Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM216 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM216 Adı: İÇECEKLER Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FİRDEVS YÖNET (fyonet@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Alkollü ve alkolsüz içeceklerin türleri, üretim yöntemleri ve hazırlanışları hakkında bilgi vermek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Alkollü ve alkolsüz içecekleri tanır. PÇ-10 İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli içecekleri kullanır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Alkollü ve alkolsüz içeceklerin üretim yöntemlerini, özelliklerini ve hazırlanışlarını bilir. PÇ-10 İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli içecekleri kullanır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Yiyecek üretiminde çeşitli içecekleri kullanabilir. PÇ-10 İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli içecekleri kullanır.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Alkollü ve alkolsüz içecekler, üretim yöntemleri, hazırlanışları, yiyecek üretiminde kullanılan içecekler, içeceklerin duyusal değerlendirilmeleri.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Genel İşleyiş, Oryantasyon Öğrenme
2 İçeceklere Giriş, Gazlı İçecekler ve Su Öğrenme
3 Çay Uygulama
4 Kahve Öğrenme
5 Ayran ve Kefir Öğrenme
6 Şerbetler Öğrenme
7 Enerji İçecekleri ve Meyve Suları Öğrenme
8 Ara Sınav
9 Boza, Salep, Subye, Kımız, Şalgam Öğrenme
10 Soğuk İçecekler Öğrenme
11 Alkolün Tanımı, Tarihçesi ve Damıtma Yöntemleri Öğrenme
12 Alkollü İçecekler, Bira ve Şarap Öğrenme
13 Alkollü İçecekler, Distile İçecekler Uygulama
14 Kokteyller Uygulama
15 Bardak Çeşitleri Uygulama
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Aktaş, A. ve Özdemir, B. (2005). İçki Teknolojisi. Ankara: Detay Yayıncılık
2 Katsigris, C. & Thomas, C. (2006). The Bar and Beverage Book. (4th Ed.). New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 13 13
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 13 26
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 3 9
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 3 12
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90