Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM406 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM406 Adı: İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 4 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NİLÜFER ŞAHİN PERÇİN (nilufer.percin@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Temel İnsan Kaynakları Yönetimi konularında gerekli bilgileri sunmak ve insan kaynakları yönetimi uygulamaları konusunda öğrencileri bilgilendirmektir. Ayrıca bu alanda çalışabilecek beceriyi kazanmalarına yardımcı olmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Temel İnsan Kaynakları Yönetimi ile ilgili tanımları yapar. PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
PÇ-18 İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
PÇ-19 Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
PÇ-20 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
PÇ-21 Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 İnsan Kaynakları Yönetimi İşlevlerini bilir. PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
PÇ-18 İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
PÇ-19 Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
PÇ-20 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
PÇ-21 Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 İnsan kaynaklarını yönetirken yapılması gerekenleri bilir. PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
PÇ-18 İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
PÇ-19 Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
PÇ-20 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
PÇ-21 Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 İnsan kaynaklarını yönetebilir. PÇ-18 İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
PÇ-19 Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
PÇ-20 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
PÇ-21 Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
İnsan kaynakları planlaması; Personel bulma ve seçme; İşe alıştırma ve insan kaynağı eğitimi; Performans değerleme ve kariyer yönetimi; İş değerlemesi ve ücret yönetimi; Disiplin; Çalışma ilişkileri
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 İnsan kaynakları yönetimine giriş ve temel kavramlar Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi
2 İnsan kaynakları yönetimi gelişim süreci Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi
3 İnsan kaynakları yönetiminin önemi ve amacı; İKY'nin temel ilkeleri; İKY bölümünün örgüt yapısı Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi
4 İnsan kaynakları planlaması Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi
5 İş analizi, iş tanımı ve iş gerekleri Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi
6 İnsan kaynağı bulma ve seçme Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi
7 İnsan kaynağı bulma ve seçme Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi
8 Ara Sınav
9 İşe alıştırma ve İnsan kaynağı eğitimi Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi
10 Performans değerleme Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi
11 Kariyer yönetimi Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi
12 İş değerlemesi ve ücret yönetimi Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi
13 İş değerlemesi ve ücret yönetimi Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi
14 Disiplin Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi
15 Çalışma ilişkileri Anlatma yöntemi Soru-Cevap Tartışma Yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Kozak, M. (2009) Otel İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi ve Örnek Olaylar, Detay Yayıncılık, Ankara
2 Şahin Perçin, N., Güzel, B. ve Aydın, Ş. (2016). Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi ve Uygulamaları. Beta, İstanbul
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
İnternet, Projeksiyon ve Bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 14 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 14 14
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 7 14
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 5 20
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 92