Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM403 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM403 Adı: DÜNYA MUTFAKLARI I Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 4 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KADER PARLAK (kaderparlak@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; dünya mutfak kültürünü araştırmak, tanıtmak, bu mutfaklardan yemekler hazırlanması, yeni yemek reçetelerinin tasarlanması ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi yeterliklerinin kazandırmak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Avrupa mutfak kültürlerini bilir. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Fransa ve İtalya mutfaklarından yemekler yapabilir. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
Uygulama Sınavı
DÖÇ-3 İspanyol mutfağından yemekler yapabilir PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
Uygulama Sınavı
DÖÇ-4 Kuzey Avrupa mutfak kültürünü tanır ve yemeklerini yapar. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
Uygulama Sınavı
DÖÇ-5 İngiliz mutfak kültürlerini bilir ve yemeklerini yapar PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
Uygulama Sınavı
DÖÇ-6 Balkan mutfak kültürlerini bilir ve yemeklerini yapar PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
Uygulama Sınavı
DÖÇ-7 Rus mutfak kültürünü tanır ve yemeklerini yapar. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
Uygulama Sınavı
DÖÇ-8 Dünya Mutfak Kültürlerini bilir, füzyon uygulamalar yapar ve yaratıcı, yenilikçi sunumlar çıkartabilir. PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar.
PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular.
PÇ-24 Sanatsal konulara ilişkin bireysel yeteneklerini geliştirir.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
Uygulama Sınavı
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Avrupa ülkeleri mutfak kültürleri Rus mutfak kültürü Orta doğu mutfak kültürleri Kafkas mutfak kültürleri
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Dünya Mutfaklarına giriş Sözlü ve görsel anlatım
2 Uluslararası temel mutfak kurallarını bilir, beş temel sosları ve yemeklerini yapar. Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
3 Fransız Mutfağı Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
4 İtalyan Mutfağı Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
5 İspanyol Mutfağı Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
6 Alman mutfak kültürü Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
7 Konuların Tekrarı Sözlü ve görsel anlatım
8 Ara Sınav
9 İngiliz mutfak kültürü Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
10 Yunanistan mutfak kültürü Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
11 İskandinav mutfak kültürü Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
12 Balkan Mutfağı Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
13 Rus Mutfağı Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
14 Avusturya mutfak kültürü Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
15 Konuların Tekrarı Sözlü ve görsel anlatım
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Fumey, G. & Etcheverria, O. (2007). Dünya Mutfakları Atlası. NTV Yayınları.
2 Gürbüz, B. (2007). Dünya Mutfağı. Ankara: Detay Yayıncılık.
3 Boyut Yayın Grubu. (2007). Dünya Yemekleri Serisi. İstanbul: Boyut Yayıncılık
4 Şahin Perçin, N (2020). Dünya Mutfak Kültürleri. Beta Yayınları
5 Morgan, J.L. (2006). Culinary Creation. Elsevier Inc.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 8 16
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 8 16
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 5 15
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 120