|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 3 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | KEMAL ŞEN (kemalsen@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Temel gıda bileşenlerinin metabolizması ve metabolik enerjiye dönüşümü; gıda bileşenlerinin beslenme sağlığı ve gelişim açısından önemi ve gıda maddelerinin işlenmesi sırasında meydana gelen temel biyokimyasal tepkimelerin incelenmesi. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıda maddelerinin temel bileşimlerini tanımlayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Biyokimyasal tepkimeler ve metabolizmayı açıklayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Besin maddelerinin enerjiye dönüşümünü açıklayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Karbonhidrat metabolizmasını açıklayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 | Lipit metabolizmasını açıklayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-6 | Protein metabolizmasını açıklayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-7 | Canlı organizmalarda lipit ve protein sentezini açıklayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-8 | Genetik bilgi aktarımı ve DNA replikasyonunu açıklayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Gıda maddelerinin temel bileşim öğeleri, biyokimyasal tepkimelerde enerji ve metabolizma, karbonhidrat, protein ve yağların metabolizması, genetik bilgi aktarımı, protein sentezi | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Biyokimya nedir? Gıda maddelerinin temel bileşim öğeleri: (1) Karbonhidratlar, (2) Lipidler, (3) Proteinler, (4) Enzimler, Koenzimler ve eser elementler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Biyokimya nedir? Gıda maddelerinin temel bileşim öğeleri: (1) Karbonhidratlar, (2) Lipidler, (3) Proteinler, (4) Enzimler, Koenzimler ve eser elementler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Biyokimyasal tepkimelerde enerji ve metabolizmaya genel bir bakış | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Karbonhidratların metabolizması, glikolizis, sitrik asit döngüsü | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Oksidatif fosforilasyon, pentoz fosfat metabolik yolu | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Yağ asitlerinin oksidasyonu, lipidlerin biyosentezi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Ders tekrarı | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Yağ asitlerinin oksidasyonu, lipidlerin biyosentezi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Aminoasitlerin oksidasyonu, aminoasitlerin sentezi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Aminoasitlerin oksidasyonu, aminoasitlerin sentezi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Genetik bilgi aktarımı, DNA replikasyonu, | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Genetik bilgi aktarımı, DNA replikasyonu | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | DNA replikasyonu | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Dersin değerlendirilmesi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Aksoy, M. 2000. Beslenme Biyokimyası. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara. | |
2 | Stryer, L. 1995. Biochemistry. New York: W.H. Freeman, 4th ed. | |
3 | Alais, C., Alais, C., Linden, G. 1991. Food biochemistry. New York: Ellis Horwood. | |
4 | Eskin, M. (Edt.). 1990. Biochemistry of foods. NewYork: Academic, 2th ed. | |
5 | Gözükara, E. M. 1997. Biyokimya. İstanbul: Nobel, 3.bsk., 2 cilt. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 |
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 8 | 32 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 85 |