Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-305 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-305 Adı: ENSTRÜMANTAL ANALİZ I Teorik+Uygulama: 2+2 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 3 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu derste öğrencilere; gıda analizlerinde kullanılan metotlar ve cihazlar hakkında bilgi vermek, analiz için örnek hazırlamayı ve elde edilen verileri değerlendirmeyi öğretmek amaçlanmaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Enstrümental analiz yöntemlerini açıklayabilir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-4 Modern teknik ve araçları seçer, kullanır ve bilişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Gıda analiz metotlarını uygulayabilir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-4 Modern teknik ve araçları seçer, kullanır ve bilişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır.
PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Gıda analizlerinde kullanılan cihazların işleyişini açıklayabilir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-4 Modern teknik ve araçları seçer, kullanır ve bilişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Analiz için örnek hazırlayabilir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-4 Modern teknik ve araçları seçer, kullanır ve bilişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Analiz sonucunda elde edilen verileri değerlendirebilir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda bileşenlerinin tayininde fiziksel ve kimyasal metotların teorisi, uygulaması, modern ayırım ve enstrumental analiz teknikleri, enstrümental analiz tekniklerinin temel prensipleri, Spektrokimyasal metodlara giriş, optik spektrometri için cihazlar, Refraktometri, interferometri, türbidimetri, polarimetri, Moleküler absorbsiyon spektroskopisi, UV-VIS absorpsiyon, Atomik absorpsiyon spektrometri, Kütle spektrometresi teknikleri ve uygulamaları.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda bileşenlerinin tayininde fiziksel ve kimyasal metotların teorisi ve uygulaması Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim
2 Enstrümental analiz teknikleri ve temel prensipleri Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim
3 Enstrümental analiz teknikleri ve temel prensipleri Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim
4 Spektrokimyasal metotlara giriş Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim
5 Refraktometri Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim
6 Polarimetri Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim
7 İnterferometri ve türbidimetri Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Spektroskopiye giriş Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim
10 UV-VIS absorpsiyon spektroskopisi Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim
11 IR spektroskopisi Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim
12 Moleküler absorpsiyon spektroskopisi Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim
13 Atomik absorpsiyon spektroskopisi Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim
14 Atomik absorpsiyon spektroskopisi (ICP) Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim
15 Nükleer Manyetik Rezonans Konu anlatımı, soru-cevap, Uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Hışıl, Y., 2008. Enstrümental Gıda Analizleri, E.Ü.M.F. Yayınları, Yayın No: 48, İzmir.
2 Kılıç, E., Köseoğlu, F., Yılmaz, F. 1998. Enstrümental Analiz, Bilim Yayıncılık
3 Yeshajayu, P., Clifton, E.M., 1994. Food Analysis,Chapman And Hall.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 7 21
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 7 21
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 129