Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MESLEK YÜKSEKOKULU / TSY229 - TURİZM VE SEYAHAT HİZMETLERİ

Kodu: TSY229 Adı: GIDA VE PERSONEL HİJYENİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü TURİZM VE SEYAHAT HİZMETLERİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FURKAN SOYSALDI (furkansoysaldi@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Besin zehirlenmelerini önlemek ve hijyeni sağlamak için besinlerin satın alınmasından servisine kadar geçen süredeki kural ve ilkelerin öğretilmesi.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Yiyecek içecek işletmelerinde gıda güvenliği ve personel hijyeninin önemini kavrayabilir. PÇ-2 Turizm ve Seyahat İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
PÇ-3 Turizm ve Seyahat İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Besin kirliliğine neden olan faktörleri kavrayabilir. PÇ-2 Turizm ve Seyahat İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
PÇ-3 Turizm ve Seyahat İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği yönetim sistemlerini çalışma ortamında kullanabilir. PÇ-2 Turizm ve Seyahat İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
PÇ-3 Turizm ve Seyahat İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Gıda kaynaklı hastalıkları tanımlayabilir. PÇ-3 Turizm ve Seyahat İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
Seminer-Sunum-Rapor
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Hijyen, sanitasyon, besin kirliliği, gıda güvenliği yönetim sistemleri, personel hijyeni.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda güvenliği ile ilgili temel kavramlar Anlatım
2 Hijyen ve sanitasyon Soru-Cevap
3 Beslenme, besin maddeleri ve beslenme hataları Tartışma
4 Besin kirliliğine yol açan etkenler Soru-Cevap
5 Bakteri bilgisi Anlatım
6 Bakterilerin besinlere bulaşma yolları, besin zehirlenmeleri Tartışma
7 Besinlerin satın alınmasında hijyeni sağlama yolları Anlatım
8 Ara Sınav
9 Besinlerin depolanması sırasında hijyeni sağlama yolları Anlatım
10 Besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisi sırasında hijyeni sağlama yolları Soru-Cevap
11 Gıda güvenliği yönetim sistemleri: HACCP Anlatım
12 Gıda güvenliği yönetim sistemleri: ISO 22000 Anlatım
13 Kişisel hijyenin sağlanması, hijyeni sağlamada genel temizlik ve güvenlik ilkeleri Tartışma
14 Hijyenin sağlanmasında deterjan ve dezenfektanların kullanılması Tartışma
15 Çöplerin toplanması, haşere ve kemirgenlerle mücadele Anlatım
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Bulduk, S. (2007). Gıda ve Personel Hijyeni. Ankara: Detay Yayıncılık.
2 Marriott, N. G. & Gravani, R. B. (2006). Principles of Food Sanitation. (5th ed.). USA: Springer Publishing.
3 Cichy, R. F. (2006). Food Safety: Managing with the HACCP System. (2nd ed.). USA: The Educational Institute of American Hotel & Lodging Association.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 8 24
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 7 14
       c) Performans Ödevi 5 2 10
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 2 6
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 2 6
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90