Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / Tİ426 - TURİZM İŞLETMECİLİĞİ

Kodu: Tİ426 Adı: ULUSLARARASI MUTFAKLAR Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 4 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı LOKMAN DİNÇ (lokmandinc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilere mutfak ve mutfağın tarihsel gelişimini öğretmek, ve dünya mutfakları hakkında bilgi vermektir

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Mutfak kavramını öğrenir. PÇ-1 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
PÇ-15 Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme turizm işletmeciliğinin gerektirdiği şekilde özen gösterir.
PÇ-19 Dünya ve Türkiye kültür ve coğrafyası hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur ve bu bilgileri turizm arzı ve talebi açısından değerlendirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Mutfağın tarihsel gelişimini öğrenir. PÇ-1 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
PÇ-15 Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme turizm işletmeciliğinin gerektirdiği şekilde özen gösterir.
PÇ-19 Dünya ve Türkiye kültür ve coğrafyası hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur ve bu bilgileri turizm arzı ve talebi açısından değerlendirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Dünya mutfakları hakkında bilgi edinir. PÇ-1 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
PÇ-15 Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme turizm işletmeciliğinin gerektirdiği şekilde özen gösterir.
PÇ-19 Dünya ve Türkiye kültür ve coğrafyası hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur ve bu bilgileri turizm arzı ve talebi açısından değerlendirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 uluslararası mutfakların farklarını tanımlayabilir. PÇ-12 Turizm alanı ve turizm işletmeciliği ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
PÇ-19 Dünya ve Türkiye kültür ve coğrafyası hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur ve bu bilgileri turizm arzı ve talebi açısından değerlendirir.
PÇ-20 Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Mutfak kavramı, mutfağın tarihsel gelişimi ve dünya mutfakları.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Mutfağın tanımı Anlatım Yöntemi
2 Mutfağın tarihsel gelişimi. Anlatım Yöntemi
3 Asya kıtası mutfaklarının genel özellikleri Anlatım Yöntemi
4 Doğu Asya ülkeleri mutfakları Anlatım Yöntemi
5 Batı Asya ülkeleri mutfakları Anlatım Yöntemi
6 Güney Asya ülkeleri mutfakları . Anlatım Yöntemi
7 Kuzey Asya ülkeleri mutfakları Anlatım Yöntemi
8 Ara Sınav
9 Avrupa kıtası mutfaklarının genel özellikleri Anlatım Yöntemi
10 Doğu Avrupa ülkeleri mutfakları Anlatım Yöntemi
11 Kuzey Avrupa ülkeleri mutfakları Anlatım Yöntemi
12 Orta Avrupa ülkeleri mutfakları Anlatım Yöntemi
13 Diğer Avrupa ülkeleri mutfakları Anlatım Yöntemi
14 Amerika kıtası mutfakları Anlatım Yöntemi
15 Afrika kıtası mutfakları Anlatım Yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Akman, M. , Mete, M. (1998) Türk Ve Dünya Mutfakları. Selçuk Üniversitesi Yayınlar: Konya.
2 Fumey, G. & Etcheverria, O. (2007). Dünya Mutfakları Atlası. NTV Yayınları.
3 Gürbüz, B. (2007). Dünya Mutfağı. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Bilgisayar, Projeksiyon

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 10 20
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 10 20
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 2 8
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 3 12
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90