Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM414 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM414 Adı: RESTORAN YÖNETİMİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 2
Sınıf/Yarıyıl 4 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı EMİNE KALE (ekale@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Restoran yönetimi fonksiyonlarının neler olduğunun ve bu fonksiyonların uyumlu bir şekilde yerine getirilmesinin öğrenciye anlatılması.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Kar amacı güden ve kar amacı gütmeyen yiyecek içecek işletmelerini bilir. PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Restoran işletmesinin yönetim sürecini bilir ve uygulayabilir. PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
PÇ-19 Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
PÇ-20 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Restoran işletmeciliğinde maliyet kontrol, finansal analizler ve düzeltici eylemleri bilir PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar.
PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Restoranın tanımı, özellikleri, tarihçesi, türleri, yönetimin tanımı, fonksiyonları, tarihi
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Yiyecek-içecek servisinin tarihi Sözlü anlatım, tartışma
2 Modern restoran kuruluşu Sözlü anlatım, tartışma
3 Restoranın özellikleri Sözlü anlatım, tartışma
4 Restoranın Türleri Sözlü anlatım, tartışma
5 Planlama Sözlü anlatım, tartışma
6 Organizasyon Sözlü anlatım, tartışma
7 Yöneltme Sözlü anlatım, tartışma
8 Ara Sınav
9 Koordinasyon Sözlü anlatım, tartışma
10 Kontrol Sözlü anlatım, tartışma
11 Klasik Yönetim Sözlü anlatım, tartışma
12 Neoklasik Yönetim Sözlü anlatım, tartışma
13 Modern Yönetim Sözlü anlatım, tartışma
14 Modern Yönetim Sözlü anlatım, tartışma
15 Günümüzde Yönetim Gözlem
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Ninemeier, j. D. & Hayes, D. K. (2005). Restaurant Operations Management: Principles and Practices. New Jersey: Prentice Hall.
2 DENİZER, Dündar (2005), Konaklama İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
3 Walker, J. R. (2007). The Restaurant: From Concept to Operation. (5th Ed.). USA: John Wiley & Sons, Inc.
4 Karamustafa, Kurtuluş (2018) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Bilgisayar, Projeksiyon

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 10 20
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 3 3
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 1 3 3
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 1 4 4
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 60