|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Öğrencilere kimyasal ve enzim kinetiği hakkında bilgi vermek. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıda teknolojisinde reaksiyon kinetiği ile ilgili konu ve kavramları açıklayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Reaksiyonların kontrolünü açıklayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Termal proses hesaplamaları yapabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Enzim kinetiği ile ilgili problemleri çözebilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 | Kinetik modelleme yapabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-12 Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini kavrar. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Kimyasal tepkimenin tanımı, kinetik ve termodinamik kavramlara genel bakış, tepkime hızı, tepkime hızını etkileyen parametreler, hız sabiti, aktivasyon enerjisi, katalizör, tepkime derecesi, molekülarite, kinetik parametrelerin matematiksel ve grafiksel metodlarla tayini, enzimatik tepkimeler, enzim aktivitesini etkileyen parametreler, Michaelis-Menten denklemi, enzimatik tepkimelerde kinetik parametrelerin grafiksel yöntemlerle belirlenmesi, enzim inhibisyonu ve çeşitleri. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Kinetiğin tanımı kapsamı, reaksiyon hız teorileri | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
2 | Reaksiyon hızı, tükenme ve oluşum hızları, yarılanma süresi | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
3 | Reaksiyon mertebesi (0. 1. 2. ve n. mertebe reaksiyonların kinetiği | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
4 | Reaksiyon tipleri | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
5 | Reaksiyon hızına etki eden faktörler | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
6 | Termal proses hesaplamaları, mikroorganizmaların gelişim ve inaktivasyon kinetikleri | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
7 | D, z , F ve Q10 değerleri | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
8 | Ara Sınav | |
9 | Termal proses parametreleri ve kimyasal kinetic arasındaki ilişki (D ve hız sabiti arasındaki ilişki, Q10 ve z değeri arasındaki ilişki, Aktivasyon enerjisi ve z değeri arasındaki ilişki, Q10 ve aktivasyon enerjisi arasındaki ilişki) | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
10 | Enzim kinetiği, enzim katalizli reaksiyonların hızını etkileyen faktörler | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
11 | Enzim katalizli rekasiyonların kinetiği, Michaelis-Menten Eşitliği | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
12 | İnhibisyon çeşitleri | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
13 | Enzim kinetik verielrini grafik etme metotları | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
14 | Enzim kinetiği ile ilgili örnek soruların çözümü | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
15 | Gıda bileşenlerinin kinetiği | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Aktaş, N. 2008. Gıda Teknolojisinde Reaksiyon Kinetiği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum. | |
2 | Earle, M. and Earle, R. 2003. Fundamentals of Food Reaction Technology. Leatherhead Int., Ltd., UK. Heldman, D. R. and Lund D. B. 1992. Handbook of Food Engineering. Marcel Dekker Inc., USA. Singh, R. P. and Heldman, D. R. 1993. Introduction to Food Engi | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 14 | 28 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 7 | 14 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 94 |