|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 4 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | KADER PARLAK (kaderparlak@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı; dünya mutfak kültürünü araştırmak, tanıtmak, bu mutfaklardan yemekler hazırlanması, yeni yemek reçetelerinin tasarlanması ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi yeterliklerinin kazandırmak. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Avrupa mutfak kültürlerini bilir. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Fransa ve İtalya mutfaklarından yemekler yapabilir. |
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı |
DÖÇ-3 | İspanyol mutfağından yemekler yapabilir |
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı |
DÖÇ-4 | Kuzey Avrupa mutfak kültürünü tanır ve yemeklerini yapar. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı |
DÖÇ-5 | İngiliz mutfak kültürlerini bilir ve yemeklerini yapar |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı |
DÖÇ-6 | Balkan mutfak kültürlerini bilir ve yemeklerini yapar |
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı |
DÖÇ-7 | Rus mutfak kültürünü tanır ve yemeklerini yapar. |
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı |
DÖÇ-8 | Dünya Mutfak Kültürlerini bilir, füzyon uygulamalar yapar ve yaratıcı, yenilikçi sunumlar çıkartabilir. |
PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar. PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular. PÇ-24 Sanatsal konulara ilişkin bireysel yeteneklerini geliştirir. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Avrupa ülkeleri mutfak kültürleri Rus mutfak kültürü Orta doğu mutfak kültürleri Kafkas mutfak kültürleri | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Dünya Mutfaklarına giriş | Sözlü ve görsel anlatım |
2 | Uluslararası temel mutfak kurallarını bilir, beş temel sosları ve yemeklerini yapar. | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
3 | Fransız Mutfağı | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
4 | İtalyan Mutfağı | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
5 | İspanyol Mutfağı | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
6 | Alman mutfak kültürü | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
7 | Konuların Tekrarı | Sözlü ve görsel anlatım |
8 | Ara Sınav | |
9 | İngiliz mutfak kültürü | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
10 | Yunanistan mutfak kültürü | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
11 | İskandinav mutfak kültürü | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
12 | Balkan Mutfağı | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
13 | Rus Mutfağı | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
14 | Avusturya mutfak kültürü | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
15 | Konuların Tekrarı | Sözlü ve görsel anlatım |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Fumey, G. & Etcheverria, O. (2007). Dünya Mutfakları Atlası. NTV Yayınları. | |
2 | Gürbüz, B. (2007). Dünya Mutfağı. Ankara: Detay Yayıncılık. | |
3 | Boyut Yayın Grubu. (2007). Dünya Yemekleri Serisi. İstanbul: Boyut Yayıncılık | |
4 | Şahin Perçin, N (2020). Dünya Mutfak Kültürleri. Beta Yayınları | |
5 | Morgan, J.L. (2006). Culinary Creation. Elsevier Inc. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 4 | 14 | 56 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 8 | 16 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 8 | 16 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 120 |