Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM404 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM404 Adı: DÜNYA MUTFAKLARI II Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 4 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KADER PARLAK (kaderparlak@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; dünya mutfak kültürünü araştırmak, tanıtmak, bu mutfaklardan yemekler hazırlanması, yeni yemek reçetelerinin tasarlanması ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi yeterliklerinin kazandırmak. Asya, Amerika ve Orta Doğu mutfaklarında yemeklerin yapılışını anlatarak uygulamasını yaptırmak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Uzak Doğu mutfak kültürlerini bilir ve yemeklerini yapar PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
Uygulama Sınavı
DÖÇ-2 Kuzey ve Güney Amerikan mutfak kültürlerini bilir ve yemeklerini yapar PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
Uygulama Sınavı
DÖÇ-3 Orta Asya mutfak kültürlerini bilir ve yemeklerini hazırlar. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
Uygulama Sınavı
DÖÇ-4 Orta Doğu mutfak kültürlerini bilir ve yemeklerini hazırlar. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
Uygulama Sınavı
DÖÇ-5 Afrika mutfak kültürlerini bilir ve yemeklerini yapar PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
Uygulama Sınavı
DÖÇ-6 Avustralya mutfak kültürünü tanır ve yemeklerini hazırlar PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
Uygulama Sınavı
DÖÇ-7 Dünya Mutfak Kültürlerini bilir, füzyon uygulamalar yapar ve yaratıcı, yenilikçi sunumlar çıkartabilir. PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar.
PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular.
PÇ-24 Sanatsal konulara ilişkin bireysel yeteneklerini geliştirir.
Laboratuvar Sınavı
Uygulama Sınavı
DÖÇ-8 Kafkas Mutfak kültürlerini bilir ve yapar PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
Uygulama Sınavı
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Kuzey ve Güney Amerikan Mutfak Kültürleri Orta Asya Mutfak Kültürleri Orta Doğu Mutfak Kültürleri Uzak Doğu Mutfak Kültürleri Afrika Ülkeleri Mutfak Kültürleri Avustralya Mutfak Kültürü
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Meksika mutfağı Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
2 Kuzey Amerika Mutfak Kültürü (Kanada, Amerika Birleşik Devletleri) Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
3 Güney Amerika Mutfak Kültürleri Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
4 Çin Mutfak Kültürü Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
5 Japon Mutfak Kültürü Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
6 Kore Mutfak Kültürü Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
7 Türkmen, Özbek, Kırgız, Moğol Mutfak Kültürleri Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
8 Ara Sınav
9 Arap Yarımadası Mutfak Kültürleri Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
10 Güney Afrika Mutfak kültürleri Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
11 Kuzey Afrika Mutfak Kültürleri Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
12 Hint Mutfak Kültürü Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
13 Avustralya Mutfak Kültürü Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
14 Kafkas mutfak kültürü Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
15 Dünya Mutfakları Füzyon Çalışmaları Yenilikçi, Yaratıcı Sunumlar Sözlü, görsel anlatım ve uygulama
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Fumey, G. & Etcheverria, O. (2007). Dünya Mutfakları Atlası. NTV Yayınları.
2 Gürbüz, B. (2007). Dünya Mutfağı. Ankara: Detay Yayıncılık.
3 Boyut Yayın Grubu. (2007). Dünya Yemekleri Serisi. İstanbul: Boyut Yayıncılık
4 Şahin Perçin, N (2020). Dünya Mutfak Kültürleri. Beta Yayınları
5 Morgan, J.L. (2006). Culinary Creation. Elsevier Inc.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 20
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum 12 1 20
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 40

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 7 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 2 4
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 3 2 6
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 5 1 5
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 5 15
Final Sınavı 5 1 5
0
0
Toplam İş Yükü 120