Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-205 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-205 Adı: GIDA LABORATUAR TEKNİKLERİ I Teorik+Uygulama: 2+2 AKTS: 5
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Öğrencilerimizi laboratuvarda çalışma kuralları, kullanılan alet-ekipman ve laboratuvar çalışmaları hakkında bilgilendirmektir

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda laboratuarlarında güvenle çalışabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
Kısa Sınav
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-2 Laboratuvar kazalarında ilk yardım yöntemlerini uygulayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
Kısa Sınav
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-3 Gıda laboratuvarında kullanılan kimyasal madde ve çözeltileri hazırlayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
Kısa Sınav
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-4 Gıda Laboratuvarındaki temel alet ve ekipmanları kullanabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
Kısa Sınav
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-5 Laboratuarda sorumluluk alabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
Kısa Sınav
Laboratuvar Sınavı
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Laboratuvar kuralları ve güvenliği ile laboratuvar malzemelerini tanıma, temel laboratuvar işlemlerini, analize örnek hazırlamayı ve farklı prensiplere dayalı aletsel analizleri konu alır. Süt, et, hububat, yağ, meyve ve sebze hammaddeleri ile bunların ürünlerinde; örnek alma yöntemleri; fiziksel analizler; titrasyon asitliği, pH, nem, kül, tuz, yağ, nitrojen, nitrit, nitrat ve şeker miktarlarının belirlenmesi gibi kimyasal analizler; renk ve tekstür ölçümü, duyusal analizler, süt ve et ürünlerinde yapılan hilelerin belirlenmesi, su analizleri ve sularda kalıntı klor tayini
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Laboratuvarda kişisel ve genel güvenlik önlemleri, kimyasal maddelerle güvenli çalışma Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama, uzaktan eğitim
2 Laboratuvarda cam malzemelerin kullanımı ve temizlik yöntemleri Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama, uzaktan eğitim
3 Gıda Analizleri İçin Numune Alma Yöntemleri Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama, uzaktan eğitim
4 Santrifüj ve filtrasyon işlemleri Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim
5 Mikrobiyolojide dilüsyon (seyreltme) kavramı (Dilüsyon nedir? Seyreltmede 1:9 oranı, dilüsyonda kullanılan çözeltiler, dilüsyon hazırlama) Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim
6 Metilen mavisi indirgeme testi Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim
7 Gıdalarda pH ve toplam asitlik tayini Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Distilasyon Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim
10 Ekstraksiyon Uygulamaları Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim
11 Besiyerine ekim ve İnkübasyon, Koloni sayımı ve değerlendirme Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim
12 Gıdalarda sünme hastalığı ve rop sporu analizi Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim
13 Kromotografik ayırma yöntemleri Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim
14 Manuel ve Elektronik Dansimetre ile Alkollü İçkilerde Hacmen Alkol Miktarının Belirlenmesi Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim
15 Spektrofotometre ve gıdalarda renk ölçümü Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Cemeroğlu, B., 2007. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:34, Ankara. s.168–171
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 20
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı 4-12 1 20
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 14 28
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 2 5 10
Laboratuvar Sınavı 1 2 2
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 7 28
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 155