Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
DÖÇ-1 |
Yiyecek içecek işletmelerinde gıda güvenliği ve personel hijyeninin önemini kavrayabilir. |
PÇ-2 Turizm ve Seyahat İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-3 Turizm ve Seyahat İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 |
Besin kirliliğine neden olan faktörleri kavrayabilir. |
PÇ-2 Turizm ve Seyahat İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-3 Turizm ve Seyahat İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 |
Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği yönetim sistemlerini çalışma ortamında kullanabilir. |
PÇ-2 Turizm ve Seyahat İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-3 Turizm ve Seyahat İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 |
Gıda kaynaklı hastalıkları tanımlayabilir. |
PÇ-3 Turizm ve Seyahat İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
|
Seminer-Sunum-Rapor |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği |
Hijyen, sanitasyon, besin kirliliği, gıda güvenliği yönetim sistemleri, personel hijyeni.
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Gıda güvenliği ile ilgili temel kavramlar |
Anlatım |
2 |
Hijyen ve sanitasyon |
Soru-Cevap |
3 |
Beslenme, besin maddeleri ve beslenme hataları |
Tartışma |
4 |
Besin kirliliğine yol açan etkenler |
Soru-Cevap |
5 |
Bakteri bilgisi |
Anlatım |
6 |
Bakterilerin besinlere bulaşma yolları, besin zehirlenmeleri |
Tartışma |
7 |
Besinlerin satın alınmasında hijyeni sağlama yolları |
Anlatım |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
Besinlerin depolanması sırasında hijyeni sağlama yolları |
Anlatım |
10 |
Besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisi sırasında hijyeni sağlama yolları |
Soru-Cevap |
11 |
Gıda güvenliği yönetim sistemleri: HACCP |
Anlatım |
12 |
Gıda güvenliği yönetim sistemleri: ISO 22000 |
Anlatım |
13 |
Kişisel hijyenin sağlanması, hijyeni sağlamada genel temizlik ve güvenlik ilkeleri |
Tartışma |
14 |
Hijyenin sağlanmasında deterjan ve dezenfektanların kullanılması |
Tartışma |
15 |
Çöplerin toplanması, haşere ve kemirgenlerle mücadele |
Anlatım |
16 |
Final Sınavı |
|
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
1 |
Bulduk, S. (2007). Gıda ve Personel Hijyeni. Ankara: Detay Yayıncılık. |
2 |
Marriott, N. G. & Gravani, R. B. (2006). Principles of Food Sanitation. (5th ed.). USA: Springer Publishing. |
3 |
Cichy, R. F. (2006). Food Safety: Managing with the HACCP System. (2nd ed.). USA: The Educational Institute of American Hotel & Lodging Association. |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
|