Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

AVANOS GÜZEL SANATLAR MESLEK YÜKSEKOKULU / MRS102 - MİMARİ RESTORASYON

Kodu: MRS102 Adı: ANADOLU SELÇUKLU VE BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 2
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü MİMARİ RESTORASYON
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı SULTAN DALKIRAN (sultandalkiran@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
SULTAN DALKIRAN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Anadolu’da Kurulan Birinci Dönem Türk Beylikleri Mimarisi, Anadolu Selçuklu Dönemi Mimarisi ve İkinci Dönem Türk Beylikleri Mimarisi hakkında ayrıntılı bilgiler vererek, dönemin sanat ve mimari anlayışının kavranması amaçlanmaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Anadolu Öncesi Türk-İslam Mimarisinin, Anadolu'daki Türk-İslam Mimarisine yansımaları konusunda yorum yapabilir. PÇ-24 Anadolu Selçuklu ve Beylikler Dönemi Mimarisinin yapı malzemeleri, yapı sistemleri ve yapı tipleri hakkında bilgi sahip olur.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Anadolu’da kurulan ilk dönem Türk Beylikleri hakkında bilgi verebilir. PÇ-24 Anadolu Selçuklu ve Beylikler Dönemi Mimarisinin yapı malzemeleri, yapı sistemleri ve yapı tipleri hakkında bilgi sahip olur.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Anadolu’da kurulan ilk Türk beyliklerinden Saltuklular, Mengücekliler, Danişmentliler ve Artuklular Dönemi Mimarisi hakkında bilgi verebilir. PÇ-24 Anadolu Selçuklu ve Beylikler Dönemi Mimarisinin yapı malzemeleri, yapı sistemleri ve yapı tipleri hakkında bilgi sahip olur.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Anadolu Selçuklu Dönemi Mimarisi hakkında bilgi verebilir. PÇ-24 Anadolu Selçuklu ve Beylikler Dönemi Mimarisinin yapı malzemeleri, yapı sistemleri ve yapı tipleri hakkında bilgi sahip olur.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Anadolu’da kurulan ikinci dönem Türk Beylikleri hakkında bilgi verebilir. PÇ-24 Anadolu Selçuklu ve Beylikler Dönemi Mimarisinin yapı malzemeleri, yapı sistemleri ve yapı tipleri hakkında bilgi sahip olur.
Yazılı Sınav
DÖÇ-6 Beylikler Dönemi Mimarisi hakkında bilgi verebilir. PÇ-24 Anadolu Selçuklu ve Beylikler Dönemi Mimarisinin yapı malzemeleri, yapı sistemleri ve yapı tipleri hakkında bilgi sahip olur.
Yazılı Sınav
DÖÇ-7 Anadolu Selçuklu Dönemi Mimarisinin, Beylikler Dönemi Mimarisine katkısı hakkında yorum yapabilir. PÇ-24 Anadolu Selçuklu ve Beylikler Dönemi Mimarisinin yapı malzemeleri, yapı sistemleri ve yapı tipleri hakkında bilgi sahip olur.
Yazılı Sınav
DÖÇ-8 Beylikler Dönemi Mimarisinin, Osmanlı Dönemi Mimarisine katkısı hakkında yorum yapabilir. PÇ-24 Anadolu Selçuklu ve Beylikler Dönemi Mimarisinin yapı malzemeleri, yapı sistemleri ve yapı tipleri hakkında bilgi sahip olur.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Anadolu Öncesi Türk-İslam Sanatının Anadolu Türk Mimarisine Yansıması, Anadolu’da Kurulan İlk Dönem Türk Beylikleri, Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beylikleri’nden Saltuklular, Mengücekliler, Danişmentler ve Artuklular Dönemi Mimarisi, Anadolu Selçuklu Dönemi Mimarisi, Anadolu’da Kurulan İkinci Dönem Türk Beylikleri, Beylikler Dönemi Mimarisi, Beylikler Dönemi Mimarisinin Osmanlı Dönemi Mimarisine Katkısı, Genel Değerlendirme.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Anadolu Öncesi Türk-İslam Mimarisinin Anadolu’daki Türk-İslam Mimarisine Yansıması Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, soru-cevap.
2 Anadolu’da Kurulan İlk Dönem Türk Beylikleri Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, soru-cevap.
3 Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beyliklerinden Saltuklular, Mengücekliler, Danişmentler ve Artuklular Dönemi Mimarisi Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, soru-cevap.
4 Yapı Malzemesi ve Yapı Sitemleri Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, soru-cevap.
5 Yapı Tipleri ve Üslup Özellikleri Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, soru-cevap.
6 Anadolu Selçuklu Dönemi Mimarisi Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, soru-cevap.
7 Yapı Malzemesi ve Yapı Sitemleri Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, soru-cevap.
8 Ara Sınav
9 Yapı Tipleri ve Üslup Özellikleri Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, soru-cevap.
10 Anadolu’da Kurulan İkinci Dönem Türk Beylikleri Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, soru-cevap.
11 Anadolu Selçuklu Dönemi Mimarisinin Beylikler Dönemi Mimarisine Katkısı Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, soru-cevap.
12 Beylikler Dönemi Mimarisi Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, soru-cevap.
13 Yapı Malzemesi ve Yapı Sitemleri Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, soru-cevap.
14 Yapı Tipleri ve Üslup Özellikleri Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, soru-cevap.
15 Beylikler Dönemi Mimarisinin, Osmanlı Dönemi Mimarisine Katkısı Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, soru-cevap.
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Kızıltan, A. (1958). Anadolu Beyliklerinde Cami ve Mescidler. Ankara: İstanbul Teknik Üniversitesi.
2 Erdmann, K. (1976). Das Anatolische Karavansaray des 13. Jahrhunderts II-III. Berlin.
3 Öney, G. (1992). Anadolu Selçuklu Mimari Süslemesi ve El Sanatları. Ankara: İş Bankası.
4 Aslanapa, O. (1993). Türk Sanatı. İstanbul: Remzi Kitabevi.
5 Sönmez, Z. (1995). Başlangıcından 16. Yüzyıla Kadar Anadolu Türk-İslam Mimarisinde Sanatçılar. Ankara: Türk Tarih Kurumu.
6 Önge, M.Y. (1995). Anadolu'da XII-XIII. Yüzyıl Türk Hamamları. Ankara: Vakıflar Genel Müdürlüğü Yay.
7 Önkal, H. (1996). Anadolu Selçuklu Türbeleri. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Yay.
8 Karpuz, H. (2003). Anadolu Selçuklu Mimarisi. Konya: Selçuk Üniversitesi Vakfı Yayınları.
9 Aslanapa, O. (2007). Anadolu’da İlk Türk Mimarisi Başlangıç ve Gelişmesi. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Yayınları.
10 Öney, G. (2007). Beylikler Devri Sanatı 14.-15. Yüzyıl. Ankara: Türk Tarih Kurumu.
11 Eroğlu Bilgin, S. (2017). Batı Anadolu Beyliklerinde Bezeme Anlayışı-Camiler. İstanbul: Gece Kitaplığı Yayınevi.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Bilgisayar, Projeksiyon Cihazı

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 6 6
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 6 6
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 1 4 4
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 1 14 14
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 60