|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Teknik yazım prensiplerini, Gıda mühendisliğinde kullanılan kavram ve terimleri, ilgili örneklerle birlikte öğretmek. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Teknik yazımı oluşturan ögeleri açıklayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir. PÇ-7 Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir. PÇ-8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler. PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Özet çıkarabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir. PÇ-7 Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir. PÇ-8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler. PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Teknik yazılarda paragraf analizi yapabilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir. PÇ-7 Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir. PÇ-8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler. PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Gıda mühendisliğinde kullanılan terimler, temel kavramlar, gıda işleme terimlerini açıklayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir. PÇ-7 Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir. PÇ-8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler. PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 | Alanıyla ilgili İngilizce kendini ifade edebilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir. PÇ-7 Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir. PÇ-8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Cümlelerin yeniden ifade edilmesi, bağlamsal kaynaklar, işlev ve amacın ifade edilmesi, ilgileme cümleleri, teknik yazımı oluşturan ögeler, özet çıkarma, teknik yazılarda paragraf analizi, gıda kimyasında kullanılan terimler, gıda mühendisliğinde kullanılan temel kavramlar, gıda işleme terimleri. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Seviye belirleme testlerinin yapılması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Cümlenin gramer yapısı | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | İngilizce olarak cümlelerin bağlanması, bağlaç kullanımlarıyla ilgili örnekler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Mektup yazma planı, teknik mektup yazımı | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Özgeçmiş yazma, çeşitli formlarda geçen terimler ve form doldurma | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Teknik paragraflardan çeviri yapma yöntemleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | İş mektuplarında yaygın olarak kullanılan cümle kalıpları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Ticari yazışmalarda kullanılan mektup örneklerinin incelenmesi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Gıda kimyasında kullanılan terimler ve cümle örnekleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Gıda mühendisliğinde kullanılan temel kavramlar, gıda işleme terimleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Mesleki nitelikli makale çevirilerinin yapılması, (Özet giriş kısımları) | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Mesleki nitelikli makale çevirilerinin yapılması, (Materyal-metot, tartışma-sonuç kısımları) | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Çeşitli gıda prosesleriyle ilgili öğrenci sunumları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Çeşitli gıda prosesleriyle ilgili öğrenci sunumları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Gaman, P.M., Sherrington, K.B., 1997. Introduction to food science, the Science of Food | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 7 | 14 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 7 | 14 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 59 |