Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM420 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM420 Adı: OSMANLI MUTFAĞI Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 4 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı GÜNAY EROL (gunayerol@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Osmanlı Mutfağı'nı ve yemek kültürünü tanıtmak ve Osmanlı Mutfağı'ndan yemek örnekleri sunmak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Osmanlı yemek kültürünü tanır. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Osmanlı Mutfağı'nda kullanılan araç-gereçleri, malzemeleri ve pişirme yöntemlerini bilir. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Osmanlı Mutfağı'nda yapılan temel yemekler hakkında detaylı bilgi sahibi olur. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Osmanlı Saray ve Halk Mutfağı Hakkında Bilgi Sahibi Olur PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Osmanlı mutfak yapısı, Osmanlı mutfağı çalışanları, Osmanlı yemek kültürü, Osmanlı mutfağında kullanılan araç-gereçler, çeşitli yemek örnekleri
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Osmanlı mutfak yapısı Sözlü ve görsel anlatım
2 Osmanlı Başkentinin İaşesi ve İstanbul Mutfak Kültürü Sözlü ve görsel anlatım
3 Osmanlı Başkentinin İaşesi ve İstanbul Mutfak Kültürü: Klâsik Dönem İstanbul Mutfak Kültürü Sözlü ve görsel anlatım
4 Osmanlı Başkentinin İaşesi ve İstanbul Mutfak Kültürü: Yemekler ve Kimi Gıda Maddeleri Sözlü ve görsel anlatım
5 Saray Mutfağı: yapı, çalışanlar, iaşe Sözlü ve görsel anlatım
6 Saray Mutfağı yiyecek ve içecekler Sözlü ve görsel anlatım
7 Halk Mutfağı Sözlü ve görsel anlatım
8 Ara Sınav
9 Halk Mutfağı: Yiyecek ve içecekler Sözlü ve görsel anlatım
10 Osmanlı Mutfağında Yemekler: Genel Özellikler, Pişirme Teknikleri ve Uygulamalar Sözlü ve görsel anlatım
11 Yemekler: Genel Özellikler, Pişirme Teknikleri ve Uygulamalar Sözlü ve görsel anlatım
12 Osmanlı mutfağında çorba, et ve sebze yemekleri Sözlü ve görsel anlatım
13 Osmanlı mutfağında salatalar, mezeler ve turşular Sözlü ve görsel anlatım
14 Mutfak ve Sofra Araç Gereçleri Sözlü ve görsel anlatım
15 Genel değerlendirme Tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Yerasimos, M. (2002). Osmanlı Mutfağı. İstanbul: Boyut Yayıncılık.
2 Şavkay, T. (2010). Osmanlı Mutfağı. İstanbul: Şekerbank Yayınları.
3 Singer, A. (2011). Starting with Food: Culinary Approaches to Ottoman History. Markus Wiener Publishing Inc.
4 Osmanlı Mutfağı, Anadolu Üniversitesi Yayınları
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 13 13
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 13 26
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 1 9 9
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 1 6 6
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 1 6 6
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90