Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-303 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-303 Adı: GIDA BİYOKİMYASI Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 3 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KEMAL ŞEN (kemalsen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Temel gıda bileşenlerinin metabolizması ve metabolik enerjiye dönüşümü; gıda bileşenlerinin beslenme sağlığı ve gelişim açısından önemi ve gıda maddelerinin işlenmesi sırasında meydana gelen temel biyokimyasal tepkimelerin incelenmesi.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda maddelerinin temel bileşimlerini tanımlayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Biyokimyasal tepkimeler ve metabolizmayı açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Besin maddelerinin enerjiye dönüşümünü açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Karbonhidrat metabolizmasını açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Lipit metabolizmasını açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-6 Protein metabolizmasını açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-7 Canlı organizmalarda lipit ve protein sentezini açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-8 Genetik bilgi aktarımı ve DNA replikasyonunu açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda maddelerinin temel bileşim öğeleri, biyokimyasal tepkimelerde enerji ve metabolizma, karbonhidrat, protein ve yağların metabolizması, genetik bilgi aktarımı, protein sentezi
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Biyokimya nedir? Gıda maddelerinin temel bileşim öğeleri: (1) Karbonhidratlar, (2) Lipidler, (3) Proteinler, (4) Enzimler, Koenzimler ve eser elementler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Biyokimya nedir? Gıda maddelerinin temel bileşim öğeleri: (1) Karbonhidratlar, (2) Lipidler, (3) Proteinler, (4) Enzimler, Koenzimler ve eser elementler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Biyokimyasal tepkimelerde enerji ve metabolizmaya genel bir bakış Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Karbonhidratların metabolizması, glikolizis, sitrik asit döngüsü Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Oksidatif fosforilasyon, pentoz fosfat metabolik yolu Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Yağ asitlerinin oksidasyonu, lipidlerin biyosentezi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Ders tekrarı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Yağ asitlerinin oksidasyonu, lipidlerin biyosentezi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Aminoasitlerin oksidasyonu, aminoasitlerin sentezi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Aminoasitlerin oksidasyonu, aminoasitlerin sentezi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Genetik bilgi aktarımı, DNA replikasyonu, Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Genetik bilgi aktarımı, DNA replikasyonu Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 DNA replikasyonu Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Dersin değerlendirilmesi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Aksoy, M. 2000. Beslenme Biyokimyası. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara.
2 Stryer, L. 1995. Biochemistry. New York: W.H. Freeman, 4th ed.
3 Alais, C., Alais, C., Linden, G. 1991. Food biochemistry. New York: Ellis Horwood.
4 Eskin, M. (Edt.). 1990. Biochemistry of foods. NewYork: Academic, 2th ed.
5 Gözükara, E. M. 1997. Biyokimya. İstanbul: Nobel, 3.bsk., 2 cilt.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 7 21
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 8 32
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 85