Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM208 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM208 Adı: TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KADER PARLAK (kaderparlak@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Dersin amacı tatlı, pasta ve hamur hazırlama teknikleri konusunda temel bilgileri vermek ve öğrencilerin bunları kullanmalarını sağlamaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Tatlı, pasta ve hamur işlerinde kullanılan malzemelerin özelliklerini ve fonksiyonlarını bilir. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-2 Temel hamur hazırlama yöntemlerini bilir. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-3 Ekmek, börek, pide gibi hamur işlerini hazırlayabilir. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-4 Değişik pasta hazırlama tekniklerini kullanarak pasta hazırlayabilir. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-5 Çeşitli tatlı hazırlama tekniklerini kullanarak tatlı hazırlar, süsler ve sunar. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
Laboratuvar Sınavı
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Ekmek yapımı, hamurlu tatlı ve tuzlular ile hamur işlerinde kullanılan krema, şurup ve sosların hazırlanması ve sunumu. Tatlı yapımının temel kuralları; pötiför, çeşitli pasta ve kurabiyelerinin yapılıp sunulması; temel pasta süsleme sanatı. Geleneksel ve güncel hamur işi uygulamalarından örnekler. Özleştirilerek yapılan hamurlar, mayalı hamurlar, pişirilerek yapılan hamurlar, kurabiye hamurları, tart ve kiş hamurları, çırpılarak yapılan hamurlar ve milföy hamurlarını içermektedir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Tatlı, Pasta ve Hamur işlerinde temel kavram ve tekniklerin anlatılması Anlatım
2 Pastacılık ekipman tanıtımı Anlatım
3 Pastacılık malzemelerin anlatılması Sözlü ve görsel Anlatım
4 Temel hamur hazırlama yöntemleri, hamur kabartma şekilleri. Mayalı hamurlar ve ekmek yapımı, pide hazırlama Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
5 Pişirilerek Hazırlanan Hamurlar Yapımı Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
6 Sütlü Tatlıların Hazırlanması Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
7 Kıyılarak Hazırlanan Tatlı ve Tuzlu Hamurların Hazırlanması Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
8 Ara Sınav
9 Sütlü tatlılar Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
10 Krema, şurup ve sosların hazırlanması Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
11 Pasta yapım teknikleri Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
12 Çırpılarak Hazırlanan hamurlar ve tatlıların anlatılması Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
13 Temel pasta süsleme teknikleri Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
14 Meyvelerden hazırlanan tatlıların anlatılması Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
15 Modern Tatlı Yapımı ve Yaratıcı Sunumlar Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 The Culinary Institute of America. (2009). Baking and Pastry: Mastering the Art and Craft. (2nd Ed.). New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.
2 Friberg, B. (2002).The Professional Pastry Chef: Fundamentals of Baking and Pastry. (4th Ed.). New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 5 10
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 2 10
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 3 12
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90