|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 3 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Dersin amacı, gıda endüstrisi dallarında uygulanan ve genelde ortak olan, ancak temelde farklılık gösteren gıda işleme prensipleri ve ayırma işlemleri hakkında bilgi vererek, kullanılan alet ve ekipmanlar ile bunların çalışma prensiplerini öğretmektir. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Öğrenci gıda endüstrisi dallarında uygulanan temel mühendislik prensipleri açıklayabilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-12 Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini kavrar. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-2 | Öğrenci gıda işleme mühendisliğinin endüstrisindeki uygulamalarını anlatabilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir. PÇ-4 Modern teknik ve araçları seçer, kullanır ve bilişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır. PÇ-12 Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini kavrar. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-3 | gıda sanayinin farklı alanlarında üretim sürecini tanımlayabilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir. PÇ-4 Modern teknik ve araçları seçer, kullanır ve bilişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-12 Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini kavrar. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-4 | Öğrenci gıda işleme makinaları hakkında bilgi verebilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir. PÇ-4 Modern teknik ve araçları seçer, kullanır ve bilişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-12 Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini kavrar. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Hammadde ve özellikleri; hammaddenin temizlenmesi ve temizlemede kullanılan yöntemler; hammadde de ayırma ve sınıflandırma, ayırma ve sınıflandırmada kullanılan genel ekipmanlar; öğütme, genel prensipler, öğütme ekipmanları, eleme; karıştırma ve homojenizasyon; filtrasyon, genel prensipler, gıda endüstrisindeki uygulamaları | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Yoğunluk, özgül ağırlık, viskozite, yüzey aktivitesi | Anlatım, Tartışma |
2 | Gıda reolojisi ve tekstür | Anlatım, Tartışma |
3 | Proses kontrol, sensörler, bilgisayar temelli sistemler | Anlatım, Tartışma |
4 | Karıştırma, şekil verme | Anlatım, Tartışma |
5 | Temizleme, sınıflandırma, boyut küçültme | Anlatım, Tartışma |
6 | Gıda bileşenlerinin ayrılması, konsantre edilmesi, santrifüj ve presleme işlemleri | Anlatım, Tartışma |
7 | Filtrasyon ve Sedimantasyon | Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | |
9 | Sınıflandırma ve Öğütme | Anlatım, Tartışma |
10 | Elektriksel alan, yüksek hidrostatik basınç ve ultrasound işlemleri | Anlatım, Tartışma |
11 | Radyasyon | Anlatım, Tartışma |
12 | Ekstraksiyon | Anlatım, Tartışma |
13 | Damıtma, kristalizasyon | Anlatım, Tartışma |
14 | Emülsiyon hazırlama | Anlatım, Tartışma |
15 | Emülsiyon hazırlama | Anlatım, Tartışma |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Kılıç,O. 1994. Gıda İşleme Mühendisliği – 1. U.Ü. Ziraat Fak. Ders Notları No: 5, Bursa.136 s. | |
2 | Kılıç,O. 1994. Gıda İşleme Mühendisliği – 2. U.Ü. Ziraat Fak. Ders Notları No: 14, Bursa.156 s. | |
3 | Beşergil, B.; R.Ö. Beşergil. 1996. Proje Çalışmaları. E.Ü. Ege Meslek Yüksek Okulu Yayınları No: 18. İzmir. 639 s. | |
4 | Ibarz, A., Barbosa- Canovas, G.V., 2003. Unit operations in food engineering. Boca Raton: CRC Press, 889 s. | |
5 | Saldamlı, İ.; E. Saldamlı. 2004. Gıda Endüstrisi Makinaları. Savaş Yayınevi. Ankara, 547 s. | |
6 | Cemeroğlu B. 2010. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Gıda Teknolojisi Derneği, Ankara. 586 s. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 6 | 18 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 2 | 6 | 12 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 8 | 32 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 136 |