Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-304 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-304 Adı: ENSTRÜMANTAL ANALİZ II Teorik+Uygulama: 2+2 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 3 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KEMAL ŞEN (kemalsen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda işletmelerinde standart özelliklere sahip bir ürün üretmek, bir başka deyişle kalitede sürekliliği sağlamak için gerekli rutin analizleri yapmak amacıyla kullanılan enstrümental analiz yöntemlerinin prensiplerini ve uygulamalarını öğrenmek

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Kimyasal analiz yöntemleri arasında enstrümental analiz yöntemlerinin önemini açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
Kısa Sınav
DÖÇ-2 Enstümental analiz yöntemlerini uygulayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
Kısa Sınav
DÖÇ-3 Enstrümental analizlerin gıda sanayinde uygulama alanlarına örnekler verebilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
Kısa Sınav
DÖÇ-4 Enstrümental analiz cihazlarını kullanabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
Kısa Sınav
DÖÇ-5 Enstrümental analiz yöntemlerini farklı gıda ürünlerinde uygulayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
Kısa Sınav
DÖÇ-6 Enstrümental analiz sonuçlarını değerlendirebilir ve yorumlayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
Kısa Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda bileşenlerinin tayininde fiziksel ve kimyasal metotların teorisi ve uygulaması, modern ayırım ve enstrumental analiz teknikleri, Elektroforez, Kromatografik yöntemlere giriş, Adsorpsiyon, kağıt ve iyon değiştirme kromatografileri, Gaz kromatografisi, Olfaktometri, Yüksek basınçlı sıvı kromatografisi-kütle spektrometresi (LC-MS), Termal analiz teknikleri ve uygulamaları.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda bileşenlerinin tayininde fiziksel ve kimyasal metotlar Anlatma ve uygulama yöntemi
2 Teori ve uygulama Anlatma ve uygulama yöntemi
3 Modern ayırım ve enstrumental analiz teknikleri Anlatma ve uygulama yöntemi
4 Modern ayırım ve enstrumental analiz teknikleri (devam) Anlatma ve uygulama yöntemi
5 Elektroforez Anlatma ve uygulama yöntemi
6 Kromatografik yöntemlere giriş Anlatma ve uygulama yöntemi
7 Adsorpsiyon Anlatma ve uygulama yöntemi
8 Ara Sınav
9 Kağıt ve iyon değiştirme kromatografileri Anlatma ve uygulama yöntemi
10 Gaz kromatografisi Anlatma ve uygulama yöntemi
11 Gaz kromatografisi ve Olfaktometri Anlatma ve uygulama yöntemi
12 Yüksek basınçlı sıvı kromatografisi-kütle spektrometresi (LC-MS) Anlatma ve uygulama yöntemi
13 Yüksek basınçlı sıvı kromatografisi-kütle spektrometresi (LC-MS) (devam) Anlatma ve uygulama yöntemi
14 Termal analiz teknikleri Anlatma ve uygulama yöntemi
15 Termal analiz uygulamaları Anlatma ve uygulama yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 • Hışıl, Y., 2008. Enstrümental Gıda Analizleri, E.Ü.M.F. Yayınları, Yayın No: 48, İzmir.
2 • Kılıç, E., Köseoğlu, F., Yılmaz, F. 1998. Enstrümental Analiz, Bilim Yayıncılık.
3 • Yeshajayu, P., Clifton, E.M., 1994. Food Analysis,Chapman And Hall
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 1 10 10
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 1 7 7
Ara Sınav 0
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 7 14
Final Sınavı 0
0
0
Toplam İş Yükü 115