|
|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
| Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
| Ders Türü | Zorunlu | ||||
| Bölümü | AŞÇILIK | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | SEVİNÇ ALKAN (sevincalkan@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
SEVİNÇ ALKAN, | ||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| Ziyafet kapsamında yer alan tüm organizasyonlar ve organizasyonlarda kullanılan menülerin planlanması ve uygulanması gibi konularda öğrencilerin bilgi sahibi olmasını sağlamak. | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | Ziyafet organizasyonlarını organize edebilir. |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. |
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-2 | Banket yemeklerini hazırlayabilir. |
PÇ-14 Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır. PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-3 | Catering organizasyonları düzenleyebilir. |
PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular. PÇ-16 Catering organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır. |
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-4 | Açık büfe için kahvaltı ve yemek hazırlayabilir. |
PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. PÇ-14 Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır. PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
|||
| Dersin İçeriği | ||
| Ziyafet organizasyonları ve işletmeler açısından avantajları. Ziyafet menü çeşitleri. Büfe, kokteyl ve toplantı organizasyonları. Menülerde yer alan yiyeceklerin uygulamaları. | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
| 1 | Ziyafet kavramı. Ziyafet organizasyonlarının önemi. Ziyafet salonlarının planlanması. | Anlatma Yöntemi |
| 2 | Ziyafet menülerinin planlanması ve fiyatlandırılması. | Anlatma Yöntemi |
| 3 | Ziyafetlerde kullanılan ekipmanlar | Anlatma Yöntemi |
| 4 | Büfe organizasyonları | Anlatma Yöntemi |
| 5 | Kokteyl ve toplantı organizasyonları | Anlatma Yöntemi |
| 6 | Koktely menülerinde servis edilen yiyecekler; kanepeler | Anlatma Yöntemi ve Uygulama |
| 7 | Toplantılarda servis edilen yiyeceler; kahve molası menüleri | Anlatma Yöntemi ve Uygulama |
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | Akşam yemeği menüleri: set menüler ve düğün menüleri | Anlatma Yöntemi ve Uygulama |
| 10 | Soğuk başlangıç yemekleri; salatalar, mezeler, zeytinyağlılar vb. | Anlatma Yöntemi ve Uygulama |
| 11 | Stoklar ve Çorbalar | Anlatma Yöntemi ve Uygulama |
| 12 | Patates garnitürleri ve Pilavlar | Anlatma Yöntemi ve Uygulama |
| 13 | Makarna çeşitleri ve sosları. | Anlatma Yöntemi ve Uygulama |
| 14 | Temel soslar ve ana yemekler | Anlatma Yöntemi ve Uygulama |
| 15 | Ziyafet menülerinde yer alan tatlılar ve düğün pastaları | Anlatma Yöntemi ve Uygulama |
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| 1 | Yılmaz, Y.(2006). Otel ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Ziyafet organizasyonu ve Yönetimi: Detay Yayıncılık. | |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| Ders kitabı ve uygulama ekipmanları | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
| Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | |||
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | |||
| 9.Proje | |||
| Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 2 | 7 | 14 |
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 7 | 14 |
| c) Performans Ödevi | 0 | ||
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
| Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 5 | 2 | 10 |
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 2 | 10 |
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| Uygulama | 1 | 14 | 14 |
| Gözlem | 1 | 14 | 14 |
| Toplam İş Yükü | 120 | ||