Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / KİM-101 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: KİM-101 Adı: KİMYA I Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 5
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BAHAR TUBA FINDIK (btfindik@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
BAHAR TUBA FINDIK,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Genel Kimyanın temel kavramlarını öğretmek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Madde ve özelliklerini, Atomun yapısı ve periyodik cetvel sistematiğini açıklayabilir.. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Atomların elektron düzenlerine bağlı olarak kimyasal bağları açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Kimyasal reaksiyonları ve eşitlikleri yazabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Gazlar, sıvılar ve katıların özelliklerini açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Çözeltilerin kaynama ve donma noktaları, buhar basıncı gibi özelliklerini açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-6 Elektrokimya temel bilgilerini açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Elementlerin fiziksel ve kimyasal özelliği. Periyodik cetvel. Maddenin sıvı,katı ve gaz hali. Atomun parçaları ve kimyasal bağlar. Termokimyasal reaksiyonlar ve reaksiyon kinetiği. Çözünürlük ve çözünürlük çarpımı sabiti.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Kimyanın Gıda Mühendisliğindeki yeri ve önemi, madde ve kimya. Anlatma, soru cevap, problem çözme
2 Atomlar ve Atom Kuramı Anlatma, soru cevap, problem çözme
3 Kimyasal Bileşikler Anlatma, soru cevap, problem çözme
4 Kimyasal Tepkimeler-I Anlatma, soru cevap, problem çözme
5 Kimyasal Tepkimeler-II Anlatma, soru cevap, problem çözme
6 Sulu Çözelti tepkimelerine Giriş Anlatma, soru cevap, problem çözme
7 Termokimya Anlatma, soru cevap, problem çözme
8 Ara Sınav
9 Atomun Elektron Yapısı Anlatma, soru cevap, problem çözme
10 Periyodik Çizelge ve Atom Özellikleri Anlatma, soru cevap, problem çözme
11 Kimyasal Bağ I Anlatma, soru cevap, problem çözme
12 Kimyasal Bağ II Anlatma, soru cevap, problem çözme
13 Moleküller Arası Kuvvetler: Sıvılar ve Katılar Anlatma, soru cevap, problem çözme
14 Çözeltiler ve Fiziksel Özellikleri Anlatma, soru cevap, problem çözme
15 Konsantrasyon hesaplamaları (Molarite, normalite,%,molalite, ppm). Anlatma, soru cevap, problem çözme
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 1. Petrucci,R.H., Herring, F.G., Madura, J.D., Bissonnette, C., (10. Baskıdan Çeviri Uyar, T., Aksoy, S., İnam, R.), Palme Yayıncılık, Ankara, 2015
2 2. Erdik E., Sarıkaya Y., Temel Üniversite Kimyası, Gazi Kitapevi, Ankara, 2005
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 6 7 42
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 6 7 42
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 143