Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-101 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-101 Adı: GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrenciye gıda endüstrisinde karşılaşabileceği tüm gıda proseslerinin temel mekanizmaların, esasların ve bu proseslerde kullanılan makine ve teçhizatların tanıtılması amaçlanmaktardır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıdalara uygulanan ön işlemler, hammadde ve temizleme işlemi ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Akışkan gıdaların taşınması ve taşımada kullanılan ekipmanlar ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Mekanik ayırma işlemleri ve kullanılan sistemler ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Damıtma, Ekstraksiyon, Emülsiyon, ısıtma ve soğutma gibi temel işlemler ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu ders gıda teknolojisinde uygulanan temel proseslein tanımlarını ve esaslarını içerir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıdanın geometrik özellikleri, hammaddenin diğer fiziksel özellikleri, gıda hammaddelerinin fonksiyonel özellikleri, hammaddenin yetiştirme özellikleri, mekanizasyon ve hammadde. Konu anlatımı, soru ve cevap. uzaktan eğitim
2 Temizlemenin faydaları, gıda hammaddelerinde yabancı unsurlar, temizleme metotları, kuru ve yaş temizleme metotları, gıdaların sınıflandırılması. Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim
3 Sıvı taşıma sistemleri, borular, pompalar, sıvıların özellikleri. Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim
4 Akışkanların taşınmasında basıncın önemi, viskozite, viskozite ölçümü. Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim
5 Süzme ekipmanı ve tasarım özellikleri, Basınçlı Filtreler, Vakum Filtreler, Gıda Sanayinde Filtrasyon Uygulamaları, Ultrafiltrasyon, Ters osmoz, Nanofiltrasyon, Membran Ayırma Tekniklerinin Gıdalardaki Uygulamaları. Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim
6 Çöktürme, Düşük Konsantrasyonlu Süspansiyonlar İçin Çöktürme, Yüksek Konsantrasyonlu Süspansiyonlarda Çöktürme, Santrifüj İşlemi, Ekipman Çalışma İlkeleri ve Tasarım Özellikleri, Gıda Sanayinde Santrifüj Uygulamaları, Eleme, Gıda Sanayinde Eleme Uygulamaları. Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim
7 Damıtma, Damıtma Metotları, Gıda Sanayinde damıtma Uygulamaları, Ekstraksiyon, Ekstraksiyon Ekipmanı ve Tasarım Özellikleri, Gıda Sanayinde Ekstraksiyon Uygulamaları, Preslerle Ekstraksiyon, Presleme Ekipmanı – Presler Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Parçalama Ekipmanları, öğütme sistemleri, Gıda Sanayinde Parçalama Uygulamaları, Lifsi Materyalin Parçalanması: Dilimleme, Törpüleme ve Pulplama. Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim
10 Karıştırıcılar, Pervaneler, Çarklar, Türbinler, Karıştırıcılı Tanklarda Akım Özellikleri, Düşük ve Orta Viskoziteli Sıvılar İçin Karıştırıcılar, Viskoz Akışkanlar ve Plastik Katılar İçin Karıştırıcılar, Kuru Katılar İçin Karıştırıcılar. Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim
11 Emülsiyon oluşumu, emülsiyonu etkileyen faktörler, Emülsiyon Ekipmanları ve Tasarım Özellikleri, Gıda Sanayinde Emülsiyon Uygulamaları. Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim
12 Kurutma, Kurutma Hızını Etkileyen Değişkenler, Sorpsiyon İzotermi ve Su Aktivitesi, Kurutma Sistemleri, Gıda Sanayinde Kurutma Uygulamaları Evaporasyon, evaporatörler, Gıda Sanayinde Evaporasyon Uygulamaları. Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim
13 Kristallendirme, Gıda Sanayilerinde Kristallendirme Uygulamaları, Dondurma, Soğutulmuş Katıyla Temaslı Dondurucular (Levhalı), Soğutulmuş Sıvılarla Temaslı Dondurucular (Daldırmalı), Soğutulmuş Gazlarla Temaslı Dondurucular (Hava Akımlı) Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim
14 Ekstrüzyon İşleminin Esası, Ekstrüzyonda Kullanılan Ekipmanlar, Soğuk Ekstrüzyon, Sıcak Ekstrüzyon, Tek Vidalı Ekstrüderler, İki vidalı ekstrüderler Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim
15 Gıdaların ambalajlanmasında kullanılan ambalajlar ve özellikleri, ambalajlamanın önemi, ambalajlama ekipmanları Konu anlatımı, soru ve cevap.uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 R.P., Singh, Heldman, D.R., 1993. Introduction to Food Engineering, Academic Press, Inc., USA.
2 J.G., Brennan 2006. Food Processing Handbook. WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 7 21
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 7 35
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 87