|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 4 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | KADER PARLAK (kaderparlak@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı; dünya mutfak kültürünü araştırmak, tanıtmak, bu mutfaklardan yemekler hazırlanması, yeni yemek reçetelerinin tasarlanması ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi yeterliklerinin kazandırmak. Asya, Amerika ve Orta Doğu mutfaklarında yemeklerin yapılışını anlatarak uygulamasını yaptırmak. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Uzak Doğu mutfak kültürlerini bilir ve yemeklerini yapar |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı |
DÖÇ-2 | Kuzey ve Güney Amerikan mutfak kültürlerini bilir ve yemeklerini yapar |
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı |
DÖÇ-3 | Orta Asya mutfak kültürlerini bilir ve yemeklerini hazırlar. |
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı |
DÖÇ-4 | Orta Doğu mutfak kültürlerini bilir ve yemeklerini hazırlar. |
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı |
DÖÇ-5 | Afrika mutfak kültürlerini bilir ve yemeklerini yapar |
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı |
DÖÇ-6 | Avustralya mutfak kültürünü tanır ve yemeklerini hazırlar |
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı |
DÖÇ-7 | Dünya Mutfak Kültürlerini bilir, füzyon uygulamalar yapar ve yaratıcı, yenilikçi sunumlar çıkartabilir. |
PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar. PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular. PÇ-24 Sanatsal konulara ilişkin bireysel yeteneklerini geliştirir. |
Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı |
DÖÇ-8 | Kafkas Mutfak kültürlerini bilir ve yapar |
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Kuzey ve Güney Amerikan Mutfak Kültürleri Orta Asya Mutfak Kültürleri Orta Doğu Mutfak Kültürleri Uzak Doğu Mutfak Kültürleri Afrika Ülkeleri Mutfak Kültürleri Avustralya Mutfak Kültürü | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Meksika mutfağı | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
2 | Kuzey Amerika Mutfak Kültürü (Kanada, Amerika Birleşik Devletleri) | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
3 | Güney Amerika Mutfak Kültürleri | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
4 | Çin Mutfak Kültürü | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
5 | Japon Mutfak Kültürü | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
6 | Kore Mutfak Kültürü | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
7 | Türkmen, Özbek, Kırgız, Moğol Mutfak Kültürleri | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
8 | Ara Sınav | |
9 | Arap Yarımadası Mutfak Kültürleri | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
10 | Güney Afrika Mutfak kültürleri | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
11 | Kuzey Afrika Mutfak Kültürleri | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
12 | Hint Mutfak Kültürü | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
13 | Avustralya Mutfak Kültürü | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
14 | Kafkas mutfak kültürü | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
15 | Dünya Mutfakları Füzyon Çalışmaları Yenilikçi, Yaratıcı Sunumlar | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Fumey, G. & Etcheverria, O. (2007). Dünya Mutfakları Atlası. NTV Yayınları. | |
2 | Gürbüz, B. (2007). Dünya Mutfağı. Ankara: Detay Yayıncılık. | |
3 | Boyut Yayın Grubu. (2007). Dünya Yemekleri Serisi. İstanbul: Boyut Yayıncılık | |
4 | Şahin Perçin, N (2020). Dünya Mutfak Kültürleri. Beta Yayınları | |
5 | Morgan, J.L. (2006). Culinary Creation. Elsevier Inc. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 20 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | 12 | 1 | 20 |
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 40 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 4 | 14 | 56 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 7 | 14 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 2 | 4 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 3 | 2 | 6 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav | 5 | 1 | 5 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Final Sınavı | 5 | 1 | 5 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 120 |