|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 4 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | DURMUŞ ALİ AYDEMİR (durmusaliaydemir@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
DURMUŞ ALİ AYDEMİR, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Avrupa mutfağının tarihi gelişimini inceleyerek, Avrupa’nın yemek kültürünü anlatmak |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Avrupa’nın yemek kültürünü tanır. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. |
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
DÖÇ-2 | Avrupa kültürüne uygun yemek ve şarap seçimi yapabilir. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. |
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
DÖÇ-3 | Avrupa'da bulunan ünlü restoran ve şefleri bilir. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. |
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Avrupa tarihi, Avrupa’da yemek alışkanlıklarının gelişimi, Klasik menüden modern menüye geçiş Avrupa mutfağında pişirme tarzları, Menü ve şarap seçimi (ülkelerin gelenekleriyle) Avrupa yemek kültüründe masa düzeni, Avrupa tarihinde ünlü aşçılar, Avrupa ülkelerinde geleneksel içecekler Michelin yıldızına sahip aşçılar ve restoranlar. Avrupa mutfağından örnek yemek tarifleri, yemek alışkanlıklarını değerlendirme. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Dersin tanıtımı | Sözlü ve görsel anlatım |
2 | Avrupa tarihi | Sözlü ve görsel anlatım |
3 | Avrupa’da yemek alışkanlıklarının gelişimi | Sözlü ve görsel anlatım |
4 | Klasik menüden modern menüye geçiş | Sözlü ve görsel anlatım |
5 | Avrupa mutfağında pişirme tarzları | Sözlü ve görsel anlatım |
6 | Ülkelerin yemek ritüelleri | Sözlü ve görsel anlatım |
7 | Modern Dünyada Avrupa Mutfağında Ortaya Çıkan Değişiklikler | Sözlü ve görsel anlatım |
8 | Ara Sınav | |
9 | Avrupa yemek kültüründe masa düzeni | Sözlü ve görsel anlatım |
10 | Avrupa yemek kültüründe masa düzeni | Sözlü ve görsel anlatım |
11 | Avrupa tarihinde ünlü aşçılar | Sözlü ve görsel anlatım |
12 | Avrupa ülkelerinde geleneksel içecekler | Sözlü ve görsel anlatım |
13 | Michelin yıldızlı aşçılar ve restoranlar | Sözlü ve görsel anlatım |
14 | Avrupa mutfağından örnek yemek tarifleri | Sözlü ve görsel anlatım |
15 | Dönem sonu bilgileri ışığında yemek alışkanlıklarını değerlendirme | Sözlü ve görsel anlatım |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Kenehan, K. (2005). European Cuisine. Australia: R & R Publications & Marketing. | |
2 | Cracknell H.L and Nobis B.A. (1985). Practical Professional Gastronomy, Macmillian Education Ltd. UK | |
3 | Bode, W.K.H and Leto M.J (1984). Classical Food Preparation and Presentation, Batsford Academic and Educational, UK | |
4 | Harrison A. F (1982). Gastronomy, New Horizon Books Ltd. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 20 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | 12 | 1 | 20 |
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 7 | 14 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 8 | 16 |
c) Performans Ödevi | 4 | 3 | 12 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 3 | 9 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 3 | 9 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |