|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 3 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu derste öğrencilere; gıda analizlerinde kullanılan metotlar ve cihazlar hakkında bilgi vermek, analiz için örnek hazırlamayı ve elde edilen verileri değerlendirmeyi öğretmek amaçlanmaktadır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Enstrümental analiz yöntemlerini açıklayabilir. |
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-4 Modern teknik ve araçları seçer, kullanır ve bilişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Gıda analiz metotlarını uygulayabilir. |
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-4 Modern teknik ve araçları seçer, kullanır ve bilişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır. PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Gıda analizlerinde kullanılan cihazların işleyişini açıklayabilir. |
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-4 Modern teknik ve araçları seçer, kullanır ve bilişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Analiz için örnek hazırlayabilir. |
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-4 Modern teknik ve araçları seçer, kullanır ve bilişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 | Analiz sonucunda elde edilen verileri değerlendirebilir. |
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Gıda bileşenlerinin tayininde fiziksel ve kimyasal metotların teorisi, uygulaması, modern ayırım ve enstrumental analiz teknikleri, enstrümental analiz tekniklerinin temel prensipleri, Spektrokimyasal metodlara giriş, optik spektrometri için cihazlar, Refraktometri, interferometri, türbidimetri, polarimetri, Moleküler absorbsiyon spektroskopisi, UV-VIS absorpsiyon, Atomik absorpsiyon spektrometri, Kütle spektrometresi teknikleri ve uygulamaları. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Gıda bileşenlerinin tayininde fiziksel ve kimyasal metotların teorisi ve uygulaması | Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim |
2 | Enstrümental analiz teknikleri ve temel prensipleri | Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim |
3 | Enstrümental analiz teknikleri ve temel prensipleri | Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim |
4 | Spektrokimyasal metotlara giriş | Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim |
5 | Refraktometri | Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim |
6 | Polarimetri | Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim |
7 | İnterferometri ve türbidimetri | Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Spektroskopiye giriş | Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim |
10 | UV-VIS absorpsiyon spektroskopisi | Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim |
11 | IR spektroskopisi | Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim |
12 | Moleküler absorpsiyon spektroskopisi | Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim |
13 | Atomik absorpsiyon spektroskopisi | Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim |
14 | Atomik absorpsiyon spektroskopisi (ICP) | Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim |
15 | Nükleer Manyetik Rezonans | Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Hışıl, Y., 2008. Enstrümental Gıda Analizleri, E.Ü.M.F. Yayınları, Yayın No: 48, İzmir. | |
2 | Kılıç, E., Köseoğlu, F., Yılmaz, F. 1998. Enstrümental Analiz, Bilim Yayıncılık | |
3 | Yeshajayu, P., Clifton, E.M., 1994. Food Analysis,Chapman And Hall. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 4 | 14 | 56 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 14 | 28 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 129 |