Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-212 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-212 Adı: REAKSİYON KİNETİĞİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Öğrencilere kimyasal ve enzim kinetiği hakkında bilgi vermek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda teknolojisinde reaksiyon kinetiği ile ilgili konu ve kavramları açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Reaksiyonların kontrolünü açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Termal proses hesaplamaları yapabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Enzim kinetiği ile ilgili problemleri çözebilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Kinetik modelleme yapabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-12 Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini kavrar.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Kimyasal tepkimenin tanımı, kinetik ve termodinamik kavramlara genel bakış, tepkime hızı, tepkime hızını etkileyen parametreler, hız sabiti, aktivasyon enerjisi, katalizör, tepkime derecesi, molekülarite, kinetik parametrelerin matematiksel ve grafiksel metodlarla tayini, enzimatik tepkimeler, enzim aktivitesini etkileyen parametreler, Michaelis-Menten denklemi, enzimatik tepkimelerde kinetik parametrelerin grafiksel yöntemlerle belirlenmesi, enzim inhibisyonu ve çeşitleri.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Kinetiğin tanımı kapsamı, reaksiyon hız teorileri Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
2 Reaksiyon hızı, tükenme ve oluşum hızları, yarılanma süresi Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
3 Reaksiyon mertebesi (0. 1. 2. ve n. mertebe reaksiyonların kinetiği Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
4 Reaksiyon tipleri Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
5 Reaksiyon hızına etki eden faktörler Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
6 Termal proses hesaplamaları, mikroorganizmaların gelişim ve inaktivasyon kinetikleri Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
7 D, z , F ve Q10 değerleri Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
8 Ara Sınav
9 Termal proses parametreleri ve kimyasal kinetic arasındaki ilişki (D ve hız sabiti arasındaki ilişki, Q10 ve z değeri arasındaki ilişki, Aktivasyon enerjisi ve z değeri arasındaki ilişki, Q10 ve aktivasyon enerjisi arasındaki ilişki) Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
10 Enzim kinetiği, enzim katalizli reaksiyonların hızını etkileyen faktörler Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
11 Enzim katalizli rekasiyonların kinetiği, Michaelis-Menten Eşitliği Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
12 İnhibisyon çeşitleri Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
13 Enzim kinetik verielrini grafik etme metotları Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
14 Enzim kinetiği ile ilgili örnek soruların çözümü Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
15 Gıda bileşenlerinin kinetiği Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Aktaş, N. 2008. Gıda Teknolojisinde Reaksiyon Kinetiği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum.
2 Earle, M. and Earle, R. 2003. Fundamentals of Food Reaction Technology. Leatherhead Int., Ltd., UK. Heldman, D. R. and Lund D. B. 1992. Handbook of Food Engineering. Marcel Dekker Inc., USA. Singh, R. P. and Heldman, D. R. 1993. Introduction to Food Engi
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 7 14
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 7 21
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 94