Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM419 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM419 Adı: GELENEKSEL AVRUPA MUTFAĞI Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 4 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı DURMUŞ ALİ AYDEMİR (durmusaliaydemir@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
DURMUŞ ALİ AYDEMİR,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Avrupa mutfağının tarihi gelişimini inceleyerek, Avrupa’nın yemek kültürünü anlatmak

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Avrupa’nın yemek kültürünü tanır. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-2 Avrupa kültürüne uygun yemek ve şarap seçimi yapabilir. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-3 Avrupa'da bulunan ünlü restoran ve şefleri bilir. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Avrupa tarihi, Avrupa’da yemek alışkanlıklarının gelişimi, Klasik menüden modern menüye geçiş Avrupa mutfağında pişirme tarzları, Menü ve şarap seçimi (ülkelerin gelenekleriyle) Avrupa yemek kültüründe masa düzeni, Avrupa tarihinde ünlü aşçılar, Avrupa ülkelerinde geleneksel içecekler Michelin yıldızına sahip aşçılar ve restoranlar. Avrupa mutfağından örnek yemek tarifleri, yemek alışkanlıklarını değerlendirme.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Dersin tanıtımı Sözlü ve görsel anlatım
2 Avrupa tarihi Sözlü ve görsel anlatım
3 Avrupa’da yemek alışkanlıklarının gelişimi Sözlü ve görsel anlatım
4 Klasik menüden modern menüye geçiş Sözlü ve görsel anlatım
5 Avrupa mutfağında pişirme tarzları Sözlü ve görsel anlatım
6 Ülkelerin yemek ritüelleri Sözlü ve görsel anlatım
7 Modern Dünyada Avrupa Mutfağında Ortaya Çıkan Değişiklikler Sözlü ve görsel anlatım
8 Ara Sınav
9 Avrupa yemek kültüründe masa düzeni Sözlü ve görsel anlatım
10 Avrupa yemek kültüründe masa düzeni Sözlü ve görsel anlatım
11 Avrupa tarihinde ünlü aşçılar Sözlü ve görsel anlatım
12 Avrupa ülkelerinde geleneksel içecekler Sözlü ve görsel anlatım
13 Michelin yıldızlı aşçılar ve restoranlar Sözlü ve görsel anlatım
14 Avrupa mutfağından örnek yemek tarifleri Sözlü ve görsel anlatım
15 Dönem sonu bilgileri ışığında yemek alışkanlıklarını değerlendirme Sözlü ve görsel anlatım
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Kenehan, K. (2005). European Cuisine. Australia: R & R Publications & Marketing.
2 Cracknell H.L and Nobis B.A. (1985). Practical Professional Gastronomy, Macmillian Education Ltd. UK
3 Bode, W.K.H and Leto M.J (1984). Classical Food Preparation and Presentation, Batsford Academic and Educational, UK
4 Harrison A. F (1982). Gastronomy, New Horizon Books Ltd.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 20
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi 12 1 20
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 7 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 8 16
       c) Performans Ödevi 4 3 12
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 3 9
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 3 9
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90