Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM305 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM305 Adı: TÜRK MUTFAĞI Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 3 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı DURMUŞ ALİ AYDEMİR (durmusaliaydemir@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Türk beslenme kültüründen yola çıkarak, Türk kültüründe mutfak ve önemini anlatmak, Türk mutfağında kullanılan malzemeler ve yemekleri öğreterek öğrencilerin uygulamasını sağlamak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Türklerin beslenme alışkanlıklarını bilirler. PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Türk mutfağında kullanılan malzemeler ve gıda maddelerini bilir. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Türk mutfağına ait yemekleri yapabilir. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
DÖÇ-4 Türk Mutfak kültürünün tarihsel gelişimini ve diğer mutfak kültürleri ile etkileşimini bilir. PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
PÇ-14 Mesleki etik standartları bilir ve uygular.
PÇ-20 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Türk mutfağının genel yapısı. Türk mutfağında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar. Türk Mutfağına has yemek yapımı ve sunumu.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Türk Mutfağının tarihsel gelişimi. Sözlü ve görsel anlatım
2 Türk Mutfağının genel özellikleri. Sözlü ve görsel anlatım
3 Türk Mutfak kültüründe kullanılan mutfak ekipmanları, gıda maddeleri ve pişirme yöntemleri Sözlü ve görsel anlatım
4 Türk mutfağında süt ve süt ürünleri Sözlü ve görsel anlatım
5 Türk mutfağında ekmekler ve hamur işleri Uygulama
6 Türk mutfağında çorbalar Sözlü ve görsel anlatım
7 Türk mutfağında börekler Uygulama
8 Ara Sınav
9 Türk mutfağında güveç yemekleri Sözlü ve görsel anlatım
10 Türk mutfağında et yemekleri ve kebaplar Sözlü ve görsel anlatım
11 Türk mutfağında et yemekleri ve kebaplar Uygulama
12 Türk mutfağında köfteler Uygulama
13 Türk mutfağında sebze yemekleri ve zeytinyağlılar Sözlü ve görsel anlatım
14 Türk mutfağında sebze yemekleri ve zeytinyağlılar Sözlü ve görsel anlatım
15 Türk mutfağında tatlılar ve şerbetler Sözlü ve görsel anlatım
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Halıcı, N. (2009). Türk Mutfağı. Oğlak Yayıncılık.
2 Cılızoğlu Eryılmaz, L. (1997). Türk Mutfağından Seçme Yemekler. İstanbul: Remzi Kitabevi.
3 Baysal, A. (2005). Türk Mutfağından Örnekler. Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık.
4 Şavkay, T. (2000). Osmanlı Mutfağı, Şekerbank Yayınları
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Kitap

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 4 8
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 3 12
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 3 12
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90