|
|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
| Ders Düzeyi | Lisans | ||||
| Ders Türü | Zorunlu | ||||
| Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| Bu ders ile öğrenciye gıda endüstrisinde karşılaşabileceği tüm gıda proseslerinin temel mekanizmaların, esasların ve bu proseslerde kullanılan makine ve teçhizatların tanıtılması amaçlanmaktardır. | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | Gıdalara uygulanan ön işlemler, hammadde ve temizleme işlemi ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. |
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-2 | Akışkan gıdaların taşınması ve taşımada kullanılan ekipmanlar ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-3 | Mekanik ayırma işlemleri ve kullanılan sistemler ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-4 | Damıtma, Ekstraksiyon, Emülsiyon, ısıtma ve soğutma gibi temel işlemler ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. |
Yazılı Sınav |
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
|||
| Dersin İçeriği | ||
| Bu ders gıda teknolojisinde uygulanan temel proseslein tanımlarını ve esaslarını içerir. | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
| 1 | Gıdanın geometrik özellikleri, hammaddenin diğer fiziksel özellikleri, gıda hammaddelerinin fonksiyonel özellikleri, hammaddenin yetiştirme özellikleri, mekanizasyon ve hammadde. | Konu anlatımı, soru ve cevap. uzaktan eğitim |
| 2 | Temizlemenin faydaları, gıda hammaddelerinde yabancı unsurlar, temizleme metotları, kuru ve yaş temizleme metotları, gıdaların sınıflandırılması. | Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim |
| 3 | Sıvı taşıma sistemleri, borular, pompalar, sıvıların özellikleri. | Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim |
| 4 | Akışkanların taşınmasında basıncın önemi, viskozite, viskozite ölçümü. | Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim |
| 5 | Süzme ekipmanı ve tasarım özellikleri, Basınçlı Filtreler, Vakum Filtreler, Gıda Sanayinde Filtrasyon Uygulamaları, Ultrafiltrasyon, Ters osmoz, Nanofiltrasyon, Membran Ayırma Tekniklerinin Gıdalardaki Uygulamaları. | Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim |
| 6 | Çöktürme, Düşük Konsantrasyonlu Süspansiyonlar İçin Çöktürme, Yüksek Konsantrasyonlu Süspansiyonlarda Çöktürme, Santrifüj İşlemi, Ekipman Çalışma İlkeleri ve Tasarım Özellikleri, Gıda Sanayinde Santrifüj Uygulamaları, Eleme, Gıda Sanayinde Eleme Uygulamaları. | Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim |
| 7 | Damıtma, Damıtma Metotları, Gıda Sanayinde damıtma Uygulamaları, Ekstraksiyon, Ekstraksiyon Ekipmanı ve Tasarım Özellikleri, Gıda Sanayinde Ekstraksiyon Uygulamaları, Preslerle Ekstraksiyon, Presleme Ekipmanı – Presler | Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim |
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | Parçalama Ekipmanları, öğütme sistemleri, Gıda Sanayinde Parçalama Uygulamaları, Lifsi Materyalin Parçalanması: Dilimleme, Törpüleme ve Pulplama. | Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim |
| 10 | Karıştırıcılar, Pervaneler, Çarklar, Türbinler, Karıştırıcılı Tanklarda Akım Özellikleri, Düşük ve Orta Viskoziteli Sıvılar İçin Karıştırıcılar, Viskoz Akışkanlar ve Plastik Katılar İçin Karıştırıcılar, Kuru Katılar İçin Karıştırıcılar. | Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim |
| 11 | Emülsiyon oluşumu, emülsiyonu etkileyen faktörler, Emülsiyon Ekipmanları ve Tasarım Özellikleri, Gıda Sanayinde Emülsiyon Uygulamaları. | Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim |
| 12 | Kurutma, Kurutma Hızını Etkileyen Değişkenler, Sorpsiyon İzotermi ve Su Aktivitesi, Kurutma Sistemleri, Gıda Sanayinde Kurutma Uygulamaları Evaporasyon, evaporatörler, Gıda Sanayinde Evaporasyon Uygulamaları. | Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim |
| 13 | Kristallendirme, Gıda Sanayilerinde Kristallendirme Uygulamaları, Dondurma, Soğutulmuş Katıyla Temaslı Dondurucular (Levhalı), Soğutulmuş Sıvılarla Temaslı Dondurucular (Daldırmalı), Soğutulmuş Gazlarla Temaslı Dondurucular (Hava Akımlı) | Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim |
| 14 | Ekstrüzyon İşleminin Esası, Ekstrüzyonda Kullanılan Ekipmanlar, Soğuk Ekstrüzyon, Sıcak Ekstrüzyon, Tek Vidalı Ekstrüderler, İki vidalı ekstrüderler | Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim |
| 15 | Gıdaların ambalajlanmasında kullanılan ambalajlar ve özellikleri, ambalajlamanın önemi, ambalajlama ekipmanları | Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim |
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| 1 | R.P., Singh, Heldman, D.R., 1993. Introduction to Food Engineering, Academic Press, Inc., USA. | |
| 2 | J.G., Brennan 2006. Food Processing Handbook. WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim | |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
| Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | |||
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | |||
| 9.Proje | |||
| Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 0 | ||
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
| c) Performans Ödevi | 0 | ||
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
| Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 |
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 7 | 35 |
| Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
| 0 | |||
| 0 | |||
| Toplam İş Yükü | 87 | ||