Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / Tİ409A - TURİZM İŞLETMECİLİĞİ

Kodu: Tİ409A Adı: ULUSLARARASI OTEL İŞLETMECİLİĞİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 4 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı LOKMAN DİNÇ (lokmandinc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
EDA ÖZGÜL KATLAV,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Küreselleşmiş bir piyasada faaliyet gösteren otellerin tarihsel gelişimi, yönetimi ve pazarlama faaliyetlerinin öğretilmesidir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Küresel piyasa ve bu piyasada otel işletmelerinin durumu ve tarihsel gelişimini öğrenir, PÇ-1 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
PÇ-2 Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur
PÇ-11 Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Uluslar arası otel işletmelerinin yönetimi hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-1 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
PÇ-2 Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur
PÇ-11 Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Uluslar arası otel işletmelerinde çıkacak soruları çözebilecek bilgiye sahip olur. PÇ-1 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
PÇ-2 Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur
PÇ-11 Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 uluslararası otel işletmelerinin pazarlama faaliyetlerini açıklayabilir. PÇ-1 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
PÇ-2 Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur
PÇ-11 Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 uluslararası otel işletmelerinin pazarlama faaliyetlerini açıklayabilir. PÇ-1 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
PÇ-2 Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur
PÇ-11 Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Uluslar arası otellerin ortaya çıkışı, gelişimi, özellikleri, yönetimi, karşılaşılabilecek sorunlar ve çözümleri ve pazarlama stratejileri.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Küreselleşme sürecinde turizm ve otel işletmeciliğinde gelişen eğilimler. Anlatım yöntemi
2 Yeni uygulamalar. Anlatım yöntemi
3 Uluslararası oteller ve turistik işletme zincirlerinin ortaya çıkışı. Anlatım yöntemi
4 Uluslararası turizmin siyasi yönleri ve konaklama işletmeleri. Anlatım yöntemi
5 Uluslararası otel yatırımları. Anlatım yöntemi
6 Uluslararası otellerin gelişmesi. Anlatım yöntemi
7 Uluslararası otel anlaşmaları Anlatım yöntemi
8 Ara Sınav
9 uluslararası otel operasyonların ve diğer operasyonların yönetim ilkeleri ve özellikleri, Anlatım yöntemi
10 Uluslararsı otellerde insan kaynakları. Anlatım yöntemi
11 Kültürel çeşitlilik Anlatım yöntemi
12 Kültürel farklılıkların yönetimi Anlatım yöntemi
13 Uluslararası otel işletmeleri ve rekabet. Anlatım yöntemi
14 Çok uluslu işletmelerin sosyal, kültürel, politik, yasal ve teknolojik çevresi, Anlatım yöntemi
15 Uluslar arası otellerde pazarlama stratejileri. Anlatım yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 O.BATMAN, 2015, ULUSLARARASI OTEL İŞLETMECİLİĞİ, DEĞİŞİM YAYINCILIK
2 GEE, C.Y.,1994, INTERNATIONAL HOTEL MANAGAMENT, ATLANTIC BOOK,
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 10 20
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 10 20
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 3 9
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 3 9
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 90