|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Gıda maddelerinin bozulmasına sebep olan mikroorganizmaların tanıtılması, taksonomisi, (gruplanması), bulaşma kaynakları, yaşamalarını etkileyen faktörler, gıdalarda meydana getirdikleri bozulma şekilleri, her gıda gurubunda yaptıkları belli başlı bozulma şekilleri, bozulma yapan mikroorganizmalarla bozuk gıdaların insanlar üzerine etkileri ve bunların önlenmeleri bu dersin amacını oluşturur. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıdalarda önemli olan bakteriler, mayalar ve küfleri tanımlayabilir |
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-2 | Gıdalara mikroorganizma bulaşma kaynaklarını tanımlayabilir |
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-3 | Gıdalarda mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörleri tanımlayabilir |
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-4 | Gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizma grupları ve düzeyleri hakkında yorum yapabilir. |
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-5 | Gıdalara bulaşının engellenmesi, mikroorganizmaların yok edilmesini tanımlayabilir |
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Gıdalarda mikroorganizmalar. Gıdalara mikrobial bulaşı. Gıdalarda mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörler. Mikroorganizmaların gıdalara bulaşmasının engellenmesi, gelişmelerinin azaltılması ve yok edilmeleri | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Öğrencilerle tanışma ve dersle ilgili kitap ve konuların tanıtılması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Gıdalarda bulunan bakteriler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Gıdalarda bulunan mayalar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Gıdalardaki küfler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Mikroorganizmaların gıdalara bulaşma kaynakları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Genel Ders Tekrarı | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Mikroorganizmaların gıdalara bulaşma kaynakları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Mikroorganizmaların gıdalarda neden oldukları değişmeler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Taze meyve ve sebzelerde bozulma çeşitleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Karbonhidratlı gıdalarda bozulmalar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Et ve ürünlerinde bozulmalar | An Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Süt ve ürünlerinde bozulmalar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Deniz ürünleri ve fermente ürünlerde bozulmalar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Ünlütürk, A., Turantaş, F. 2003. “Gıda Mikrobiyolojisi”. Meta Basım Matbaacılık Hiz. Bornova İzmir. | |
2 | Anonymous. 2003. “Merck Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları” Ed: A.K. Halkman. Başak Matbaacılık, Ankara | |
3 | Frazier, W.C., Westhoff, D.C. 1988. “Food Microbiology” 3rd edition. Mcgraw-Hill. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 4 | 14 | 56 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | 0 | 0 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | 0 | 0 |
c) Performans Ödevi | 0 | 0 | 0 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 2 | 9 | 18 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Sözlü Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 8 | 32 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 138 |