|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 3 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
HİLAL YILDIZ, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı, öğrencileri işletmede sütün işlenmesindeki ortak işlemler konusunda temel kavram ve prensipler ile fermente olmayan bazı süt ürünlerinin üretimi ile ilgili bilgilendirmektir. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Sütün niteliklerini anlatabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-6 Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilir ve sorumluluk alma özgüvenine sahiptir. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-2 | Üretim esnasında sütün kimyasal, fiziksel ve biyokimyasal özelliklerinde meydana gelecek değişimleri yorumlayabilir. |
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir. PÇ-4 Modern teknik ve araçları seçer, kullanır ve bilişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır. PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir. PÇ-10 Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahiptir. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-3 | Fabrikada sütün kalitesini belirleyebilir ve kabulünü gerçekleştirebilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-4 Modern teknik ve araçları seçer, kullanır ve bilişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-4 | Önemli süt ürünlerini (peynir, yoğurt, tereyağ, sadeyaği dondurma, koyulaştırılmış süt ve süttozu) üretebilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-12 Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini kavrar. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Sütün temel bileşimi (yağ, protein, laktoz, enzimler), kimyasal, fizikokimyasal ve biyokimyasal özellikleri ve süte uygulanan teknolojik işlemlerin etkisi (soğutma, homojenizasyon, seperasyon, ısıl işlem, membran teknikleri vb.) ve başlıca süt ürünlerinin (pastörize süt, UHT süt, yoğurt, peynir, dondurma, tereyağ, süttozu), rekombine ve rekonstitüe süt ürünleri üretimi. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Sütün tanımı ve bileşimi | Anlatım ve uygulama yöntemi |
2 | Sütün fiziko-kimyasal özellikleri | Anlatım ve uygulama yöntemi |
3 | Süt lipidleri | Anlatım ve uygulama yöntemi |
4 | Sütün Azotlu Maddeleri | Anlatım ve uygulama yöntemi |
5 | Sütün Karbonhidratları | Anlatım ve uygulama yöntemi |
6 | Sütün mineral madde ve enzimleri | Anlatım ve uygulama yöntemi |
7 | Sütün minör bileşenleri, vitaminlerin fonksiyonları ve süte bulaşan yabancı maddeler | Anlatım ve uygulama yöntemi, uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Süte uygulanan teknolojik ve ısıl işlemler, süt işleme konusundaki son trendler | Anlatım ve uygulama yöntemi |
10 | Peynir teknolojisi (Tanım, sınıflama, peynir yapımında kullanılan katkı maddeleri, peynire işlenecek sütün seçimi) | Anlatım ve uygulama yöntemi |
11 | Peynir Üretim Teknolojisi-- Peynirde görülebilen bozukluklar ve önleme çareleri | Anlatım ve uygulama yöntemi |
12 | Tereyağı teknolojisi | Anlatım ve uygulama yöntemi |
13 | Yoğurt teknolojisi | Anlatım ve uygulama yöntemi |
14 | Süt Tozu Üretim Teknolojisi | Anlatım ve uygulama yöntemi |
15 | Dondurma Teknolojisi | Anlatım ve uygulama yöntemi |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Süt ve Mamülleri Teknolojisi (Prof. Dr. Mustafa Üçüncü) | |
2 | Dondurma Bilimi ve Teknolojisi (Prof. Dr. Nihat Akın) | |
3 | The Technology of Dairy Products (Edited by R. Early, 2nd edition) | |
4 | Süt Teknolojisi (Sütün Bileşimi ve İşlenmesi) (Prof. Dr. Mustafa Metin) | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ders Kitabı, Projeksiyon, Bilgisayar |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 5 | 14 | 70 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 1 | 14 | 14 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 1 | 14 | 14 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 7 | 14 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 8 | 16 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 131 |