş Milletler Codex Alimentarius Komisyonu gıda standartları hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Ulusal ve uluslararası gıda mevzuatları, HACCP, ISO 22000, BRC
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda Mevzuatının Gerekliliği ve Kalite Anlatım, soru-cevap
2 Gıda Mevzuatı ve Gıda Kalitesi İlişkisi Anlatım, soru-cevap
3 Ulusal ve Uluslararası Gıda Mevzuatı Anlatım, soru-cevap
4 Ulusal ve Uluslararası Gıda Mevzuatı Anlatım, soru-cevap
5 Gıda Mevzuatı ve Hazırlanma Gerekçeleri Anlatım, soru-cevap
6 Gıda Mevzuatının Temel Prensipleri Anlatım, soru-cevap
7 Türk Gıda Kanunu Anlatım, soru-cevap
8 Ara Sınav
9 Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Anlatım, soru-cevap
10 Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik Anlatım, soru-cevap
11 Gıda Ürünleri Kodeksleri Anlatım, soru-cevap
12 Gıda Ambalaj ve Etiketlemeyle İlgili Düzenlemeler Anlatım, soru-cevap
13 Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi: Uygulanması, İzlenmesi, Dokümantasyon Anlatım, soru-cevap
14 BRC Anlatım, soru-cevap
15 ISO 22000 Anlatım, soru-cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Anon., 2003. Türk Gıda Mevzuatı, Globus Dünya Basımevi, İstanbul
2 Boutrif, E. 2003, The new role of Codex Alimentarius in the context of WTO/SPS agreement, Food Control, 14:81-88.
3 Sağlam F.Ö. 1999. Türk Gıda Mevzuatı,ÇEV-SAĞ Yayınları, Ankara
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 4 5 20
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 10 2 20
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 2 10
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 2 10
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90