|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Öğrencilerimizi laboratuvarda çalışma kuralları, kullanılan alet-ekipman ve laboratuvar çalışmaları hakkında bilgilendirmektir |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıda laboratuarlarında güvenle çalışabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav Kısa Sınav Laboratuvar Sınavı |
DÖÇ-2 | Laboratuvar kazalarında ilk yardım yöntemlerini uygulayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav Kısa Sınav Laboratuvar Sınavı |
DÖÇ-3 | Gıda laboratuvarında kullanılan kimyasal madde ve çözeltileri hazırlayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav Kısa Sınav Laboratuvar Sınavı |
DÖÇ-4 | Gıda Laboratuvarındaki temel alet ve ekipmanları kullanabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav Kısa Sınav Laboratuvar Sınavı |
DÖÇ-5 | Laboratuarda sorumluluk alabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav Kısa Sınav Laboratuvar Sınavı |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Laboratuvar kuralları ve güvenliği ile laboratuvar malzemelerini tanıma, temel laboratuvar işlemlerini, analize örnek hazırlamayı ve farklı prensiplere dayalı aletsel analizleri konu alır. Süt, et, hububat, yağ, meyve ve sebze hammaddeleri ile bunların ürünlerinde; örnek alma yöntemleri; fiziksel analizler; titrasyon asitliği, pH, nem, kül, tuz, yağ, nitrojen, nitrit, nitrat ve şeker miktarlarının belirlenmesi gibi kimyasal analizler; renk ve tekstür ölçümü, duyusal analizler, süt ve et ürünlerinde yapılan hilelerin belirlenmesi, su analizleri ve sularda kalıntı klor tayini | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Laboratuvarda kişisel ve genel güvenlik önlemleri, kimyasal maddelerle güvenli çalışma | Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama, uzaktan eğitim |
2 | Laboratuvarda cam malzemelerin kullanımı ve temizlik yöntemleri | Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama, uzaktan eğitim |
3 | Gıda Analizleri İçin Numune Alma Yöntemleri | Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama, uzaktan eğitim |
4 | Santrifüj ve filtrasyon işlemleri | Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim |
5 | Mikrobiyolojide dilüsyon (seyreltme) kavramı (Dilüsyon nedir? Seyreltmede 1:9 oranı, dilüsyonda kullanılan çözeltiler, dilüsyon hazırlama) | Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim |
6 | Metilen mavisi indirgeme testi | Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim |
7 | Gıdalarda pH ve toplam asitlik tayini | Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Distilasyon | Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim |
10 | Ekstraksiyon Uygulamaları | Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim |
11 | Besiyerine ekim ve İnkübasyon, Koloni sayımı ve değerlendirme | Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim |
12 | Gıdalarda sünme hastalığı ve rop sporu analizi | Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim |
13 | Kromotografik ayırma yöntemleri | Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim |
14 | Manuel ve Elektronik Dansimetre ile Alkollü İçkilerde Hacmen Alkol Miktarının Belirlenmesi | Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim |
15 | Spektrofotometre ve gıdalarda renk ölçümü | Konu anlatımı, soru-cevap, uygulama uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Cemeroğlu, B., 2007. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:34, Ankara. s.168–171 | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 20 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | 4-12 | 1 | 20 |
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 4 | 14 | 56 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 14 | 28 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 2 | 5 | 10 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 155 |