Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / TR456 - TURİZM REHBERLİĞİ

Kodu: TR456 Adı: TÜRK MUTFAĞI Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 4 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü TURİZM REHBERLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı DURMUŞ ALİ AYDEMİR (durmusaliaydemir@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Türk beslenme kültüründen yola çıkarak, Türk kültüründe mutfak ve önemini anlatmak, Türk mutfağında kullanılan malzemeler ve yemeklerin öğretilmesi. Türkiye coğrafyasında bölgelerin yemek kültürlerinin ve en bilinen yemeklerinin öğrencilere anlatılması.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Türk mutfağının genel özelliklerini ve Türk kültüründe yemeğin önemini ifade edebilir. PÇ-17 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
PÇ-18 Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir.
PÇ-19 Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Türk mutfağında kullanılan malzemeler ve gıda maddelerini tanıyabilir. PÇ-17 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
PÇ-18 Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir.
PÇ-19 Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Türklerin beslenme alışkanlıklarını açıklayabilir. PÇ-17 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
PÇ-18 Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir.
PÇ-19 Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Türkiye'nin herbir bölgesine ait olan yemekleri tanıyabilir. PÇ-4 Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
PÇ-17 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
PÇ-18 Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Geçmişten günümüze Türk beslenme kültürü Türk mutfağında kullanılan malzemeler Türk mutfağında çorbalar Türk mutfağında etler, tavuklar ve ördekler Türk mutfağında hamur işleri, börekler, dolmalar Türk mutfağında tatlılar, sorbeler ve şerbetler Türk mutfağında balıklar ve mezeler Marmara bölgesi yemekleri Ege bölgesi yemekleri İç Anadolu bölgesi yemekleri Akdeniz bölgesi yemekleri Doğu Anadolu bölgesi yemekleri Güneydoğu Anadolu bölgesi yemekleri Karadeniz bölgesi yemekleri.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 GAZİANTEP Anlatma Yöntemi
2 ADANA Anlatma Yöntemi, Uygulama
3 HATAY Anlatma Yöntemi, Uygulama
4 DOĞU ANADOLU Anlatma Yöntemi
5 KASTAMONU Anlatma Yöntemi
6 TRABZON Anlatma Yöntemi, Uygulama
7 KAYSERİ Anlatma Yöntemi, Uygulama
8 Ara Sınav
9 KARS Anlatma Yöntemi
10 ARDAHAN IĞDIR Anlatma Yöntemi
11 TÜRK TATLILARI Anlatma Yöntemi, Uygulama
12 SALATALAR Anlatma Yöntemi, Uygulama
13 Anadolu'daki mutfak kültürünün kökeni Anlatma Yöntemi
14 Güneydoğu Anadolu bölgesi yemekleri Anlatma Yöntemi
15 OSMANLI MUTFAĞI Anlatma Yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Halıcı, N. (2009). Türk Mutfağı. Oğlak Yayıncılık.
2 Necip Usta,(1992)Türk Mutfak Sanatı.İstanbul:Remzi Kitabevi
3 Deniz Gürsoy,(1995)Yemek ve Yemekçiliğin Evrimi.İstanbul:Kurtiş Matbaacılık san.ve.tic.ltd.şti.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Halıcı, N. (2009). Türk Mutfağı. Oğlak Yayıncılık. Necip Usta,(1992)Türk Mutfak Sanatı.İstanbul:Remzi Kitabevi Deniz Gürsoy,(1995)Yemek ve Yemekçiliğin Evrimi.İstanbul:Kurtiş Matbaacılık san.ve.tic.ltd.şti.

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 4 10 40
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 12 24
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 4 8
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 6 3 18
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 120