|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 3 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | DURMUŞ ALİ AYDEMİR (durmusaliaydemir@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Türk beslenme kültüründen yola çıkarak, Türk kültüründe mutfak ve önemini anlatmak, Türk mutfağında kullanılan malzemeler ve yemekleri öğreterek öğrencilerin uygulamasını sağlamak. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Türklerin beslenme alışkanlıklarını bilirler. |
PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Türk mutfağında kullanılan malzemeler ve gıda maddelerini bilir. |
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Türk mutfağına ait yemekleri yapabilir. |
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. |
|
DÖÇ-4 | Türk Mutfak kültürünün tarihsel gelişimini ve diğer mutfak kültürleri ile etkileşimini bilir. |
PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. PÇ-14 Mesleki etik standartları bilir ve uygular. PÇ-20 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. |
|
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Türk mutfağının genel yapısı. Türk mutfağında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar. Türk Mutfağına has yemek yapımı ve sunumu. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Türk Mutfağının tarihsel gelişimi. | Sözlü ve görsel anlatım |
2 | Türk Mutfağının genel özellikleri. | Sözlü ve görsel anlatım |
3 | Türk Mutfak kültüründe kullanılan mutfak ekipmanları, gıda maddeleri ve pişirme yöntemleri | Sözlü ve görsel anlatım |
4 | Türk mutfağında süt ve süt ürünleri | Sözlü ve görsel anlatım |
5 | Türk mutfağında ekmekler ve hamur işleri | Uygulama |
6 | Türk mutfağında çorbalar | Sözlü ve görsel anlatım |
7 | Türk mutfağında börekler | Uygulama |
8 | Ara Sınav | |
9 | Türk mutfağında güveç yemekleri | Sözlü ve görsel anlatım |
10 | Türk mutfağında et yemekleri ve kebaplar | Sözlü ve görsel anlatım |
11 | Türk mutfağında et yemekleri ve kebaplar | Uygulama |
12 | Türk mutfağında köfteler | Uygulama |
13 | Türk mutfağında sebze yemekleri ve zeytinyağlılar | Sözlü ve görsel anlatım |
14 | Türk mutfağında sebze yemekleri ve zeytinyağlılar | Sözlü ve görsel anlatım |
15 | Türk mutfağında tatlılar ve şerbetler | Sözlü ve görsel anlatım |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Halıcı, N. (2009). Türk Mutfağı. Oğlak Yayıncılık. | |
2 | Cılızoğlu Eryılmaz, L. (1997). Türk Mutfağından Seçme Yemekler. İstanbul: Remzi Kitabevi. | |
3 | Baysal, A. (2005). Türk Mutfağından Örnekler. Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık. | |
4 | Şavkay, T. (2000). Osmanlı Mutfağı, Şekerbank Yayınları | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Kitap |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 4 | 14 | 56 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 4 | 8 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 4 | 3 | 12 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 3 | 12 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |