|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | BÜRO HİZMETLERİ VE SEKRETERLİK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | İCLAL POMAK (ipomak@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
İCLAL POMAK, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu ders öğrenciye; bilgisayarda mesleki yazışmaları; resmi yazıları, iş yazıları ve özel yazıları, hızlı ve etkin şekilde yapabilmeyi öğretecektir. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | 1. İçerik hazırlayabilir |
PÇ-19 Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | 2. Hızlı ve etkili resmi yazı hazırlayabilir |
PÇ-3 Sekreterlik için gerekli çağdaş teknikleri ve çalışma araçlarını kullanır. PÇ-8 Kolay İletişim kurar ve meslek yaşantısında mesleki yabancı dil kullanır. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | 3. Hızlı ve etkili iş yazısı ve özel yazılar hazırlayabilir |
PÇ-2 Meslek ile ilgili problemleri tanımlar, modelleme ve çözme beceresi kazanır. PÇ-3 Sekreterlik için gerekli çağdaş teknikleri ve çalışma araçlarını kullanır. PÇ-7 Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yeteneğine sahip olarak fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade eder. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | 4. Yazışmaları gönderme ve alma işlemlerini yapabilir |
PÇ-3 Sekreterlik için gerekli çağdaş teknikleri ve çalışma araçlarını kullanır. PÇ-8 Kolay İletişim kurar ve meslek yaşantısında mesleki yabancı dil kullanır. PÇ-19 Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Yazışmaların niteliksel özellikleri, Resmi Yazı Türleri, Resmi ve İş Yazılarının Bölümleri | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Yazışmaların niteliksel özellikleri | anlatma |
2 | Yazışmalarda dil bilgisi ve imla kuralları | anlatma |
3 | Yazı yazma süreci | anlatma |
4 | Yazı yazma süreci Resmi Yazıların 1. Derece Bölümleri | anlatma, uygulama |
5 | Resmi Yazıların 1. Derece Bölümleri Resmi Yazıların 2. Derece Bölümleri | anlatma, uygulama |
6 | Resmi Yazıların 2. Derece Bölümleri Resmi Yazı Türleri | anlatma, soru cevap |
7 | Resmi Yazı Türleri | anlatma, tartışma |
8 | Ara Sınav | |
9 | Resmi Yazı Türleri | anlatma, uygulama |
10 | İş Yazılarının Bölümleri İş Yazılarının 2.Derece Bölümleri | anlatma, uygulama |
11 | İş Yazısının Türleri | anlatma, soru cevap |
12 | İş Yazısının Türleri Özel yazı türleri | anlatma, uygulama |
13 | Özel yazı türleri | anlatma, uygulama |
14 | Gelen evrak işlemleri | anlatma, uygulama |
15 | Giden evrak işlemleri | anlatma, uygulama |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Küçük, M. (2017), Mesleki Yazışma ve Yazışma Teknikleri, Nobel Yayıncılık | |
2 | Topal Yıldırım, D. ve Öztürk, H. (2017), İş Hayatında yazışmalar, Seçkin yayıncılık | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Bilgisayar, internet, sunum cihazlar, yazılı ve görsel örnek uygulamalar |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 8 | 24 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 8 | 24 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 2 | 6 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 2 | 6 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |