|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 4 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | TURİZM REHBERLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | DURMUŞ ALİ AYDEMİR (durmusaliaydemir@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Türk beslenme kültüründen yola çıkarak, Türk kültüründe mutfak ve önemini anlatmak, Türk mutfağında kullanılan malzemeler ve yemeklerin öğretilmesi. Türkiye coğrafyasında bölgelerin yemek kültürlerinin ve en bilinen yemeklerinin öğrencilere anlatılması. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Türk mutfağının genel özelliklerini ve Türk kültüründe yemeğin önemini ifade edebilir. |
PÇ-17 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. PÇ-18 Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir. PÇ-19 Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Türk mutfağında kullanılan malzemeler ve gıda maddelerini tanıyabilir. |
PÇ-17 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. PÇ-18 Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir. PÇ-19 Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Türklerin beslenme alışkanlıklarını açıklayabilir. |
PÇ-17 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. PÇ-18 Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir. PÇ-19 Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Türkiye'nin herbir bölgesine ait olan yemekleri tanıyabilir. |
PÇ-4 Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir. PÇ-17 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. PÇ-18 Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Geçmişten günümüze Türk beslenme kültürü Türk mutfağında kullanılan malzemeler Türk mutfağında çorbalar Türk mutfağında etler, tavuklar ve ördekler Türk mutfağında hamur işleri, börekler, dolmalar Türk mutfağında tatlılar, sorbeler ve şerbetler Türk mutfağında balıklar ve mezeler Marmara bölgesi yemekleri Ege bölgesi yemekleri İç Anadolu bölgesi yemekleri Akdeniz bölgesi yemekleri Doğu Anadolu bölgesi yemekleri Güneydoğu Anadolu bölgesi yemekleri Karadeniz bölgesi yemekleri. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | GAZİANTEP | Anlatma Yöntemi |
2 | ADANA | Anlatma Yöntemi, Uygulama |
3 | HATAY | Anlatma Yöntemi, Uygulama |
4 | DOĞU ANADOLU | Anlatma Yöntemi |
5 | KASTAMONU | Anlatma Yöntemi |
6 | TRABZON | Anlatma Yöntemi, Uygulama |
7 | KAYSERİ | Anlatma Yöntemi, Uygulama |
8 | Ara Sınav | |
9 | KARS | Anlatma Yöntemi |
10 | ARDAHAN IĞDIR | Anlatma Yöntemi |
11 | TÜRK TATLILARI | Anlatma Yöntemi, Uygulama |
12 | SALATALAR | Anlatma Yöntemi, Uygulama |
13 | Anadolu'daki mutfak kültürünün kökeni | Anlatma Yöntemi |
14 | Güneydoğu Anadolu bölgesi yemekleri | Anlatma Yöntemi |
15 | OSMANLI MUTFAĞI | Anlatma Yöntemi |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Halıcı, N. (2009). Türk Mutfağı. Oğlak Yayıncılık. | |
2 | Necip Usta,(1992)Türk Mutfak Sanatı.İstanbul:Remzi Kitabevi | |
3 | Deniz Gürsoy,(1995)Yemek ve Yemekçiliğin Evrimi.İstanbul:Kurtiş Matbaacılık san.ve.tic.ltd.şti. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Halıcı, N. (2009). Türk Mutfağı. Oğlak Yayıncılık. Necip Usta,(1992)Türk Mutfak Sanatı.İstanbul:Remzi Kitabevi Deniz Gürsoy,(1995)Yemek ve Yemekçiliğin Evrimi.İstanbul:Kurtiş Matbaacılık san.ve.tic.ltd.şti. |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 4 | 10 | 40 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 12 | 24 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 4 | 8 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 6 | 3 | 18 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 120 |