|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 4 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | EMİNE KALE (ekale@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Restoran yönetimi fonksiyonlarının neler olduğunun ve bu fonksiyonların uyumlu bir şekilde yerine getirilmesinin öğrenciye anlatılması. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Kar amacı güden ve kar amacı gütmeyen yiyecek içecek işletmelerini bilir. |
PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Restoran işletmesinin yönetim sürecini bilir ve uygulayabilir. |
PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. PÇ-19 Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular. PÇ-20 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Restoran işletmeciliğinde maliyet kontrol, finansal analizler ve düzeltici eylemleri bilir |
PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar. PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Restoranın tanımı, özellikleri, tarihçesi, türleri, yönetimin tanımı, fonksiyonları, tarihi | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Yiyecek-içecek servisinin tarihi | Sözlü anlatım, tartışma |
2 | Modern restoran kuruluşu | Sözlü anlatım, tartışma |
3 | Restoranın özellikleri | Sözlü anlatım, tartışma |
4 | Restoranın Türleri | Sözlü anlatım, tartışma |
5 | Planlama | Sözlü anlatım, tartışma |
6 | Organizasyon | Sözlü anlatım, tartışma |
7 | Yöneltme | Sözlü anlatım, tartışma |
8 | Ara Sınav | |
9 | Koordinasyon | Sözlü anlatım, tartışma |
10 | Kontrol | Sözlü anlatım, tartışma |
11 | Klasik Yönetim | Sözlü anlatım, tartışma |
12 | Neoklasik Yönetim | Sözlü anlatım, tartışma |
13 | Modern Yönetim | Sözlü anlatım, tartışma |
14 | Modern Yönetim | Sözlü anlatım, tartışma |
15 | Günümüzde Yönetim | Gözlem |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Ninemeier, j. D. & Hayes, D. K. (2005). Restaurant Operations Management: Principles and Practices. New Jersey: Prentice Hall. | |
2 | DENİZER, Dündar (2005), Konaklama İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara. | |
3 | Walker, J. R. (2007). The Restaurant: From Concept to Operation. (5th Ed.). USA: John Wiley & Sons, Inc. | |
4 | Karamustafa, Kurtuluş (2018) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Bilgisayar, Projeksiyon |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 10 | 20 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 1 | 3 | 3 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 60 |