Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

AVANOS GÜZEL SANATLAR MESLEK YÜKSEKOKULU / MRS114 - MİMARİ RESTORASYON

Kodu: MRS114 Adı: YAPI MALZEMESİ VE YAPI TEKNİKLERİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 2
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü MİMARİ RESTORASYON
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı İLKSEN ALVEROĞLU (ilksenalveroglu@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Tarihi yapılarda ve korumada kullanılan tarihi yapı malzemelerinin özellikleri ve kaynakları, tarihi yapılarda uygulanan başlıca yapı teknikleri, taş, tuğla, ahşap ve metal ağırlıklı olmak üzere tarihi yapı malzemelerinin, strüktürlerinin bozulma süreçleri ve koruma teknikleri hakkında bilgi sahibi olması amaçlanır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Tarihi yapılarda malzeme kullanımını açıklayabilir. PÇ-30 Genel olarak yapılarda kullanılan malzemeler ve yapım tekniklerini öğrenir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Tarihi yapı malzemelerinin özellikleri ve kaynakları hakkında bilgi verebilir. PÇ-30 Genel olarak yapılarda kullanılan malzemeler ve yapım tekniklerini öğrenir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Tarihi yapılarda uygulanan başlıca yapı tekniklerini açıklayabilir. PÇ-30 Genel olarak yapılarda kullanılan malzemeler ve yapım tekniklerini öğrenir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Tarihi yapılarda malzeme özelliklerinin tespit edilmesinin koruma çalışmalarındaki önemini kavrayabilir. PÇ-30 Genel olarak yapılarda kullanılan malzemeler ve yapım tekniklerini öğrenir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
İnsanlık Tarihi Boyunca Kullanılmış Olan Yapı Malzemelerine Toplu Bir Bakış, Tarihi Yapılarda Malzeme Kullanımı, Tarihi Yapı Malzemelerinin Özellikleri ve Kaynakları, Tarihi Yapılarda Uygulanan Başlıca Yapı Teknikleri, Tarihi Yapılarda Malzeme Özelliklerinin Tespit Edilmesinin Koruma Çalışmalarındaki Önemi, Malzeme ve Strüktürde Bozulma Sebepleri, Yapı ve Malzeme Koruma Teknikleri, Tarihi Yapılar İçin Koruyucu Bakım, Tarihi Yapıların Sıhhileştirilmesi, Yangın ve Güvenlik Önlemlerinin Alınması, Koruma Konusunda Başarılı Birkaç Uygulamanın Gezilmesi.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Dersin tanıtımı içeriği, işleyişi hakkında bilgi verilmei Slayt gösterisi eşliğinde genel işleyiş ve bilgilerin verilmesi
2 Yapılarda kullanılan yapım sistemleri, inşa teknikleri, taşıyıcı sistemlerin anlatılması Slayt gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
3 Yapılarda kullanılan yapı elemanları ( duvar, temel, döşeme...) ve sistemlerin (duvar örgü sitemleri, temel sistemleri...) anlatılması 1 Slayt gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
4 Yapılarda kullanılan yapı elemanları ( duvar, temel, döşeme...) ve sistemlerin (duvar örgü sitemleri, temel sistemleri...) anlatılması 2 Slayt gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
5 Yapı malzemelerinden taşın üretim süreci, yapıda kullanım yöntemleri ve sistemlerinin anlatılması. Slayt gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
6 Yapı malzemelerinden ahşabın üretim süreci, yapıda kullanım yöntemleri ve sistemlerinin anlatılması. Slayt gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
7 Yapı malzemelerinden beton ve betonarme sistemlerin üretim süreci, yapıda kullanım yöntemleri ve sistemlerinin anlatılması. Slayt gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
8 Ara Sınav
9 Geleneksel yapı malzemelerinden kerpicin üretim süreci, yapıda kullanım yöntemleri ve sistemlerinin anlatılması. Slayt gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
10 Pişmiş toprak (seramik, kiremit, tuğla...) üretim süreci, yapıda kullanım yöntemleri ve sistemlerinin anlatılması. Slayt gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
11 Tarihi yapıları koruma sürecinde önemli bir unsur olan yalıtım malzemelerinin anlatılması Slayt gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
12 Yapı malzemelerinden camın üretim süreci, yapıda kullanım yöntemleri ve sistemlerinin anlatılması. Slayt gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
13 Yapı malzemelerinden sıva ve harçların üretim süreci, yapıda kullanım yöntemleri ve sistemlerinin anlatılması. Slayt gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
14 Tarihi Yapılarda Malzeme Özelliklerinin Tespit Edilmesinin Koruma Çalışmalarındaki Önemi Slayt gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
15 Tarihi Yapılar İçin Koruyucu Bakım, Tarihi Yapıların Sıhhileştirilmesi, Yangın ve Güvenlik Önlemlerinin Alınması Slayt gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Erol Gürdal vd., Yapı Elemanı Tasarımında Malzeme, İstanbul, 2011.
2 Kolektif, Geçmişten Geleceğe Anadolu’da Malzeme ve Mimarlık, Mimarlar Odası İstanbul BK Şubesi Yayınları, İstanbul, 2005.
3 Aşanlı, M., 2016. Geleneksel Yapı Teknikleri. Yeni İnsan Yayınevi, İstanbul.
4 Hegger, M., 2016. Adım Adım Yapı Malzemeleri. Yem Yayın, İstanbul.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Projeksiyon aleti

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 6 6
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 6 6
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 1 4 4
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 1 14 14
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 60